Finn napok februárban a Toldiban

2018. február 7-11. között immár hetedik alkalommal látogatható a Finn Intézet (FinnAgora) szervezésében a Finn Filmnapok.

A filmgyártás széles spektrumát felvonultató időszakban több díjazott játékfilmet és dokumentumfilmet is láthat a közönség olyan rendezőktől, mint Teemu Nikki, Samira Elagoz vagy épp Dome Karukoski.

the_eternal_road_photo_by_andres_teiss.jpgThe Eternal Road (fotó: Anders Teiss)

A nyitófilm, az Euthanizer/Az altatódal Teemu Nikki feketekomédiája a világ különböző fesztiváljain díjesőben részesült. A Tom of Finland című életrajzi ihletésű dráma Dome Karukoski sokszoros díjnyertes rendező alkotása; a film Finnország hivatalos Oscar díj jelöltje volt 2017-ben.

A dokumentumfilmek szerelmeseinek két alkotással is kedveskednek a szervezők. Samira Elagoz Cragslist Allstars című műve a párkeresés érdekes világába vezeti be az érdeklődőket, Mia Halme A házasságok fele című mozija pedig a válás témájával foglalkozik behatóbban. 

A vetítések között kerekasztal-beszélgetésekre kerül sor, ahol finn és magyar művészek és alkotók több fontos témát is érintenek. Az egyik idején a forgatókönyvírás rejtelmeibe vezetnek be, a másikon pedig a női alkotói szemlélettel igyekeznek megismertetni az érdeklődőket.

A filmeket finn nyelven, magyar és angol felirattal vetítik.  Jegyek a Toldi Mozi pénztárában vagy online, a www.toldimozi.hu oldaloon kaphatók 2018. január 31-től.

süti beállítások módosítása