Mit olvassunk 2018. kezdetén?

A január jellemzően nem erős könyvekben, ám azért jut pár különlegességet az év elejére.

18jan-lead.jpg

Brett Velicovich – Christopher S. Stewart: Drónharcos (Athenaeum Kiadó, megjelenés: január 10.)

18jan-dronharcos.jpg„Vajon veszélyes gyilkosok vagy szelíd madarak? Brett Velicovich csaknem egy évtizeden át központi szerepet játszott az új típusú hadviselésben: pilóta nélküli légi járműveket, drónokat használt arra, hogy levadássza a világ legveszélyesebb terroristáit. Elit harcosként célpontokat választhatott, halálos ítéleteket hozhatott, miközben összehangolt együttműködést folytatott a teljes amerikai hírszerzéssel - kémekkel, elemzőkkel, informátorokkal -, hogy a segítségükkel kivonhassa a forgalomból az al-Káida és az ISIS magas rangú tagjait. Ebben a kivételes könyvben, melynek megírásában az elismert újságíró, Christopher S. Stewart is segítette, Velicovich plasztikus részletességgel eleveníti fel akciófilmbe illő bevetéseit és szigorúan titkos küldetéseit – áll a könyv fülszövegében. Ám a Drónharcos nem csak múltidézéssel, hanem a drónok és az emberek közös jövőjével is foglalkozik: azzal, hogy hova fejlődhet ez a már most is felfoghatatlan lehetőségeket biztosító technológia.

A legsötétebb óra (Agave Kiadó, megjelenés: január 11.)

18jan-legsotetebb.jpgA legsötétebb óra nem csupán egy Gary Oldmannek végre minden bizonnyal Oscar-díjat hozó film: a hamarosan a hazai mozikban is látható alkotás könyveredetiét is kezünkbe foghatjuk január 11-től. A műben az elismert, BAFTA-nyertes Anthony McCarten egy eddig soha nem látott oldalát mutatja be a XX. század egyik kiemelkedő történelmi személyiségének. Megtudhatjuk, Churchill hogyan gyakorolta és írta át újra és újra a legfontosabb beszédeit, hogyan és mikor merült fel benne a békeszerződés lehetősége a náci Németországgal, és megismerhetjük a dunkirki evakuáció során betöltött szerepét. McCarten eddig nem ismert archívumi anyagok segítségével mutatja be azokat a kulcsfontosságú, színfalak mögötti pillanatokat, amelyek megváltoztatták a történelem menetét.

Cseh Tamás – Bérczes László beszélgetőkönyve (Európa Kiadó, megjelenés: január 15.)

18jan-csehtamas.jpgA 2009-ben elhunyt Cseh Tamás kétségtelenül a 20. századi magyar zenei élet egyik legnagyobb alakja, legkiemelkedőbb művésze. Dalai mindmáig aktív őrzik emlékezetét, most azonban Bérczes László révén egy pályatársaival készített interjúkötet is segít felidézni azt, hogy milyen ember és művész volt ő. Az Európa Kiadó gondozásában megjelenő könyv könyv január 15-től kapható.

Katerina Diamond: A titok (General Press Kiadó, megjelenés: január 22.)

18jan-titok.jpgA Világsikerek-krimisorozat legújabb tagjában viszatér Katerina Diamond két nyomozója, Imogen Grey és Adrian Miles. A történet szerint egy exkluzív devoni fiúiskola igazgatóját holtan találják az iskola aulájában; felakasztotta magát. Néhány órával korábban egy csomagot talál az íróasztalán, és azonnal tudta, ki és miért üzent neki ily módon. És azt is, hogy mi az üzenet: elérkezett a vég… És ez csak az első a furcsa halálesetek vagy éppen különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságok sorában, amelyeknek a két nyomozó találkozik. A szálak egy évtizedek óta őrzött titokhoz vezetnek…

Sudi Pigott: Dobd fel! Palacsinták a világ minden tájáról (Kossuth Kiadó, megjelenés: január 24.)

18jan-dobdfel.jpgA gasztronómia és a világ ízei iránt érdeklődő olvasók most számtalan új palacsintareceptet ismerhetnek meg  Sudi Pigott étvágygerjesztő és ismeretterjesztő könyvéből. A sós és édes palacsinták garmadáját felsorakoztató receptkönyvben minden megtalálható az ellenállhatatlan reggeliktől kezdve, az ínycsiklandó falatkákon és laktató főételeken át az elegáns desszertekig, kiegészítve néhány hasznos előkészítési és főzési tanáccsal. A könyvben szereplő palacsinták mind egyszerűen elkészíthetőek – legyen az habkönnyű amerikai palacsinta, klasszikus orosz blini, ropogós csicseriborsólisztből sütött olasz socca, egzotikus arab atayef, japán okonomiyaki vagy Srí Lanka-i hoppers.

süti beállítások módosítása