Karszalag és „négyeshatos”

A szeptember 16-ai Színházak Éjszakája kapcsán összegyűjtöttük, hol mivel várják az érdeklődőket.

Egy karszalag és egy BKV-bérlet – mindez elegendő a Színházak Éjszakája tartalmas eltöltéséhez. Számos színház található közvetlenül a körút mentén, vagy épp néhány perc sétára valamelyik villamosmegállótól.

sze-korut.jpgA Madách Színház széksorai

Dumaszínház (1082 Budapest, Corvin sétány 1/b.)

Versek, stand up, improvizáció – és persze rengeteg humor: ez mind megtalálható a Dumaszínház Színházak Éjszakájára összeállított kínálatában. Az ismert stand uposok mellett többek között Andrássy Máté, Csőre Gábor, Kardos Róbert és Stefanovics Angéla is feltűnik a Corvin sétánynál a délután-este folyamán. Mogács Dániel önálló estet tart, a Szomszédnéni Produkciós Iroda bemutató előtti előadásából is láthatunk részleteket, a TÁP Színház performance előadását is megtekinthetjük – sőt Tóth Edó és Czeglédi Zoltán is színpadra lép.

Játékszín (1066 Budapest, Teréz krt. 48.)

A Játékszínben délután háromkor indul a Színházak Éjszakája a Bock Színpadon, ahol interaktív gyermekműsort láthatnak Zsurzs Katival az érdeklődők, melyet Lévay Viktória, Szőlőskei Tímea és Vadász Gábor által előadott főcím- és betétdalok követnek. 17 órától Csonka András vezet házibulit, 18 órától pedig Szulák Andrea tart zenés hangulatshow-t. A Bock Színpad programját az Életrevalók szereplőinek verses estje zárja. A Játekszín és a Karinthy Színház közös programjaként a Karinthy nagyszínpadán 18:45-kor kezdődik a Játékszín és a Karinthy Színház rendezőpárbaja, ahol Bagó Bertalan és Horgas Ádám, illetve Karinthy Márton és Simon Kornél állítják színpadra a 39 lépcsőfok egyik jelenetét. Visszatérve Pestre, az est fináléjaként a Tiéd a világ! musicalből hallgathat részleteket közönség.

Karaván Színház (1092 Budapest, Ráday u. 34.)

A Karaván is gyerekprogrammal kezdi a Színházak Éjszakáját: Banyamesék címmel adnak elő élőzenés mesejátékot óvodásoknak és kisiskolásoknak. Ezt slambemutató követi Horváth Kristóf slamnagykövettel, a Karaván Színház társulatának tagjával. Az est Karaván Família koncerttel és nagyecsedi táncházzal zárul, melynek keretein belül Farkas Zsolt vezeti be az érdeklődőket a szatmári, nagyecsedi tradicionális cigánytánc alapjaiba.

Madách Színház (1073 Budapest, Erzsébet krt. 29-33.)

A Madách Színház nyári Szerelmünk, Shakespeare fesztiváljának két különlegessége kerül színpadra a Madách Stúdióban a Színházak Éjszakája során. 19:30-tól a Shakespeare, ahogy nekünk tetszik táncfantáziát láthatják az érdeklődők, ahol három koreográfus dolgozott fel három ismert Shakespeare-drámát. 23:00-tól pedig Hajdu Steve és Magyar Attila kétszínészes ám sokszereplős előadása, a #Shakespeare LIVE lesz látható. Az előadásban az angol drámaíró életének alternatív feldolgozásait láthatjuk – mindazt, amiről nem ír a Wikipédia, vagy legalábbis nem biztos benne. Az előadásról a fesztivál során kritikát is írtunk, mely itt érhető el.

Pesti Magyar Színház (1077 Budapest, Hevesi Sándor tér 4.)

A Magyar Színház programja a délutáni órákban a családokat helyezi a középpontjába, hiszen a legfiatalabbak a színház gyermekelőadásai nyomán Pippivé vagy kalózzá változhatnak, a nagyszínpadon és a Sinkovits Imre Színpadon pedig különböző meseprogramok várják őket. Eközben a „nagyobb” érdeklődők felkereshetik Sinkovits Imre öltözőjét, ahol Szűcs Sándor és Tahi József mesél a Nemzet Színészéről. Délután háromtól Lengyel Ferenc az utcáról keres főszereplőket a készülő Rómeó és Júlia előadásba. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel a színház idén megismétli a különböző színpadi mesterségeket bemutató előadását, két időpontban is. A szalonban interaktív pantomim, a próbateremben a színiakadémisták várják az érdeklődőket, a nagyszínpadon pedig a színház repertoármusicaljeit és őszi bemutatóit megidéző zenés műsor zárja a programot.

Pinceszínház (1093 Budapest, Török Pál utca 3.)

A Pinceszínházban idén az 50 a hívószám, pontosabban a hívószó. Az ötvenéves színház ötvenperces műsorblokkokkal várja a Színházak Éjszakája keretein belül odalátogatókat. Sorozatot forgatnak, jelmezeket terveznek, táncdalfesztivált tartanak – és beszélgetnek is ismert sorozatszínészekkel, méghozzá arról, hogy milyen egy-egy szerep által ismertté válni. Az este folyamán a Showder Klub két állandó fellépője is a Pinceszínházban vendégeskedik, ízelítőt kaphatunk a készülő Márai-bemutatóból, fináléként pedig a szintén ötven éve alakult Benkó Dixieland Band utódja, a Dixie Kings of Hungary ad koncertet.

Trafó (1094 Budapest, Liliom u. 41.)

Hogyan hazudjunk? – alighanem nagyon sokakat foglalkoztat ez a kérdés – a Trafóban talán választ kaphatunk rá. Sőt, talán az is kiderül, hogy a hazugság néha sokkal közelebb jár az igazsághoz, mint gondolnánk. Ezt követően bárki csatlakozhat a TÁP Színház Utas és holdvilág parafrázisába, ahol a színészek és az érdeklődők azt vesézik ki, hogy honnan jöttünk, mit akartunk, és főleg, hol tartunk most. A Trafó programját a Trafó és a Műhely Alapítvány közös programsorozatának, az Antrénak az egyik „eredménye”, Szeri Viktor új produkciójának munkabemutatója zárja.

Vígszínház (1137 Budapest, Szent István körút 14.)

A Vígszínház háromszorosan is betekintést enged a titkaiba, hiszen a Színházak Éjszakája keretein belül mindhárom készülő produkciójuk nyílt próbájára ellátogathatnak az érdeklődők. A Nagyszínpadon a Hamlet, a Pesti Színházban a Lóvátett lovagok, a Házi Színpadon pedig a Mondjad, Attikám! készül. Este a vígszínházi fiúzenekar, A Grund koncertjére bulizhatnak a Vígbe látogatók.

További információ és a karszalagvásárlás a Színházak Éjszakája honlapján érhető el.

süti beállítások módosítása