Augusztusban ismét Zempléni Fesztivál

Újra gazdag és színes programkínálattal várja látogatóit Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális eseménye.

A 60 programból álló rendezvénysorozat augusztus 10-19. között magas színvonalú komolyzenei koncertekkel, táncelőadásokkal, jazz koncertekkel, kirándulásokkal, kiállításokkal, családi és gasztronómiai programokkal várja a helyi közönséget, és az ország más vidékéről vagy külföldről érkező, minőségi kikapcsolódásra vágyó látogatókat. A nyár ezen legszebb időszakában válogatott művészeti svédasztalt kínálunk, amelyért érdemes több napot, akár a teljes időszakot Zemplénben tölteni.

sarospatak_rakoczi_var_foto_nagykarolyzsolt.jpgA sárospataki Rákócz vár (fotó Nagy Károly Zsolt)

Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett több más zempléni település szabadtéri helyszínei és legszebb műemlékei adnak otthont a legkiválóbb magyar szólisták, népszerű együttesek és külföldi vendégművészek produkcióinak.

A Zempléni Fesztivál programját idén jeles évfordulók teszik még vonzóbbá. Az augusztus 10-i nyitókoncerten rögtön hármas jubileumot ünnepelünk. Az est főszereplője, a 25 éves Budafoki Dohnányi Zenekar, szólistája a Kossuth- és Liszt-díjas  75 éves Szakcsi Lakatos Béla lesz. Az est második felében a West Side Story Szvit műsorra tűzésével a 100 éve született Leonard Bernstein emléke előtt tisztelgnek.

A Budapest Jazz Orchestra három koncertet is ad a fesztiválon, ezzel indítva el 20 éves jubileumi évadát. Augusztus 11-én a Tokaj Fesztiválkatlanban, a XX. század rock műfaját megidézve a Queen és az Illés-együttes slágereiből válogat sztárvendégeivel, Polyák Lillával és Szörényi Leventével.

Itt a térség legnagyobb, szabadtéri koncerthelyszínén augusztus 17-én egy másik nagyszabású produkciót is élvezhetnek az érdeklődők. Kálmán Imre: Marica grófnő c. operettjét a MÜPA és a BDZ közös  produkciójaként, Böhm György rendezésében láthatják. A főbb szerepekben Rálik Szilvia, Rácz Rita, Balga Gabriella, Wiedemann Bernadett, Boncsér Gergely, Hábetler András és Haja Zsolt lép színpadra.

Sátoraljaújhely Városháza udvarán a barokk zeneirodalom két csúcskompozíciója: Vivaldi A négy évszak c. műve és Az úrhatnám szolgáló, Giovanni Battista Pergolesi maradandó alkotása kerül színre, majd a Díszteremben portugál hangulat várja a Kávéuzsonna közönségét, ahol az előadó a Kalmár Panni Trió.

Szerencsen a Rajkó Művészegyüttes kétórás Strauss-gálaműsorral  lép fel és ezzel egyidőben Sárospatakon a fesztivált egykor alapító Liszt Ferenc Kamarazenekar műsorán klasszikus és romantikus slágerdarabok szerepelnek. Mozart Esz-dúr Kürtversenyének szólistája Zempléni Szabolcs nemzetközi hangversenytermekben is jól ismeret kürtművész lesz.

A jubiláló Budapest Jazz Orchestra második, 15-i hangversenyén már a világhírű harsonás Ed Neumeister és Hárs Viktor lesz a vendég, s a Big Band a Budafoki Dohnányi Zenekar művészeivel  kiegészülve  lép a sárospataki Rákóczi-vár színpadára. Augusztus 16-án Sátoraljaújhely városközpontjában Singin’ and Swingin’ címmel igazi zenei show-t mutatnak be, négy kiváló énekes szólista közreműködésével.

A tíz nap során több régizenét játszó együttessel is találkozhatnak a műfaj kedvelői. Eljön Bécsből az Ensemble Mandel, Újhely katolikus templomában a holland Anneke Boeke és zenésztársai, azaz az Ensemble Cantilene játszik, Bekecs vendége pedig a Musica Profana lesz. A felsorolásból nem hagyható ki a pataki Református Kollégium Imaterme, ahol 14-én Csillagh Katalin, Megyesi Schwartz Lúcia és Kóczán Péter, 16-án pedig Balog József lép fel.

Az idei Zempléni Fesztivál záróhangversenyén, mellyel Sárospatak várossá nyilvánításának 50. évfordulóját ünnepeljük, az ország legrégebbi professzionális együttese, a Magyar Állami Operaház Zenekara lép fel. A koncertet a magyar dirigensek doyenje, a Kossuth-díjas Medveczky Ádám vezényli.

süti beállítások módosítása