A januári holtszezon után beindul a könyvpiac

A február elsősorban a krimiké lesz – a nyomozós műfajból három érdekes címet is választottunk.

18feb-lead.jpg

Karen Cleveland: Tudnom kell (Agave Kiadó, megjelenés: február 6.)

18feb-tudnomkell.jpgA Tudnom kell a korábbi CIA-elemző, Karen Cleveland első regénye, amit már a megjelenése előtt több mint 20 országba eladtak, és amelyben a kémregény műfaja találkozik az utóbbi években nagy népszerűségnek örvendő pszichológiai thrillerekkel. Nem meglepő módon a cselekmény középpontjában egy CIA-s elemzőnő áll, aki orosz ügynökök hálójába keveredik, és ez alapjaiban változtatja meg az életét a munkahelyén, valamint az otthonában is. A könyvről olyan szerzők írtak méltatást, mint a krimi-műfaj nagymesterének számító John Grisham vagy Lee Child. A Tudnom kell megfilmesítésére bejelentkezett a Universal, főszerepben (és producerként) Charlize Theronnal.

500 leves / 500 smoothie és turmix (Gabo Kiadó, megjelenés: február 13.)

A Gabo Kiadó két különleges receptkönyvvel jelentkezik februárban: a mindenkor népszerű leveseket, valamint a hazánkban is egyre jobban elterjedő smoothie-kat fókuszba helyezve.  Könnyű hétvégi ebéd, gyors vacsora, elegáns előétel, forró leves a hideg, vagy jeges frissítő a forró napokra – az egyik kötetben, Savannah Blake összeállításában, Carol Beckermann válogatása pedig átfogó képet ad a smoothie-król és turmixokról, ötleteket adva reggelikhez, sportolás utáni frissítőkhöz, vagy épp a nyári összejövetelek ízletes és egészséges leveinek elkészítéséhez.

18feb-leves-smoothie.jpg

Camilla Läckberg: A boszorkány (Animus Kiadó, megjelenés: február 15.)

18feb-boszorkany.jpgAzt követően, hogy Camilla Läckberg előző magyarul megjelent regénye, Az idomár kifejezetten hatásosra sikerült, fokozott kíváncsisággal várjuk a krimifolyam folytatását, mely a hónap közepén kerül a magyar könyvesboltokba. A boszorkány a Läckbergtől megszokott módon vegyíti a múltat a jelennel, a babonát a realitással, a tradíciókat a modernitással. Ezúttal egy négyéves kislány eltűnése borzolja a kedélyeket – a történtek mindenkiben fájdalmas emlékeket idéznek fel, hiszen harminc évvel korábban épp azon a helyen veszett nyoma egy másik kislánynak, akit később holtan találtak. A Hedström-Falck házaspár újabb „közös munkája” alighanem ismét hátborzongató lesz: magányos téli estékre ajánlott borzongani való olvasmányt szolgáltatva nekünk, érdeklődőknek.

Robert I. Sutton: Kis seggfejkalauz: (Athenaeum Kiadó, megjelenés: február 20.)

18feb-seggfejkalauz.jpgRobert I. Sutton a seggfejek diagnosztizálásával kezdi könyvét, utána pedig,,terepen" kipróbált, bizonyítékokkal alátámasztott, és néha meglepő stratégiákat ismertet az udvariatlan, bunkó, irritáló, kellemetlen, vagy csak szimplán inkompetens alakok kezelésére. Elmondja, miként kerülheti el őket, hogyan járhat túl az eszükön, hogyan fegyverezheti le őket, hogyan küldheti el őket kapálni, és hogyan növeszthet olyan pszichés ,,páncélzatot", amely védelmet nyújt ellenük. Túlélési útmutatója olyan szemléletmód, illetve személyes terv kialakításáról szól, amely segít megőrizni ép elménket, és megakadályozza, hogy a szép napjainkat tönkretegye valami gyökér. Mindenkinek ajánlott, akinek találhatóak a környezetében seggfejek. Tehát mindenkinek ajánlott.

Guillermo Del Toro – Daniel Kraus: A víz érintése (Bluemoon Könyvek, megjelenés: február 21.)

18feb-vizerintese.jpgA víz érintése az idei legjobb filmnek és legjobb rendezőnek járó Oscar-díj egyik legnagyobb esélyese. Hogy méltán-e, azt a magyar nézők február 22-én láthatják meg, hiszen akkor kerül a hazai mozikba. Az alkotás könyvváltozatát is ugyanazon a napon vehetjük először a kezünkbe. A film története egy titkos kormányzati létesítményben dolgozó néma takarítónő és egy szupertitkosan, hét lakat alatt őrzött különleges teremtény között szövődő romantikus kapcsolatot dolgoz fel. A The Hollywood Reporter szerint A víz érintése "egy vizuálisan és érzelmileg elragadó történet, amely meleg ölelésre találhat egy fantáziadús kalandra éhes közönség karjaiban". 

Lee Child: Éjféli szállítmány (General Press Kiadó, megjelenés: február 23.)

18feb-ejfeliszallitmany.jpgLee Child az utóbbi években kétségtelenül Magyarországon is az egyik legnépszerűbb kortárs krimiszerzővé vált – ez részben alighanem a Tom Cruise főszereplésével készült filmváltozatoknak köszönhető, de talán az is legalább ugyanannyit nyom a latba, hogy egyedi stílusával, jellegzetes főhősével és zömmel emberi léptékű történeteivel képes kitűnni a számos angol nyelvű író közül. Legújabb regényében – az immár huszonkettedik Jack Reacher-könyvben – egy vidéki zálogházban talált női West Point-diplomagyűrű gazdájának felkutatása vezet el a konfliktushoz – ez is jó példa arra, hogy míg más szerzők művei szupertitkos kémügyekről és összeesküvés-elméletekről írnak, Child műveiben sokszor olyan hétköznapi esetekből bontakoznak ki a bűnesetek, melyek bármelyikünkkel előfordulhatnának. És ha az Éjféli szállítmány nem lenne elég, most két korábbi Child-könyv, a Hiba nélkül és a 61 óra is megjelenik új kiadásban.

Nadia Murad: Az utolsó lány – Küzdelmem az Iszlám Állam ellen (Libri Kiadó, megjelenés: február 28.)

18feb-azutolsolany.jpgNadia Murad Irakban egy jazídi közösségben nőtt fel, és arról ábrándozott, hogy egy napon szépségszalont nyit. 2014 augusztusában ennek az álomnak az Iszlám Állam katonái vetettek véget: a falu lakóit lemészárolták, a fiatal lányokat pedig – köztük a 21 éves Nadiát – elhurcolták szexrabszolgának. A memoár amellett, hogy bemutatja, kik is a jazídik, és hogyan váltak a radikális iszlám céltáblájává, megrázó képet fest az erőszak pszichológiájáról, és elmeséli Nadia ellenállásának, valamint szökésének történetét. Az Iszlám Állam ugyan megkínozta és rabszolgaságba taszította őt, megtörni és elhallgattatni azonban nem tudta: Nadia Murad ugyanis nem némult el, sőt a hangja erősebbé vált és messzebbre hallatszik, mint valaha.

süti beállítások módosítása