Íme a könyvheti és azon túli júniusi válogatásunk

Nem fognak a hónapban unatkozni a krimikedvelők, az életrajzkedvelők - na és persze a gombakedvelők sem.

Az elnök eltűnt (XXI. Század Kiadó, megjelenés: június 4.)

Ki más adhatna testközelibb tanácsokat egy, az Egyesült Államok elnökének mindennapjaival kapcsolatos krimihez, mint az USA 42. elnöke, Bill Clinton? James Patterson kiberterrorizmussal és kémkedéssel is megspékelt története meglehetősen kortársnak ígérkezik – ám arra, hogy megtudjuk, az USA történelmének első „First Man”-pozíciójáról 2016 novemberében lemaradó Bill Clinton milyen konzultánsnak bizonyul, még néhány napig várnunk kell.

elnok.jpg

Bérczes László: Könnyű neked, Szarvas Józsi (Magvető Kiadó, megjelenés: június 5.)

szarvas.jpgHogyan lesz egy hentestanulóból színész? Hát úgy, ahogy Szarvas József. Egy Debrecen melletti tanyán kell hozzá nevelkedni, operaénekesnek kell készülni, titokban a Táncdalfesztivál sztárjáról, Kovács Katiról ábrándozni, a debreceni Húsfeldolgozó Szakmunkásképzőbe járni... Két évvel később a vágóhídon kell dolgozni, meg kell alakítani a "Húsosok" színjátszó csoportot, aztán előbb kell felvételt nyerni a Színművészetire, mint ahogy az ember megszerzi az érettségit. A Vígszínház és Kaposvár után az új Nemzeti Színház nyitó előadásában Ádámot kell játszani Az ember tragédiájában, és 2007-től az őrségi Viszák: a Tündérkert és a Kaszás Attila Pajtaszínház, meg Budapest között kell megosztania az idejét annak az embernek, aki elénk tárja nem mindennapi kanyarokban bővelkedő, gazdag életútját ebben a könyvben.

A könyv bemutatóját a Pécsi Országos Színházi Találkozó keretein belül tartják a szerző és a főszereplő részvételéve.

John Grisham: A Kakas bár (Geopen kiadó, megjelenés: június 5.)

A „Kakas bár” elnevezésről az elsőre az egyetemistaként gyakran látogatott belvárosi kocsmahálózatra asszociáltam, és talán nem is álltam olyan távol az igazságtól. A jogi krimi koronázatlan királya, John Grisham legújabb regényében ugyanis ebben a bárban ül össze négy átvert végzős jogászhallgató ötletelni, hogy mit tehetnének az őket átverő, és diákhitellel sakkban tartó egyetemmel és tulajdonosával. Maga a témafelvetés igen aktuális: látjuk, a magas albérletárak és csökkenő ösztöndíjas helyek révén hazánkban is egyre nehezebb az olyan egyetemisták felnőtt életének kezdete, akiket nem tudnak a szüleik támogatni.

Luca Caioli - Cyril Collot: Antoine Griezmann (Gabo Kiadó, megjelenés: június 7.)

Közeledik az oroszországi futball világbajnokság, már csak napok választanak el minket az év legjobban várt sporteseményétől. Ennek kapcsán ideje újfent górcső alá venni a torna potenciális sztárjait. Cristiano Ronaldoról, Messiről, Neymarról már könyvek tömkelege jelent meg, ám az Atletico Madrid és a francia válogatott vezéréről jóval kevesebbet tudhatunk. A franciák a vébé egyik titkos (?) esélyesének számítanak, Griezmann-nak pedig jó sansza van rá, hogy egyszer és mindenkorra beírja magát a világklasszisok sorába. Caioli és Collot könyvén keresztül pedig jobban megismerhetjük a nem-annyira-sztáralkat-ám-kiváló játékost.

Linda Castillo: Sötét úton (General Press Kiadó, megjelenés: június 25.)

sotetuton.jpgLinda Castillo legújabb krimije talán elsősorban azért keltheti fel az érdeklődők figyelmét, mert meglehetősen személyes hangvételű és történetű. Minden bizonnyal sokan gondolkodtunk már el azon, mit tennénk, ha közvetetten érintve lennénk egy súlyos bűncselekményben - Castillo meg is írta. És bár korábban is jellemző volt a szerzőre a kellően plasztikus leíró- és fogalmazómód, ezúttal talán még jobban illik a témafelvetéshez ez a stílus. Persze a puding próbája az evés, pár hét múlva kiderül, hogy sikerült mindez a valóságban.

Ehető gombák könyve (Kossuth Kiadó, megjelenés: június 26.)

gomba.jpgAhogy a klasszikus mondás tartja, minden gombát meg lehet enni – egyszer. Ha azonban nem akarunk így járni, ám vagyunk annyira kísérletező kedvűek, hogy a „kisteszkó” helyett magunk szerezzük meg a gombapörkölthöz való alapanyagot, nem árt némi útmutató. Ez a kiadvány ezt biztosítja: részletes leírások segítik több mint 50 európai gomba felismerését, köztük olyan népszerű fajokét, mint a rókagomba, a pöfeteg vagy a kucsmagomba, de megismerhetjük a különleges szarvasgombát is. Ha sikerrel jártunk, a kötetben található klasszikus és modern receptek közül válogatva készíthetünk gombaételeket.

süti beállítások módosítása