Holt szerzők támadnak fel szeptemberben

Ez még nem a karácsony előtti csúcsszezon, de már nagyon közel járunk hozzá.

09-ezfajnifog.jpg

Adam Kay: Ez fájni fog - Egy fiatal orvos naplója (Athenaeum Kiadó, megjelenés: szeptember 2.)

Szinte már közhely, hogy az utóbbi időben mennyi fiatal orvos és orvosjelölt hagyja el Magyarországot, és mivel sokan közülük az Egyesült Királyságba tartanak, Adam Kay, a brit egészségügyi rendszer árnyoldalait meglehetősen sarkosnak ígérkezően bemutató könyve minden bizonnyal érdekes lehet számukra. Meg mindannyiunknak, akik olykor előszeretettel "bezzegnyugat"-oznak. A kép azonban minden bizonnyal árnyaltabb ennél, hiszen, ahogy látszik, a közeget egy, onnan kilógó, az orvosléthez kevéssé motivált férfi szemszögéből láthatjuk. De hát ez kiderül a könyvből majd.

Edward Snowden: Rendszerhiba (21. Század Kiadó, szeptember 17.)

Edward Snowden 2013-ban, mindössze 29 évesen felrobbantotta a titkosszolgálati atombombát azzal, hogy több mint tízezer dokumentumot hozott nyilvánosságra az egyik legrejtélyesebb amerikai kormányügynökség, az NSA működésével kapcsolatban. Számos cikk, miegymás született minderről, ám a legfőbb érintett, a hat éve Moszkvában élő Snowden szemszögéből kevéssé ismerhettük meg a történetét. Eddig. A Rendszerhiba nem csak Snowden tetteibe enged bepillantást, de a tettei mögött rejlő motivációba, életének hátterébe is.

Marko Kloos: Renegátok (Agave Kiadó, megjelenés: szeptember 17.)

09-renegatok.jpgAz eredetileg német származású, de egy ideje már az USA-ban élő Marko Kloos az egyik legnépszerűbb military sci-fi író ebben az évtizedben. Fiatalon hosszú ideig szolgált katonaként a hazájában, de miután leszerelt és a tengerentúlra költözött, az írással kezdett foglalkozni - egy kurzus keretein belül többek között John Scalzi is tanította. Renegátok címmel immár a negyedik része jelenik meg magyarul a Frontvonalak-sorozatnak, melyben, noha a Föld elleni csatában az emberiség győzedelmeskedett a nyurgák maghajójának elpusztításával, de a Mars továbbra is az idegen lények megszállása alatt áll, ráadásul az ott rekedtek oxigén- és élelemkészlete kritikus szinten van.

Kyle Mills – Vince Flynn: A közellenség (General Press Kiadó, megjelenés: szeptember 19.)

09-kozellenseg.jpgNoha Vince Flynn immár hat éve elhunyt, regényeiben megteremtett hőse, Mitch Rapp tovább él, méghozzá Kyle Millsnek köszönhetően, aki az örökösök engedélyével továbbszövi Flynn világát. Rapp meglehetősen ellentmondásos regényhős, hiszen a művekben azt követhetjük végig CIA félhivatalos bérgyilkosaként legálisan öl. Ahogy azonban az lenni szokott, előbb-utóbb elfogy körülöttük a levegő, és akár saját foglalkoztatóik is ellenük fordulnak, vagy legalábbis megvonják tőlük a támogatást. Most talán ilyesminek lehetünk tanúi. Flynn (és Mills) regényei azért tudnak működni, mert bár szokás szerint ők is az USA szemszögéből mutatják be a terrorizmus elleni háborút, kollégáiktól eltérően talán kevésbé elfogultan teszik azt. Amiben pedig elfogultak, azt legalább jól írják meg.

David Lagercrantz: A lány, aki kétszer élt (Animus Kiadó, megjelenés: szeptember 30.)

Úgy tűnik, a szeptember az elhunyt krimiírók feltámasztásának a hónapja Magyarországon, ugyanis a Rapp-széria folytatása mellett a legnépszerűbb skandináv krimisorozat, az immár hatrészessé bővült Millennium-trilógia zárókötete is érkezik. Stieg Larsson eredetileg tízrészesnek szánta a sorozatot, ám ő mindössze hármat írhatott meg halála előtt, ám David Lagercrantz egy másik, Larsson stílusára és fordulataira erősen hajazó, ám azt nem pusztán másoló hármassal egészítette azt ki. Larsson elévülhetetlen érdeme, hogy Lisbeth Salander személyében egy rendkívül megosztó, ám nagyon sokoldalú főhőst teremtett meg – ám az már Lagercrantzot dicséri, hogy tovább tudta őt gondolni.

süti beállítások módosítása