Így születik egy amerikai bérgyilkos

Az Amerikai bérgyilkos Vince Flynn saját szavai szerint is élete egyik legkeményebb vállalása volt.

Lee Child Jack Reachere mellett alighanem Mitch Rapp a kortárs krimiirodalom legismertebb igazságosztó hőse – nem annyira meglepő módon meg is filmesítették az azóta elhunyt Vince Flynn egy regényét. Az Amerikai bérgyilkos Rapp-történetek közül való kiválasztása részben érthető, részben azonban meglepő volt: a sorozat kronológiai szempontból első része került vászonra. Vonatkoztassunk most el a filmtől (már csak azért is, mert nem szerettük, és mert valójában a film csak nyomokban emlékeztet rá), vessük inkább vigyázó szemünket a könyvre, melyet korábban időhiány miatt nem olvastunk, most azonban pótoltuk ezt a mulasztást.

amerikaibergyilkos1.jpgJelenetkép a filmből

Az Amerikai bérgyilkos (korábbi címén egyszerűen csak Bérgyilkos) ugyanis a szerző – Vince Flynn saját szavai szerint – élete egyik legkeményebb vállalása volt. Érthető, hiszen azt követően látott neki ennek az előzményregénynek, hogy már több mint tíz év alatt felépített egy sorozatot egy hirtelen, kőkemény szuperhőssel; az Amerikai bérgyilkosban azonban azt kellett mindössze párszáz oldalnyi kapacitás segítségével vázolni, hogy Mitch Rapp miként is vált ilyenné normális fiatalemberből. Ráadásul úgy, hogy közben azért történés is legyen bőven a sztoriban, az olvasók ugyanis nem lélektani regényt várnak Flynntől.

amerikaibergyilkos2.jpg

Ez a kétféleség, kettősség végig érződik a regényben, pont emiatt az Amerikai bérgyilkos ki is lóg kicsit a Rapp-sorozat többi tagjához képest, mind stílus, mind cselekményvezetés szempontjából – Flynn ugyanakkor több esetben is az egyszerűbb, ám hatékonyabb utat választotta. Bonyolult pszichológiai magyarázatokba nem is fog bele a szerző, amikor pedig mégis arra lenne szükség, akkor mindig kéznél van egy pszichiáter-karakter, aki pár mondatban egyszerűen megmagyaráz mindent.

A fő motiváció kérdését, vagyis hogy hogyan is lesz valaki államilag legitimált bérgyilkos a CIA-nél, Flynn letudja nagyjából annyival, hogy Rapp személyes okokból maga döntött így – a regény fő fókusza ennek megfelelően elsősorban a kiképzésen és az első néhány küldetésen van. Az előbbiről szóló részek a legemlékezetesebbek: míg a bevetések voltaképpen erősen emlékeztetnek a kronológiailag későbbi történetekre, az Amerikai bérgyilkos első fele az, ahol mind Mitch Rappnek, mind Vince Flynn-nek új oldalát ismerhetjük meg.

Nem vagyunk meggyőződve arról – a többi regény ismeretében főleg nem –, hogy pont az Amerikai bérgyilkos kívánkozott mozivászonra (arról meg ugyebár pláne nem, hogy ebben a formában)... Arról azonban meggyőződtünk - szintén a korábban megjelent regények ismeretében -, hogy az előzményregény papírra igenis kívánkozott: különbözősége nem megtöri, hanem pont hogy kerekebbé teszi a sorozatot.

süti beállítások módosítása