Ezekre a márciusi bemutatókra vagyunk nagyon kíváncsiak

Kovács D. Dániel a Katona nagyszínpadán, ifj. Vidnyánszi Attila a Pesti Színházban debütál rendezőként ebben a hónapban.

A félkegyelmű (Pesti Színház, bemutató: március 2.)

Március 2-ától látható a Pesti Színházban Dosztojevszkij A félkegyelműjének adaptációja. A Pesti Színház új bemutatójának rendezője ifj. Vidnyánszky Attila. „Miskin herceg sem akarja megváltani a világot, A félkegyelmű sem ad konkrét kérdéseket” – mondja az előadás kapcsán a Vígszínház társulatával először dolgozó fiatal rendező. „A mi feladatunk ezeket a kérdéseket megtalálni, újrafogalmazni, kideríteni, hogy ma egyáltalán szükségünk van-e kérdésekre? Ki számít ma jó embernek? Mi számít ma erkölcsösnek? Mit jelent az, hogy álszentség? Milyen embernek kell lennünk egyáltalán a XXI. században?”

felkegyelmu3.jpgKirály Dániel, Vecsei Miklós, Orosz Ákos (fotó: Dömölky Dániel)

Miskinként Vecsei Miklós, Rogozsinként Orosz Ákos, Nasztaszja Filippovnaként Petrik Andrea, Édesanyaként Venczel Vera, Ganyaként Csapó Attila, Lebegyevként Király Dániel látható.

A Krakken művelet (Átrium Film-Színház, bemutató: március 3.)

Március 3-tól láthatják az érdeklődők az Átriumban Mózsik Imre és Bodó Viktor közös darabját, A Krakken művelet című, pszicho-thriller-krimi-komédia műfajú összeesküvés-történetet. Bodó Viktor idei egyetlen hazai rendezésének története egy világkiállítás előkészületei körül forog. A honosh kulturális miniszternek Sarntröllországba kell utaznia, mert országának az expóra előkészített kiállításával bajok vannak. Eltűnt a projekt vezetője, ráadásul senki nem tud semmit a százmilliókért készülő különleges, háromszáz méteres Holdról, amit a honosh delegáció fog bemutatni. A megnyitó közeledik, a miniszternek és államtitkárának pedig azzal kell szembesülnie, hogy a városra lecsapó homokpolip, a Krakken mindenben akadályozza őket.

dsc03022.jpgGyabronka József és Lázár Kati (fotó: Mészáros Csaba)

„Ez egy folyamatos őrület, minden jelenetben újabb és újabb nehézségek, tragikomikus helyzetek ostorozzák a minisztert, aki az őrületbe hajszolódik. Reményeink szerint kéjes örömmel konstatálja a néző, hogy ha máshogy nem is, de legalább a színházban jól fenékbe lehet rúgni a politikusokat” – mondja a rendező, hozzátéve: „Mindenféle durva és brutális dolog történik a színpadon annak érdekében, hogy nagyon vicces és egyben meghökkentő legyen. Aki érzékeny az effélékre, annak nem ajánlom A Krakken műveletet.”

A másfél órás, szünet nélkül játszott előadásban a honosh kulturális minisztert, Robert Rablest Gyabronka József, államtitkárát, dr. Roburt Pondort Bálint András, Jácekson Ajvar titkárt Fehér Balázs Benő alakítja. A sarntrölliek szerepében többek között Molnár Piroska, Lázár Kati, Némedi Árpád és Kurta Niké látható.

Berlin, Alexanderplatz (Katona József Színház, bemutató: március 10.)

A Berlin, Alexanderplatz szereplői a szegények, elesettek és kitaszítottak. A névtelen tömegek, akiknek élete egybeforrott a város életével. Főhőse, Franz Biberkopf szállítómunkás, ittas féltékenységében megöli barátnőjét, majd súlyos testi sértés miatt fogházba kerül. Amikor kiszabadul, tisztességes ember akar lenni. Döblin hitelesen ábrázolja a társadalom szorításában vergődő s végül minden becsületes szándékát feladó embert. Jószándéka nem rossz természetén bicsaklik ki, hanem tökéletes tudatlanságán.

Döblin regényét Mikó Csaba alkalmazta színpadra. A Kovács D. Dániel által rendezett előadás főszerepében Mészáros Bélát láthatjuk.

Dühöngő ifjúság (Orlai Produkciós Iroda, bemutató: március 16.)

A Belvárosi Színházban mutatják be John Osborne világhírű klasszikusát, a Dühöngő ifjúságot. A téma ismerős: mennyire kell és hogyan lehet megfelelni a társadalmi elvárásoknak, mit tehetnek a lázadó fiatalok azért, hogy változtassanak a számukra nehezen elfogadható társadalmi körülményeken. A bemutató aktualitását az adja, hogy ami egykor a huszonévesek problémája volt, mára későbbre kitolódott, és sokan még harminc fölött is céltalanul keresik a fogódzót az egyre idegenebb világban.

file0048.jpgOlvasópróba (fotó: Pénzes Kristóf)

„A darabban – csakúgy, mint az életben – nem fogadjuk el egymást olyannak, amilyenek valójában vagyunk, hanem megpróbáljuk kivasalni a másikat, hogy olyan legyen, amilyennek látni szeretnék. Egymást nyomasztjuk a vasalóval, ki akarjuk simítani a gyűrődéseket, el akarjuk fedni a csúnyaságokat, a rosszaságokat. Mindenki nagyon önző módon létezik, folyamatosan nyúzzuk egymást verbálisan” – mondta a készülő előadással kapcsolatban a jazztrombitás feleségét megformáló Kovács Patricia.

Amennyiben meg szeretné nézni a Dühöngő ifjúságot,
j
átsszon velünk!

Az előadásban, melyet Znamenák István állít színpadra, Szabó Kimmel Tamás, Járó Zsuzsa, Ötvös András és Papp János lépnek még színpadra.

Kabaré (Miskolci Nemzeti Színház, bemutató: március 23.)

A tavaly bemutatott Játék a kastélyban után Mohácsi János idén is visszatér Miskolcra: ezúttal a legendás Kabaré kerül terítékre. John Kander és Fred Ebb a harmincas évek Németországában játszódó musicaljében a berliniek csak egy-egy "véletlen" eset folytán érzékelik, hogy valami történni kezd: amíg egy éjszakai lokálban mulatnak, egyre erősödik a terror, és szinte észrevétlenül kúszik be a fasizmus mindenhova, még a művészvilágba is…

Sallyként Radnay Csilla és Czakó Julianna, Cliffként Rózsa Krisztián lép színpadra, a Konferanszié szerepében pedig Harsányi Attila lesz látható.

Szomorú vasárnap (Madách Színház, bemutató: március 29.)

Horgas Ádám, Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter korábbi közös munkája, az És Rómeó és Júlia immár tizennyolc éve fut nagy sikerrel – ez a hármas most, Nagy Sándorral kiegészülve újabb bemutatóra készül: a Madách Színház tűzi velük műsorra a Müller Péter által jegyzett Szomorú vasárnap című musicalt.

A Szomorú vasárnap egy halhatatlan szerelem története. Seress Rezső, sok örökzöld sláger, és a világhírű dal, az „öngyilkosok himnuszának” szerzője maga is öngyilkos lesz. De visszatér oda, ahol életét mint zongorista, élte: a legendás Kispipába. Jön, hogy „rendezze a cehhet”, hogy egész sorsát – s vele sok évtized magyar történelmét – zenével, dallal és tánccal újra elmesélje…

Egyéb programok:

Angyalok Amerikában 1-2. (színházi közvetítés az Urániában, március 13. és március 20.)

Tony Kushner hazánkban ritkán játszott drámája ezúttal kétestés változatban tekinthető meg az Uránia Nemzeti Filmszínház színházi közvetítéssorozata révén. Az előadás egyik főszerepében az előző évben Oscar-díjra is jelölt Andrew Garfield lesz látható.

Macskák 35. születésnap (a Madách Színház előadása a Budapesti Kongresszusi Központban)

1983. március 25-én mutatta be a Madách Színház Andrew Lloyd Webber Macskák című musicaljét, amely, miközben macskák újabb és újabb generációit vonultatta fel, azóta is töretlen sikerrel fut. Idén már a 35. születésnapjukat ünneplik a nagyon is emberi tulajdonságokkal felruházott cicák – a jubileum alkalmából új helyszínen, a Budapesti Kongresszusi Központban.

Futótűz angol nyelven (Radnóti Színház, március 26.)

A tavalyi évad egyik legfontosabb előadása volt az Alföldi Róbert által rendezett Futótűz, melyet március 26-án, hétfőn angol feliratozással láthatnak az érdeklődők – a színház ígérete szerint a felirat az erkélyről tökéletesen olvasható, így amennyiben külföldi ismerősöknek szeretnénk megmutatni a budapesti színházi élet egy különleges elemét, oda lehet érdemes jegyet váltani.

süti beállítások módosítása