Érdekes bemutatók zárják 2017-et

A Vígszínház Háború és békével, a Katona az Ascher Tamás Háromszékennel várja a karácsonyt – többek között ezekről is olvashatnak premierajánlónkban.

Művészet (Weöres Sándor Színház, Szombathely, bemutató: december 1.)

Egyre több művész áll kritikusan magához a művészethez – ezt nemcsak a remek The Square című film bizonyítja, hanem az is, hogy az utóbbi időben elég felkapott lett Yazmina Reza darabja, a Művészet is, melynek főhőse egy mások szemében értéktelen festményt vásárol meg jelentős összegért. Az előadást ezúttal az a Lukáts Andor rendezi, aki korábban maga is játszott a Művészetben, méghozzá Ascher Tamás „katonás” rendezésében. A főszerepeket Jordán Tamás, Szabó Tibor és Szerémi Zoltán kelti életre.

muveszet.jpgJordán Tamás, Szabó Tibor (fotó: Mészáros Zsolt)

Veszedelmes viszonyok (Pécsi Nemzeti Színház, bemutató: december 1.)

Christopher Hampton ismert romantikus színműve ezúttal a Pécsi Nemzeti Színházban kerül bemutatásra. Az előadást a baranyai megyeszékhelyen immár rendszeren dolgozó Horgas Ádám állítja színpadra. A XVIII. századi Franciaországba kalauzoló darab története ma is érvényesen szól a szenvedélyekről, a becsületről és becstelenségről, valamint a felelősség kérdéséről egyaránt. Az előadás főszerepeiben Győrfi Anna, Herczeg Adrienn és Köles Ferenc lépnek színpadra. Jegyek ide kattintva válthatóak.

A forgatókönyv (Fórum Színház, bemutató: december 6.)

Úgy tűnik, mostanában minden hónapra jut egy színháznyitás Budapesten: míg novemberben a Trip Színház mutatkozott be, most a korábban a Játékszínt igazgató Németh Kristóf által alapított Fórum Színház mutatja be első produkcióját.

forgatokonyv.jpgSzerednyey Béla, Csonka András, Magyar Attila (fotó: forumszinhaz.hu)

Ez pedig Ron Hutchinson vígjátéka, A forgatókönyv lesz, melyet az Uránia Nemzeti Filmszínházban tekinthetnek meg az érdeklődők. A Szente Vajk által rendezett előadás Hollywood hőskorába kalauzolja el a nézőket – ez a tematika egybevág a Németh Kristóf által felvázolt iránnyal, mely szerint a Fórum Színház elsősorban a filmvilághoz köthető előadásokat tűz majd műsorra. Az előadás szerepeiben Csonka András, Magyar Attila, Pleskó Szimonetta és Szerednyey Béla lesznek láthatóak. A forgatókönyv decemberben két alkalommal kerül műsorra az Urániában, jegyek itt kaphatóak.

Valentin nap éjszakája (Rózsavölgyi Szalon, bemutató december 14.)

Dicső Dániel rendezésében decembertől egy skandináv krimibe oltott drámát is megtekinthetünk a Rózsavölgyi Szalonban. Az egymástól egyre inkább elhidegülő, a kapcsolatot egy szerepjátékkal feldobni próbáló férj és feleség története a színlapon olvashatóak alapján egyszerre ígérkezik izgalmasnak és elgondolkodtatónak. „Ki tudja mi volt a valóság, és mi a képzelet?” – teszi fel az kérdést a Valentin nap éjszakája. A feleséget Balsai Móni, a férjet Makranci Zalán jeleníti meg.

Háború és béke (Vígszínház, bemutató: december 16.)

A tavalyi évadban a Pesti Színházban bemutatott Szentivánéji szexkomédiát követően Alekszandr Bargman orosz rendező most a Vígszínház nagyszínpadán is bemutatkozik, méghozzá a Háború és békével. Tolsztoj regényének vígszínházi változatát – Helen Edmundson átiratának és Morcsányi Géza fordításának felhasználásával – a rendező készítette.

Tolsztoj családregényén keresztül a tizenkilencedik század eleji Oroszország társadalmi és kulturális világát, Európával való viszonyát, valamint az ottani mindennapokat is bemutatja – színpadra állítása jelentős művészeti vállalás.

A három főszerepben Bach Katát, Király Dánielt és Wunderlich Józsefet láthatjuk, mellettük színpadra lép többek között Hegyi Barbara, Hevér Gábor, Igó Éva, Seress Zoltán, Szilágyi Csenge és ifj. Vidnyánszky Attila is.

Jegyek ide kattintva kaphatóak.

Ascher Tamás Háromszéken (Katona József Színház, bemutató: december 17.)

Aligha túlzás kijelenteni, hogy a Pintér Béla és Társulata, valamint a Katona József Színház koprodukciójában készülő előadás nemcsak a hónap, de az év leginkább várt bemutatói közé is tartozik (nálunk mindenképp). A 2016 tavaszán bemutatott A bajnok kapcsán egy rosszindulatú sarkos újságírói vélemény fogalmazta meg, hogy miért nem készül Máté Gábor, a Katona igazgatója magánéletéről is színházi előadás.

Az ötlet nyomán készült Ascher Tamás Háromszéken egy fiktív történetet mutat be, melyben Máté Gábor, Ascher Tamás és az önmagát alakító Bezerédi Zoltán Erdélybe látogatnak… Máté Gábort Fekete Ernő, Ascher Tamást Keresztes Tamás kelti színpadi életre. További szerepekben a két társulat művészei lesznek láthatóak.

A decemberi és januári előadások már teltházasak.

Egyéb budapesti színházi programok.

300. Mary Poppins (Madách Színház, december 10.)

2012 őszén mutatta be a Madách Színház a Mary Poppinst, mely azóta is nagy sikerrel fut. Az előadás 2013. szeptember 24-én a 100., 2015. május 24-én a 200. jubileumot, 2017. december 10-én pedig már 300-adszor tűnik fel az Erzsébet körúton a csodálatos dadus.

Az előadás címszerepében váltott szereposztásban Auksz Éva, Mahó Andrea, Oroszlán Szonja és Polyák Lilla látható, Bertie bőrébe pedig Csonka András, Sándor Dávid és Szente Vajk bújik.

A Mary Poppins decemberi, illetve 2018. májusi előadásaira jegyek ide kattintva kaphatóak.

Kemping (a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának előadása a Thália Színházban, december 11.)

Az átalakult Határon Túli Magyar Színházak Szemléje keretein belül ebben az évadban minden hónapban láthatunk egy-két határon túli előadást a Thália Színház valamelyik színpadán. December 11-én a Szabadkai Népszínház Pelsőczy Réka által rendezett Kempingje érkezik Budapestre. A Kemping Háy János Mélygarázs  és Hozott lélek című műveinek felhasználásával készült „zenés-táncos revü a fogyasztói társadalomról és a világ végéről szabad férfiak és nők előadásában, úszósapkában, napszemüvegben, hűtőtáskával, síléccel, biciklis-sisakban és nordic-walk botokkal”. A Kemping budapesti előadására itt válthatóak belépők.

Rosencrantz és Guildernstern halott (Uránia Nemzeti Filmszínház, december 12.)

Daniel Radcliffe – bár a világ elsősorban nyilván még mindig Harry Potterként ismeri – kétségtelenül túlnőtt már a varázslótanonc szerepén. Mióta lezárult a Harry Potter-széria, számos film- és színpadi szerep van már mögötte – 2016 első felében Tom Stoppard drámájának egyik főszerepében, Rosencrantz-ként láthatta őt a West End közönsége. És most mi is láthatjuk az Urániában színházi felvételről. Az előadásba noshua McGuire alakítja Guildensternt David Haig pedig a Színészkirályt. Jegyek ide kattintva vásárolhatóak.

Rebecca (Budapesti Operettszínház, december 15-től)

Az Operettszínházban először 2010 márciusában bemutatott Rebecca nemcsak a Lévay-Kunze alkotópáros legszínvonalasabb musicalje, de a színház egyik olyan előadása is, mely a szakma és a közönség elismerését egyaránt kivívta. Utoljára 2014-ben láthatták az érdeklődők a Rebeccát a színházban, de most, majdnem négy év kihagyás után visszatér a Béres Attila által rendezett előadás.

Daphne du Maurier története Hitchcock filmjének köszönhetően vált világhírűvé – a musical elsősorban utóbbi hangulatát követi, annak komor, sötét hangulatával. A felújított változat főbb szerepeiben Szabó P. Szilvesztert / Homonnay Zsoltot, Vágó Zsuzsit / Dancs Annamáriát, Mészáros Árpád Zsoltot / Bálint Ádámot, valamint Polyák Lillát / Janza Katát láthatjuk.

Az előadásra jegyek ide kattintva vásárolhatóak.  

Vízkereszt, vagy amit akartok (Uránia Nemzeti Filmszínház, december 30., 15:00)

A londoni Nemzeti Színház 2017-ben újra műsorra tűzte Shakespeare egyik legismertebb vígjátékát, a Vízkeresztet. Malvolio szerepében ezúttal Malvoliaként Tamsin Greiget láthatjuk a szerepcserés előadásban. A felvétel december 30-án, valamint január 6-án is látható lesz, jegyek a dátumokra kattintva válthatóak.

süti beállítások módosítása