Akasztják a hóhért

HHhH - Himmler agyát Heydrichnek hívják (francia történelmi film, 2017)

A film egy magas rangú náci vezető ellen elkövetett egyetlen sikeres merényletnek állít emléket.

A „prágai hóhér” néven elhíresült Reinhard Heydrich a náci vezetők között is különös kegyetlenségéről volt hírhedt. Nemcsak a borzalmas SS-Einsatzgruppék által a Szovjetunióban elkövetett népirtásokat irányította, hanem később a Cseh–Morva Protektorátus vezetőjeként a végső megoldás első számú kidolgozója lett a wannsee-i konferencián. Utóbbiról szól Az összeesküvés című film, amelyben Kenneth Branagh alakította Hitler egyik legnagyobb mészárosát. Cédric Jimenez legújabb filmje most magát a náci vezetőt mutatja be, az ellene elkövetett sikeres merényletet állítva középpontba.

hhhh_day04_00030.jpg

A viszonylag sok nácis, holokausztos, második világháborús film között nehéz újat mutatni, de az alkotóknak nem is ez volt a céljuk. A film első harmada Heydrich életét veszi végig a tengerészettől való kicsapatásán keresztül a merényletig, a második harmada a merénylet előkészítését, végrehajtását és két végrehajtóját, Jan Kubist és Jozef Gabčikot mutatja be, hogy aztán a harmadik harmadban eljussunk előbb Heydrich, majd a két merénylő haláláig. Az első harmad ennek megfelelően egyfajta életrajzi film jellegét ölti, a második harmad egy kémfilm, a harmadik pedig egy akciófilm jegyeit mutatja. A Himmler agyát Heydrichnek hívják mindhárom műfajban megállja a helyét, mégis egységes alkotással van dolgunk.

A film alapjául Laurent Binet magyarul is megjelent, azonos című regénye szolgált; a témát már korábban feldolgozta a Hajnali hadművelet című 1976-os és az Anthropoid című 2016-os film is. Nem csoda, hiszen a sztori már önmagában rendkívül izgalmas, amennyiben egy magas rangú náci vezető ellen elkövetett egyetlen sikeres merényletről szól; Heydrichnél rémesebb főgonoszt pedig egyetlen forgatókönyvíró sem tudna kitalálni. A film mást nem is tesz, mint hagyja kibontakozni az eseményeket, jól mutatva be mind Heydrich életpályáját, mind az ellenállók hősiességét.

hhhh_day21_00212.jpg

A merénylet valódi tétje, amit viszont a film nem bont ki eléggé, hogy mennyit nyerhet és mennyit veszíthet a nácikkal szembeni ellenállás a főhóhér halálával. A merénylet egyfelől az ellenállás morálisan nagyra értékelt tette, másfelől viszont érdemi változást nem hozott – a világháború Heydrich nélkül is folytatódott, az Endlösung pedig az ő tervei alapján lezajlott. Így hát kérdés, nem nagy ár-e haláláért Lidice falu teljes férfilakosságának kiirtása, az egész cseh ellenállás eltiprása, és mi jöhetett volna még, ha a merénylők nem adják fel magukat. Vajon az őket feldobó ellenálló, Karel Čurda árulást követett-e el, vagy csak megakadályozott egy még nagyobb tragédiát? Ezeket a kérdéseket nem teszi fel igazán a film, holott ezzel túlmutathatott volna a sztori puszta, igaz, jól kivitelezett bemutatásán.

süti beállítások módosítása