Könyvsegítség az életmódváltáshoz

A nyár legmelegebb hónapja főleg az egészségé és a sporté könyvajánlónkban.

Flynn Berry: A nővérem nevében (Álomgyár Kiadó, megjelenés: augusztus 7.)

Az utóbbi években meglehetősen divatba jöttek a női főszereplős-amatőrnyomozós krimik, gondoljunk csak Gillian Flynn és Paula Hawking megjelent műveire – de ők is inkább csak a kiugróan sikeres példák, semmint a pionírok. Flynn Berry látszólag nem tér el Hawking nagyon bevált receptjétől: ezúttal is London környékén járunk, a főhős ezúttal is vonattal közlekedik – itt picivel több családi szál és picit kevesebb lelki sérülés került az összetevők közé. Hogy ez a koktél hogyan működik, azt pár napon belül megtudhatják a krimikedvelők.

noverem.jpg

Ezeríző vegán konyha // Vegán helyettesítők (Bioenergetic Kiadó, megjelenés: augusztus 8.)

A vegán-életmód egyre elterjedtebb – részben egészségügyi okokból, részben az állatok jogainak védelme miatt, részben talán, sőt biztosan divatból. Sokakat pedig az tart vissza, hogy a vegán konyhát, mely nem csak húst, de semmilyen állati eredetű alapanyagot (tej, tojás, stb.) nem használ, unalmasnak, egysíkúnak tartják. A vegán irányzat azonban az utóbbi időben jelentős gasztroforradalmon esett át, és a most megjelenő két kötet a bizonyíték arra, hogy lehet ötcsillagos életet is élni vegánként – csak az elhatározás szükséges hozzá. Nos, az még nekem sincs meg – ezzel együtt érdekes olvasmánynak és ötletadónak ígérkezik ez a két könyv.

vegan1.jpg

Christopher McDoughal: Futni születtünk (Park Kiadó, megjelenés: augusztus 16.)

A futás, mely talán a legősibb egyszersmind legtipikusabb sport, modern virágkorát éri. Nem csak az olimpiákon lettek újfent igen népszerűek az atlétikai számok, de a közparkokban és városi versenyeken egyre több amatőr sportoló is hódol a sportok királynőjének.  Chirstopher McDougall újságíró izgalmas emberekkel találkozott, és hihetetlen atlétikai teljesítményeknek volt szemtanúja. A rejtélyes Caballo Blanco közvetítésével megismerte a világ legfantasztikusabb ultrafutóit, a Mexikóban élő tarahumara indiánokat, és közelebbi kapcsolatba kerülve velük rádöbbent, hogy mindaz, amit a nyugati világ a futásról tud, téveszméken nyugszik. McDougall útja a Harvardról Észak- vezetett a Réz-kanyonba. Elbeszélésmódja egyszerre személyes és tudományos; az egyéni sorsok pontos és empatikus leírása mellett ismerteti a tudomány aktuális állását is az emberi fiziológiáról, táplálkozásról, az evolúcióról. A kötet érdekes lehet mindenkinek, aki szeret kocogni – és mindenkinek, aki nem.

444 jó hely Budapesten (Libri Kiadó, megjelenés: augusztus 21.)

A 444.hu kiadványa beszédes című: a magyar főváros 444 jó helyét szedték össze egy kiadványban. Állításuk szerint a könyv hiánypótló – ebben van is valami, hiszen nyomtatott formában valóban nem készült még tudomásom szerint ilyen gyűjtemény Budapestről – ugyanakkor online számos tallózás elérhető (welovebudapest, tripadvisor, stb.). És míg egy nyomtatott kiadvány meglehetősen statikus, a weben elérhető lapok képesek reagálni a változásokra (bezárás, átalakulás, színvonal visszaesése), ráadásul sokkal adekvátabban kezelik a közönség véleményét is. Mindazonáltal pont ezek miatt vagyunk különösen kíváncsiak arra, mennyire tud releváns és időtálló lenni a portál részben közösségi finanszírozás-szerűen megjelentetett műve – a 444 azért kellően magas szám ahhoz, hogy sok telitalálat is legyen közte.

 

süti beállítások módosítása