A Mesél a bécsi erdő az idei POSZT fődíjasa

Bagossy László rendezése négy díjat visz haza, a zsűri mellőzte a miskolciak remekművét, a Kivilágos kivirradtigot.

Unalmas konszenzus: ez jut az eszünkbe akkor, ha – látva az idei POSZT tizennégy versenyelőadását – végignézzük a díjazottak listáját – különös tekintettel a fesztivál fődíjára, a legjobb előadásnak járó elismerésre. A nyolctagú szakmai zsűri – Deres Péter (dramaturg), Felkai Eszter (színésznő), Márkos Albert (zeneszerző), Sebastian Vlad Popa (külföldi színházi szakember), Pozsgai Zsolt (író), Puskás Panni (kritikus), Szlávik István (tervező), Tóth Tibor (színész), Zakariás Zalán (rendező) – mintha sem egymással, sem senki mással nem kívántak volna konfliktusokat felvállalni, úgy osztották ki a díjakat.

becsierdo.JPGFür Anikó és Polgár Csaba a Mesél a bécsi erdőben (fotó: Toldy Miklós)

Ebben a háromtagú színészzsűri is partner volt, ugyanakkor épp a színészeknek járó elismerések azok, amelyek jogosságához nem fér kétség. Für Anikó kiemelkedett a női mellékszereplők közül, és Nagy Viktor díjába sem lehet belekötni, főleg ha belegondolunk a színművész utóbbi években Kecskeméten több másik kiváló alakításába is. A főszereplői díjak esetében pedig mindkét nemnél két-két fő esélyes volt, az egyiket díjazta a szakmai zsűri, a másikat a színészzsűri, így mind a négy kiváló alakítás megkapta a jutalmát: Ónodi Eszter és Kováts Adél, valamint Trill Zsolt és Kocsis Pál sem távozik üres kézzel.

A legjobb harminc év alatti színészek közül ezúttal Sodró Eliza (A falu rossza) és Gyöngyösi Zoltán (III. Richárd) kapott elismerést, mindketten megérdemelten, de álljon még itt néhány olyan fiatal színész neve, akikről – több elismerés híján csak így emlékezhetünk meg: Bach Kata, Czakó Julianna, Zsigmond Emőke, Bodoky Márk, Böröndi Bence, Dóra Béla, Jéger Zsombor, Patkós Márton. És még sorolhatnánk.

A Mesél a bécsi erdő jelmez és zene kategóriában is indokoltan kapott elismerést, mint ahogy Ágh Márton Látszatélet-díszletének is legfeljebb csak a Részegek lehetett volna az ellenfele. A Mundruczó-előadás dramaturgi díjjal való jutalmazását azonban erősen túlzónak érezzük, főleg egy olyan mezőnyben, ahol ott van a debreceniek Jadviga párnája-adaptációja, a már (és még majd) említett miskolci Móricz-mű, vagy akár a szombathelyiek Mohácsi János és István által átírt Tóth Ede-darabja, A falu rossza is.

A chicagói hercegnőt és A mélybent is lehetett díjazni, ugyanakkor – és ez semmit nem von le Bodor Johanna koreográfus érdeméből! – kicsit féloldalas, hogy mindkét előadás egy-egy olyan díjat vihet haza, amely eredetileg nem is szerepelt a tervben. Így a tervezett tizenkét díj helyett végül tizennégy elismerést osztott ki a szakmai zsűri. És még így is hoppon maradt több kiváló előadás is - a hosszú című marosvásárhelyi Retromadár… mellőzését különösen fájlaljuk.

19238024_1360029064066648_3541942034842982318_o.jpgSzente Vajk a POSZT díjátadó gáláján (fotó: Hegyi Júlia Lily)

A miskolciak Kivilágos kivirradtigjáról nem is beszélve. Persze, tudjuk, hogy minden fesztivál és minden zsűri szubjektív, ugyanakkor az utóbbi évek viharai után pozitív, hogy politika helyett végre esztétikáról lehet vitatkozni a POSZT kapcsán. Szóval ezúttal élünk a lehetőséggel, és hogy ne csak a levegőbe dobálózzunk, íme, néhány érv, hogy azt az elismerést miért is a Kivilágos kivirradtignak kellett volna kapnia az amúgy egyáltalán nem rossz és értékek nélküli Mesél a bécsi erdő helyett.

A Mesél a bécsi erdő fontos darabja az Örkény repertoárjának, annál azonban nem több. Sem a színház utóbbi éveinek, sem Bagossy László életművének nem a legkiemelkedőbb, legfajsúlyosabb előadása. Egyszerűsége nagyszerű, Bagossy és a társulat új formát, Parti Nagy Lajos pedig új nyelvet és hangsúlyozást adott az előadásnak. Az Örkény kiváló színház, Magyarország egyik legjelentősebb műhelye, Budapest egyik legfontosabb kulturális intézménye. Minden más színháztól kiváló és igazán meghatározó előadás lett volna a Mesél a bécsi erdő, de attól az Örkénytől, amely az utóbbi években méltán aratott folyamatosan elismeréseket a Hamlet, az E föld befogad avagy számodra hely, a Stuart Mária, vagy vállalás szintjén az Anyám tyúkja-sorozat révén, inkább csak a kötelezőt hozta.

A Miskolci Nemzeti Színház Kivilágos kivirradtigja azonban nemcsak az elmúlt év, de az utóbbi évtized egyik legfontosabb előadása, a Miskolcon zajló színház és társulatépítés egyik csúcsa, Rusznyák Gábor rendező életművének egyik még igen sokáig emlegetett mérföldköve. Miskolcon ráadásul az utóbbi években rendre emlékezetesen nyúltak Móriczhoz, de a Kivilágos kivirradtig dramaturgiai megoldásai, mondanivalója, rendezői ötletei és parádés színészi összjátéka révén is méltó lett volna a fesztivál elismerésére is.

És akkor lássuk az elismerések teljes listáját.

A szakmai zsűri díjai

Legjobb előadás:
Mesél a bécsi erdő, Örkény Színház

Legjobb rendezés:
Székely Kriszta (Nóra – karácsony Helmeréknél, Katona József Színház)

Legjobb női főszereplő:
Ónodi Eszter (Nóra – karácsony Helmeréknél, Katona József Színház)

Legjobb férfi főszereplő:
Trill Zsolt (III. Richárd, Gyulai Várszínház – Nemzeti Színház)

Legjobb női mellékszereplő:
Für Anikó (Mesél a bécsi erdő, Örkény Színház)

Legjobb férfi mellékszereplő:
Nagy Viktor (Apátlanul – Platonov, Katona József Színház, Kecskemét)

Legjobb 30 év alatti női színész:
Sodró Eliza (A falu rossza, Weöres Sándor Színház, Szombathely)

Legjobb 30 év alatti férfi színész:
Gyöngyösi Zoltán (III. Richárd, Gyulai Várszínház – Nemzeti Színház)

Legjobb színházi zene:
Kákonyi Árpád (Mesél a bécsi erdő, Örkény Színház)

Legjobb koreográfia:
Bodor Johanna (A chicagói hercegnő, Budapesti Operettszínház)

Legjobb írói és dramaturgi munka:
Wéber Kata és Boronkay Soma (Látszatélet, Proton Színház – Trafó)

Legjobb jelmez:
Ignjatovic Kristina (Mesél a bécsi erdő, Örkény Színház)

Legjobb díszlet:
Ágh Márton (Látszatélet, Proton Színház – Trafó)

Legjobb fényterv:
Yuri Kordonsky (A mélyben, Kolozsvári Állami Magyar Színház)

A közönségzsűri díja:
Kocsis Pál (Apátlanul – Platonov, Katona József Színház, Kecskemét)

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Básti Lajos-díja:
Harsányi Attila (Kivilágos kivirradtig, Miskolci Nemzeti Színház)

A Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata által alapított alkotói díj:
Szerémi Zoltán (A falu rossza, Weöres Sándor Színház)

A MASZK Országos Színészegyesület és a Mozaik Művészegyesület díjai

A legjobb férfi alakításért:
Kocsis Pál (Apátlanul – Platonov, Katona József Színház, Kecskemét)

A legjobb női alakításért:
Kováts Adél (Futótűz, Radnóti Színház)

A Színházi Dramaturgok Céhének Vilmos-díja az idei Nyílt Fórum legjobb színművének:
Znajkay Zsófia: Rendezői változat

 

Tetszett a cikk?
Kövesd az art&go-t Facebookon is!
Film, könyv, színház, zene, gasztro, utazás - élmény!

 

süti beállítások módosítása