Heti moziajánló – Az én XX. századom (bemutató: március 1.)

Miközben izgulhatunk, hogy a Testről és lélekről megnyeri-e az Oscart, újra megnézhetjük a moziban Enyedi Ildikó első filmjét, digitálisan felújított változatban.

Enyedi Ildikó Cannes-ban a Legjobb első filmnek járó Arany Kamera-díjával elismert, trendekbe nem illeszthető, ironikus "fényfilmje" rövid időre visszatér a mozikba. A XX. század elejét a némafilmek stílusában megidéző, fekete-fehér alkotás teljes körű restaurációját a Magyar Filmlaborban készítették el Máthé Tibor, a film operatőrének részvételével 2017-ben, az eredeti kameranegatív és eredeti hangszalag felhasználásával. A digitálisan felújított filmklasszikus a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál "Classics" szekciójában mutatkozott be újra mozivásznon, és március 1-től limitált vetítéssorozatban országszerte újra mozivásznon látható.

xxszazad.jpg

A drámai és komikus elemeket vegyítő, szimbolikus történetben a XX. század szilveszterén két ikerlány, az anarchista Lili és a léha erkölcsű luxusnő, Dóra, valamint az őket egységként szerető Z. úr egyszerre érnek az Orient expresszen a magyar országhatárra. Edison találmányainak igézetében pergő történetük speciális „boldogságkutatás”, a „tömeggyilkos század” visszaperlése az állandóan változó világ, a létezés csodájától. Tarkovszkij csodálatos színésze, Oleg Jankovszkij egy fiatal lengyel színésznővel, Dorotha Segdával alkot felejthetetlen kettőst, de Andorai Pétert és Máté Gábort is láthatjuk a filmvásznon.

A március 3-án, 18 órai kezdettel az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartandó díszvetítés vendége Máthé Tibor, a film operatőre és a digitális felújítás szakértő résztvevője, akivel Fazekas Eszter, a Filmarchívum digitalizálást vezető filmtörténésze beszélget. 

süti beállítások módosítása