A május a rejtélyek hónapja

Bűvésztrükkök, foci-kulisszatitkok és egy igazi tündérmese is az ehavi könyvújdonságok között.

Csepelyi Adrienn: Belemenés (Európa Kiadó, megjelenés: május 7.)

Csepelyi Adrienn Junior Prima- és Népszabadság-díjas, Hüpátia médiadíjas újságíró. Az MLSZ Női Bizottságának tagja, Kötényblog néven évekig írta díjnyertes nőifutball-blogját. Odavan az operáért, testileg-lelkileg megnyomorított bulldogokat fogad örökbe, szatmári népviseletben ment a foci Eb-re, nehezen viseli az igazságtalanságot és nem tűri a nőkkel szembeni kirekesztést. 1996 óta Liverpool-szurkoló. Azóta minden jó és rossz döntése mögött a rajongás áll. Most erről írt könyvet. Erről is. Meg a topfutballról és a megyei fociról.

belemenes.jpg

Dynamo: Titkok könyve (Jaffa Kiadó, megjelenés: május 11.)

Alighanem mindenkit elvarázsolnak valamennyire a látványos, rejtélyes bűvésztrükkök, és ki ne vágyna arra, hogy saját maga is le tudja nyűgözni környezetét valami hasonlóval. Ugyan a duplafenekű dobozból előugró nyuszi már lejárt lemez, számos illúzió éli fénykorát a világszerte turnézó gigaprodukcióknak köszönhetően. Dynamo könyve segítségével most – talán – mi is képesek leszünk arra, hogy varázsoljunk. Vagy legalábbis hogy úgy tűnjön, mintha…

Andrew Morton: Meghan – Hollywoodból a Buckingham-palotába (Gabo Kiadó, megjelenés: május 11.)

Magyarország valamiért (talán meglehetősen rojalista múltja miatt) elég fogékony a brit királyi család felől érkező bulvárhírekre. Legalábbis mivel az online portálok kattintásalapon működnek, minden bizonnyal nagy érdeklődés mutatkozik ezekre a tartalmakra, különben aligha jelennének meg heti, olykor napi, extrém esetben pedig óránkénti szinten hírek a Buckingham-palota háza tájáról. Andrew Morton könyve Meghan Markle, a Harry feleségeként hamarosan hercegnévé váló hollywoodi sorozatszínésznő életútját mutatja be. Aki, minden bizonnyal felpezsdíti a Windsor-ház életét.

Jo Nesbo: Macbeth (Kossuth Kiadó, megjelenés: május 18.)

macbeth.jpgA Macbeth William Shakespeare egyik legrejtélyesebb, legkomplexebb drámája – Jo Nesbo szemében a hatalom megszerzéséért való küzdelem jelképe. A talán legismertebb élő skandináv krimiszerző legújabb regényében a Macbeth-metafora egyszerre jelenik meg külső és belső harcként, elhatalmasodó tébolyként és paranoiaként.  Nesbo regényeit ötven nyelvre fordították le, és világszerte több mint 40 millió példányban keltek el. Harry Hole-sorozata minden krimikedvelő számára alapmű, de a szerző mostanra többször is bizonyította, hogy a szérián kívül, önálló regények révén is képes „nagyot dobni”.

J.R.R. Tolkien: A hobbit (Magvető Kiadó, megjelenés: május 28.)

hobbit.jpgAz 1937-ben megjelent A hobbit A Gyűrűk Ura-trilógia (egyik) közvetlen előzménye – bár maga Tolkien csak egy egyszerű meseregénynek szánta, a történet jelentős sikert aratott, kiadója pedig folytatást kért a szerzőtől.

A Gyűrűk Urát – részben az ezredforduló körül megjelenő filmváltozatnak is köszönhetően – mindmáig hatalmas kultusz övezi, hazánkban A hobbit talán nem örvend ekkora elismertségnek. Ennek újabban alighanem a történet kevéssé jól sikerült megfilmesítése is az oka. Most, az új kiadásnak köszönhetően talán még többekhez jut el ez a regény is.

süti beállítások módosítása