Az év utolsó hónapja is mozgalmas könyvszempontból

Bár a legtöbb puskaport már elsütötték a kiadók novemberben, decemberre is maradt még tartalék.

dec-tuzesver.jpg


George R. R. Martin: Tűz és vér - A tűz és jég dala (Alexandra Kiadó, megjelent: november 20.)

Mostanában divat lett tágabb értelemben vett előzmény- sőt inkább eredettörténeteket alkotni, a kortárs szórakoztató irodalom egyik legnagyobb hatású szerzője, George R. R. Martin sem képez kivételt. Ezúttal Több évszázaddal a Trónok harca eseményei előtt járunk, amikor a Targaryen-ház - a Valyria végzetét egyedül túlélő sárkányúr család - Sárkánykőt tette meg székhelyéül. A Tűz és vér a Vastrón megalkotójától, Hódító Aegontól veszi fel történetük fonalát, és a legendás trón megtartásáért küzdő Targaryenek nemzedékein át egészen a dinasztiát majdnem végleg széttépő polgárháborúig regéli el Westeros sorsfordító eseményeit. Trónok harca-rajongóknak kötelező.

Murakami Haruki: Különös könyvtár (Geopen Kiadó, megjelent: november 21.)

Murakami Haruki milliós példányszámban megjelent regényeit és elbeszéléseit több mint negyven nyelvre lefordították, sikere évtizedek óta töretlen. Műveiben az emberi szabadság, a társadalom és a politika témáját feldolgozó japán írót számos irodalmi díjjal jutalmazták, 2014-ben neki ítélték a német Világirodalom-díjat. Ezúttal egy különleges illusztrált kötettel gazdagodik Murakami magyarul olvasható életműsorozata. A Különös könyvtár egy magányos fiú, egy titokzatos szép lány és a megkínzott Birkaember szökésének története.

dec-apuspokembere.jpgSteve Berry: A püspök embere (Gabo Kiadó, megjelent: november 30.)

Steve Berry mindig előbányássza a történelem elveszett kincseit. A püspök embere provokatív bűnügyi regény egy amerikai ikonról – sőt, igazából kettőről, hiszen mind Martin Luther King, mind Edgar Hoover annak számít a maga módján. A köztük fennálló ellenségeskedés, amelyet illegális megfigyelések és titkos akták jellemeztek, tényszerűen véget ért 1968. április 4-én, amikor Kinget lelőtte James Earl Ray – de egy ilyen esemény sosem következmények nélküli. A történet szerint ötven évvel később az Igazságügyi Minisztérium egykori ügynöke, Cotton Malone kénytelen szembesülni az igazsággal, hogy valójában mi történt azon a végzetes napon Memphisben.

George R. R. Martin: Éjvadászok (Agave Kiadó, megjelent: december 1.)

dec-ejvadaszok.jpgRitka, hogy egy szerzőtől két könyv is bekerüljön egyazon ajánlónkba, úgy gondoltuk azonban, hogy George R. R. Martinnal érdemes kivételt tenni. Az Éjvadászok a Trónok harc sokak számára ismeretlen sci-fi oldalát mutatja be egy pattanásig feszült rémtörténeten keresztül, amit saját szavaival úgy jellemez, hogy a Psycho az űrben. Az 1980-ban írt, Locus- és Seiun-díjakkal kitüntetett, és Hugo-díjra jelölt kisregény Martin egyik legjobb tudományos-fantasztikus története, amelyből nemrég televíziós sorozatot is forgattak. A mű új fordításban található a kötetben, egy kisregény (A Féreg Házában) és további négy novella társaságában, melyek korábban nem jelentek meg magyarul. Mind Martin Ezer világ nevű sci-fi univerzumában játszódnak, ami a Trónok harca világraszóló sikere óta háttérbe szorult, de ez semmit nem von le a mű és a világ értékéből.

Robert Moore: Kurszk - Az atomtengeralattjáró tragédiájának története  (Gabo Kiadó, megjelenés: december 14.)

Robert Moore, a díjnyertes újságíró minden részletre kiterjedő alapossággal tárja fel a Kurszk orosz tengeralattjáró 2000. augusztusban bekövetkezett katasztrófájának történetét: könyve írásakor magas rangú orosz katonáktól szerzett exkluzív információkat, és bejárása volt a Kurszk szigorúan őrzött tengeralattjáró-bázisára. Betekintést nyújtva a nyilvánosságtól elzárt világba, ahol a hidegháború még mindig nem ért véget, a szerző feltérképezi a tragédia katonai és politikai hátterét. Mindenekelőtt azonban a szárazföldön veszteglő családtagok, a brit, norvég és orosz mentőalakulatok és a tengeralattjáró legénységének történetét meséli el.

süti beállítások módosítása