Igazi könyvdömping érkezik áprilisban

A Könyvfesztiválra időzítve annyi újdonság érkezik áprilisban, hogy két részletben mutatjuk be válogatásunkat. Íme a hónap első felében várható érdekességek. 

apr-halalosfeher.jpg

Marvel Studios - Szereplők nagykönyve (Kolibri Kiadó, megjelenés: április 1.)

apr-marvel.jpgLehet szeretni vagy nem szeretni, elismerni vagy lekezelni, kétségtelen tény, hogy a Marvel-univerzum a nemzetközi filmtörténet igen fontos mérföldköve, sőt paradigmaváltó hatása. Ez a rajongóknak alighanem kötelező album segít megismerni a szereplők életén keresztül a Marvel-filmek több mint egy évtizedének történetét. Ugyan nincs karácsony, ajándékötletnek mindenképp kiváló – már ha ismerünk rajongót.

Lars Kepler: Nyúlvadász (Animus Kiadó, megjelenés: április 4.)

Ha sorozatgyilkosról van szó, semmi sem lehet drága a megállítására: olykor még egy másik gyilkosságért elítélt segítségére is szükség lehet, főleg ha ő amúgy egy, a sorozatgyilkosok lélektanára specializálódott szakértő. A Joona Linna-széria legújabb epizódja április 4-én érkezik Magyarországra, pár nappal később pedig Lars Kepler április 12-én személyesen mutatja be és dedikálja a Nyúlvadászt. Az érdeklődők egészen pontosan az álnév mögött rejtőző titokzatos szerzőpárossal, Alexandra Coelho Ahndorillal és Alexander Ahndorillal találkozhatnak április 12-én, pénteken este hatkor a Pintér Galéria és Aukciósházban.

Robert Galbraith: Halálos fehér (Gabo Kiadó, megjelenés: április 10.)

A Harry Potter-széria lezárulta után J. K. Rowling új utakat keresett. Bár első felnőttregénye, az Átmeneti üresedés gyakorlatilag megbukott, nem adta fel: mint véletlenül (?) kiderült, ő rejtőzik a Kakukkszót jegyző Robert Galbraith álnév mögött. Azóta a Cormoran Strike-sorozt további két regénnyel bővült, a harmadik pedig most érkezik meg magyarul. A Strike-széria művei profin megírt, fordulatos iparosmunkák, annak pedig kifejezetten jók – és egy krimitől sokszor nem is várunk többet.

Charlotte Link: Fogócska (General Press Kiadó, megjelenés: április 11.)

apr-fogocska.jpgCharlotte Link krimije azért működhet, mert az alaphelyzet minden bizonnyal sokak félelmét testesíti meg: a gyermek eltűnése olyan nem mindennapi esemény, amelytől azonban a legtöbben ösztönösen tarthatunk. A regény kiindulópontja tehát sem nem eredeti, sem nem különleges – mégis pont ezért lehet hatásos – hogy a szerző mit hozott ki ebből, az április közepén kiderül a magyar olvasók számára is.

Manfred Flügge: Nagyváros lélek nélkül. Bécs, 1938 (Corvina Kiadó, megjelenés: április 11.)

A második világháború előzményeivel kapcsolatos visszaemlékezésekkel, értekezésekkel könyvtárakat lehet megtölteni, az Anschluss-szal kapcsolatban azonban meglepőe kevesen foglalkoztak eddig – talán több okból kifolyólag is. Manfred Flügge szemléletesen és aprólékosan meséli el hiánypótló művében, hogyan vallott kudarcot az osztrák kancellár, Kurt Schuschnigg a világ szeme láttára. Történelmi események ábrázolását váltakoztatva politikai szereplők és áldozatok - köztük Sigmund Freud, Egon Friedell, Robert Musil, Franz Werfel és sok más író, művész és tudós - életének leírásával, nemcsak részletes korrajzot, hanem sorsok egyedülálló panorámáját vetíti az olvasók elé a szerző. 

Hermann Ildikó: Hiányzó történetek - New York-i magyar zsidók történetei (Scolar Kiadó, megjelenés: április 15.)

apr-hianyzo.jpgHermann Ildikó gyűjteményében 14 Magyarországról New Yorkba elszármazott holokauszt-túlélő emlékeit, múltját és jelenét olvashatjuk. Könnyeiken vagy épp fanyar humorukon, csalódottságukon vagy életigenlésükön keresztül tisztán és pőrén elevenedik meg a múlt és fonódik egymásba a priváttörténelem a világ eseményeivel, melyet úgyszintén emberek közvetítenek: például az által, hogy miként viselkedett egy sorsfordító helyzetben egy szomszéd, egy katona, egy régi cseléd, egy barát vagy egy házmester. A kötet alapját az indexen megjelent tízrészes cikksorozat képezi. A könyvben ezek bővített, szerkesztett változatán túl négy vadonatúj történet is olvasható

John Scalzi: Pusztító tűz (Agave Kiadó, megjelenés: április 23.)

apr-pusztitotuz.jpgJohn Scalzi pár éve a Vének háborújával robbant be a scifiszerzők élvonalába, és bár annak a sorozatnak a folytatása nem érte el az első rész kreativitását és színvonalát, nincs oka miatta szégyenkezni. Új szériájának második regénye, a megsemmisülés szélén álló univerzumról szóló Az összeomló birodalom folytatása, a Pusztító tűz április 23-án érkezik a könyvesboltokba.

süti beállítások módosítása