Íme a november végi könyvpörgés termései

Kiváló költő levelei, hajós-példakép önéletrajza, krimi-királynő ismert művei és egy sokszínű író új sci-fije - ez a november második felének könyvtermése.

Ahogy már előző cikkünkben is jeleztük, a novemberi könyvújdonságokat nem tudtuk egyetlen válogatásban bemutatni - következzen tehát várólistánk második része.

rm.jpg

Radnóti Miklós: Különben magyar költő vagyok - Radnóti Miklós levelezése I. (Jaffa Kiadó, 2017. november 20.)

rm.jpgA Jaffa Kiadó gondozásában az utóbbi években már két, Radnóti Miklós életével foglalkozó könyv is megjelent. Előbb Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója, majd Árnyékban éles fény vagy címmel egy elsősorban a házaspárról készült fényképekre fókuszáló album látott napvilágot. A Különben magyar költő vagyok című kötetben Radnóti Miklósnak a kortársaival való levelezését találja az olvasó.

Az összegyűjtött levelek által 1926-tól követhetjük nyomon Radnóti Miklós életét, az erdélyi családtagokkal zajló kamaszlevelezés felhőtlen viccelődésétől egészen az utolsó munkaszolgálatra induló búcsújáig. Előttünk bontakozik ki a másfél évtizedes művészi pálya: az egyre szűkebb irodalmi térben mozgó magyar költőé. Tanúi lehetünk bírósági ügyének, bepillantást nyerünk egyetemi tanulmányaiba, beszámolókat kapunk a nyaralásokról, tudósításokat a munkaszolgálatokról. Radnóti e sorait mindezidáig általában csak címzettjük olvasta, amiket pedig neki írtak, azt csak ő maga. Most azonban az olvasó is új szemszögből láthat rá a költő életére. A kötetben közölt levelek jelentős része most először lát napvilágot.

Fa Nándor: Magad, uram (Libri Kiadó, 2017. november 21.)

fa.jpgAzt alighanem nagyon sokan tudjuk, hogy Fa Nándor az első magyar, aki a saját maga által épített vitorlással körbehajózta a Földet, ám arra eddig csak keveseknek nyílhatott rálátása, hogy miként jutott el idáig.  Keményen dolgozó szülők negyedik gyermekeként határozta el, hogy megvalósítja álmát, és a körülmények dacára a világ legjobb vitorlázóival küzd meg az óceánokon. Ez a keményfejűség tette aztán eredményes sportolóvá, minden kudarcon túllépő hajóssá, sikeres üzletemberré.

Most, hogy – saját szavai szerint, bár nem tudjuk, higgyünk-e neki – már nem indul neki több világkörüli útnak, megírta önéletrajzi kötetét. A Libri Kiadó segítségével megjelent Magad, uram követendő példa lehet mindazoknak, akik úgy döntenek: soha nem adják fel.

Agatha Christie: Tíz kicsi néger; Gyilkosság az Orient expresszen (Európa Könyvkiadó, 2017. november 27.)

ac.jpgAzok, akik meg szeretnének ismerkedni a krimi királynője, Agatha Christie egyik legismertebb történetével, ne a nemrég a mozikba került Kenneth Branagh-féle filmváltozat segítségével tegyék, hanem inkább olvassák el a Gyilkosság az Orient expresszent. Annál is inkább érdemes, mert Hercule Poirot talán legikonikusabb esete most újra megjelent, méghozzá egy másik Christie-klasszikus, a Tíz kicsi néger társaságában. A kiadványt az Agatha Christie műveit sorra újra megjelenítő Európa Könyvkiadó jegyzi.

Agatha Christie a világ egyik kedvenc krimiszerzője: művei kétmilliárd példányban keltek el eddig, csak a Biblia és Shakespeare előzi meg az eladási listákon. Könyveit legalább 103 nyelvre fordították le, amivel ő a csúcstartó. Ő az egyetlen, aki két felejthetetlen nyomozót is alkotott. A pedáns belga és a kötögető vénkisasszony, vagyis Hercule Poirot és Miss Marple olvasók generációit hódította meg.

Dan Simmons: Olümposz (Agave Kiadó, 2017. november 30.)

olu.jpgA Hyperion-tetralógia vaskos és tartalmas köteteit követően Dan Simmons újabb nagyszabású sci-fi vállalkozása is eljut a magyar olvasókhoz. 2015-ben az Ílion-duológia első része érkezett meg hazánkba, most pedig az Olümposz címet viselő második, egyben zárókötet is megjelenik magyarul. Még ha az Íliont nem is olvastuk volna, a nagyon eredeti, eklektikus mégis konzisztens Hyperion-sorozat maga is elegendő ok lenne arra, hogy kíváncsiak legyünk Simmons újabb művére.

Az Agave Kiadó gondozásában érkező regény fülszövegének tanúsága szerint a görög és a trójai hadak a valódi történéseket követve csapnak össze egymással, azonban egy megfigyelő — Thomas Hockenberry, a huszonegyedik századi — fel nem kavarja a véres állóvizet. Így a felháborodott Akhilleusz egyesíti erőit a nemezisével, Hektórral; és a gyorslábú férfiölő Zeusz, Héra, Athéné, Afrodité, Apollón és a többi manipulatív isten ellen fordítja a dühét.

süti beállítások módosítása