A nacionalizmus jó oldala

Magyarországon járt Yuval Noah Harari.

Yuval Noah Harari professzort; a világsikerű Sapiens, Homo Deus és 21 lecke a 21. századra íróját; az izraeli származású történészt egyre kevesebbeknek kell bemutatni. Nemrég Magyarországra látogatott a CEU meghívásából, hogy bemutassa a nacionalizmust egy új oldaláról - a jó oldaláról is. Majd másnap, a könyvei magyarországi változatát gondozó Animus Kiadó szervezésében egy sajtótájékoztatót is tartott, ahol tovább árnyalta az előadáson elhangzott témákat. Legfőbb irányelve, hogy a világot utazással lehet megismerni. Elmondása szerint ezért is örült nagyon a CEU meghívásának.

harari_sajtotajekozatato1.jpgYuval Noah Harari a sajtótájékoztatón

Az előadás egészen messziről, 70 ezer évvel ezelőttről indult, amikor az emberek még törzsekben éltek. A törzs alapja, hogy mindenki személyesen ismeri egymást, vagy ha nem is, akkor is nagyon közeli a kapcsolat. Ezek a törzsek, ha túl nagyra nőttek és ezen személyes kapcsolatok túlságosan fellazultak, akkor pedig szétváltak és kisebb törzsekként folytatták tovább. Ezzel szemben egy nemzetnél a nemzetiségünk tagjainak 99%-a idegen. Hiába szeretnék a politikusok a nemzetet ősinek beállítani, a valóságban alig 10 ezer évvel ezelőtt a mezőgazdaság kialakulása indította meg a folyamatot ami lehetővé tette a  nemzetek kialakulását.

A tudós véleménye alapján ez a nemzettudat azonban nagyon is fontos. Ez a közösség tudat az, ami megkülönbözteti a Homo Sapienst a többi élőlénytől a bolygónkon. Képesek vagyunk ennek a közösség tudatnak a mentén összefogni és összehangolni az együttműködést több millió tagot számláló nemzetekben. A nacionalizmus teremti meg, hogy olyan idegenekkel is törődjünk, akiket személyesen nem ismerünk. Akár egy állás elbírálásánál ezen idegeneket válasszuk a személyes ismerőseink ellenében, mert a nagyobb érdek számára a jobb kompetencia a fontos.

harari_sajtotajekozatato.jpgHarari magyar nyelven megjelent könyvei

A történész szerint a jelenlegi politika szereti a külföldieket beállítani ellenségnek, és ez nem is nehéz feladat. A történelem és ezáltal az ösztöneink is alátámasztják, hogy a külföldiek veszélyesek és háborúhoz vezetnek. Azonban szerinte sokkal nagyobb problémákra kellene koncentrálnunk: ilyen szerinte a klímaváltozás és a technológia fejlődése, például a mesterséges intelligencia (MI) és robotizáció kérdése. Harari véleménye alapján ezek a témák nem kapják meg a kellő figyelmet a mai médiában, mivel az emberek figyelmét félelemmel és gyűlölettel könnyű elterelni, hiszen - rövidebb távú és megfoghatóbb problémaként - az embereket jobban izgatja a brexit és a migráció, mint a klímaváltozás, pedig ez a kockázat az emberiség fennmaradását veszélyezteti.

Harari álláspontja szerint tévhit, hogy a  szabadság adott: a szabadságért meg kell szenvedni. A szavazás önmagában nem a szabad akarat gyakorlata, mivel ezt nagyon sok esetben kihasználják és manipulálják. Az igazi szabadság az tudni a gyengeségeinket és ellenállni a manipulálásnak.

Harari professzor kifejtette, hogy szerinte az EU - Európai Unió - az emberiség egyik legnagyobb kísérlete. Alig 100 éve még két világháború emésztette Európát. Az EU pedig kevesebb mint 80 év alatt, 500 millió embert fog úgy össze, hogy nincs egységes nemzettudat, nem beszélik ugyanazt a nyelvet, és különböző a kultúrájuk.

Az országok többsége fél, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Kína mellett lemarad a technológiai futamban. Ez a félelem teljesen megalapozott, és az EU messze le van maradva. A tudós úgy véli, igazából nem számít, hogy melyik ország tud diadalmaskodni, az emberiség lesz a vesztes  Ez a verseny ugyanis veszélyes technológiák kifejlesztéséhez es mihamarabbi elterjedéséhez vezet.

Az előadás ezen a linken, a CEU YouTube oldalán tekinthető meg.

Yuval Noah Harari könyvei magyar nyelven ide kattintva vásárolhatók meg.


Stiber Judit

süti beállítások módosítása