A forróságban hűljünk le borzadva

Júliusra fiktív és valódi gyilkossággal foglalkozó könyvet is ajánlunk.

John Sandford: Mezei préda (Művelt Nép Könyvkiadó, megjelenés: július 2.)

John Sandford legújabb krimije, a Lucas Davenport-sorozat sokadik tagja a maga modern módján klasszikus – a szónak abban az értelmében, hogy semmilyen önmagán túlmutató, váratlan meglepetést nem okoz (meglepetés csak a cselekmény kapcsán érhet minket), ám azt, ami elvárható, üzembiztosan hozza. Sok holttest, több gyanúsított, lassú, aprólékos felgöngyölítés, és egy tehetséges, kitartó nyomozó. Ahogy azt megszokhattuk.

preda.jpg

John Douglas – Mark Olshaker: Utazás a sötétség mélyére (Gabo Kiadó, megjelenés: július 13.)

John Douglas huszonöt évig dolgozott az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozóhivatalának különleges ügynökeként, ahol a pszichológiai profilalkotás technikájával vizsgálta az ország leghírhedtebb bűnözőinek elméjét. A mára klasszikusnak számító, Sorozatgyilkosok című könyvében betekintést engedett legbrutálisabb eseteibe. Most Douglas ismét különböző elvetemült sorozatgyilkosok és erőszaktevők ügyeit tárja fel a tőle megszokott, kendőzetlen stílusban, de ezúttal azt is bemutatja, hogy az évek során milyen nélkülözhetetlen fegyver lett a viselkedéstudományból. A profilalkotás az elkövetők kézre kerítése mellett segít megértetni a társadalommal, hogyan működnek ezek a bűnözők és mit tehetünk azért, hogy megakadályozzuk őket következő rémtettük elkövetésében. Douglas Sorozatgyilkosok című könyve alapján David Fincher (Harcosok klubja, Holtodiglan) készített Netflix-sorozatot.

Philip K. Dick: Jones ​kezében a világ (Agave Kiadó, megjelenés: július 16.)

A legendás Philip K. Dick fikciója voltaképp nem más, mint egy allegória az álmodozás szerepéről, fontosságáról és erejéről. A különböző alternatív univerzumok, távoli bolygók csak a körítés – bár Dick kétségtelenül szakmája egyik legjelentősebb mestere, így a műfajt kedvelők számára ez is élményt jelent. Ha elvonatkoztatunk a szürreálisba hajló környezettől és lényektől, a puszta lényeg az, ami itt, a mezei Földön is kérdés, napjainkban is. Mit tehetünk azzal, hogy vágyunk valamire – és mit tehetünk azért, hogy megvalósítsuk azt.

süti beállítások módosítása