Sokszínű belváros

A szeptember 16-ai Színházak Éjszakája kapcsán összegyűjtöttük, hol mivel várják az érdeklődőket.

A Deák tér Budapest elsőszámú tömegközlekedési csomópontja és találkozási pontja. E minőségében ideális kiindulópont a Színházak Éjszakájára is, hiszen számos színház található onnan mindössze pár perc sétára.

sze-belvaros-5ker-ittlakunk.jpgKép forrása: ittlakunk.5kerulet.hu

Centrál Színház (1065 Budapest, Révay utca 18.)

Létezik-e közös halmaza a parfümöknek és a színháznak? – teszi fel és válaszolja is meg a kérdést a Centrál-beli Színházak Éjszakáját indító programján Lipovszky Csenge illatesztéta és Pálfi Kata színésznő. A délután négytől kezdődő beszélgetést a Hajmeresztő nyílt próbái követik: az érdeklődők fél hattól és héttől is betekintést nyerhetnek a készülő előadás folyamataiba. Mindeközben délután öt és este nyolc között Papp János keresztrejtvény-fejtésre invitálja a Színházak Éjszakája-karszalaggal rendelkezőket – akik sikerrel járnak, nyereménnyel térhetnek haza.

Fórum Színház (1088 Budapest, Rákóczi út 21.)

Németh Kristóf új magánszínháza a Színházak Éjszakáján mutatkozik be először a nagyközönségnek – az első bemutatójuknak is otthont adó Uránia Nemzeti Filmszínházban várják az érdeklődőket a délután négykor történő kapunyitástól az este tizenegykor záruló Szín-házibuliig. Késő délután és kora este pedig a „mesterek és tanítványok” beszélgetéssorozat keretén belül a Fórum Színházba érkezik többek között Benedek Miklós, Karinthy Márton és Szinetár Miklós is.

Katona József Színház (1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 6.)

A Katona József Színház a Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat közös programjával nyitja meg délután négykor a kapuit a Színházak Éjszakájára, ahol Veiszer Alinda, Csizmadia Tibor rendező, a Színház folyóirat kritikusai és a közönség beszélgetnek arról, hogy milyen is a jó kérdés. Ezt követően három fiatal rendező, Székely Kriszta (18:00-tól), Fehér Balázs Benő (20:00-tól) és Kovács D. Dániel (22:00-tól) a Hamlet Egérfogó-jelenetét rendezi meg a nézők szeme láttára. A jelenethez készülő színészek a bekamerázott jelmeztárban, öltözőfolyosón, társalgóban követhetők lesznek élőben, az interneten keresztül. A Katonában a program éjféltől A hetedik alabárdos filmvetítésével, a Kamrában pedig Ed is on koncerttel zárul.

Ódry Színpad – Színház- és Filmművészeti Egyetem (1088 Budapest, Vas u. 2/c.)

Az Uránia mellett található egyetem Vas utcai központjában igen színes programok várják az érdeklődőket délutántól éjszakáig, akik nem csak előadásokat vagy épp Karsai György beavatószínházát tekinthetik meg, vagy épp a másodévesektől elhangzó Shakespeare-szonetteket hallgathatnak meg, de maguk is tevékeny részesei lehetnek az eseményeknek. A nyitottabb nézők mozgástréningen is részt vehetnek, duettezhetnek a színészhallgatókkal, bejárhatják az épületet, sőt az igazán nagy kihívásra vágyó érdeklődők 15:00 és 18:00 között bárki felvételizhet az SZFE-re – ehhez csupán 2-3 verset vagy monológot kell vinniük.

Örkény István Színház (1075 Budapest, Madách Imre tér 6.)

A Színházak Éjszakáján az Örkénybe látogató nézők nem csak a felújított épület zegzugait ismerhetik meg a színház művészei és dolgozói által vezetett kulisszajárásokon, de az Örkény adminisztratív működésébe is betekintést nyerhetnek. 18:00-tól ugyanis az igazgatói iroda helyett a nagyszínpadon nyilvános munkarendi és vezetői értekezlet kezdődik. 20:00-tól pedig a színház új előadása, az Aranyozás lesz látható.

Rózsavölgyi Szalon (1052 Budapest, Szervita tér 5.)

A Rózsavölgyi Szalonban a beszélgetések dominálnak majd a Színházak Éjszakáján. Délután kettőtől egyszerre két Freud is látható lesz a Rózsavölgyi Szalonban – a legendás pszichiátert a színház frissen bemutatott előadásában megformáló Fodor Tamás, valamint Az utolsó óra Freudja, Jordán Tamás. Negyed négykor Csizmadia Tibor és Tóth Krisztina a kortárs magyar drámáról beszélget majd. Ezt követően Ibsen Rosmersholmja kerül terítékre – Fesztbaum Béla és Kúnos László terítékére. Őket Molnár Piroska, majd a Rózsavölgyiben decemberben bemutatkozó Balsai Móni követi. A program egy Szép Ernő-esttel zárul, melyben Trill Zsolt, Bíró Eszter, Födő Sándor „Fodo” vesznek részt. Az est dramaturgja Németh Nikolett, rendezője Seres Tamás. (A Rózsavölgyi Szalon a Rózsavölgyi Zeneműbolton keresztül közelíthető meg.)

RS9 Színház (1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 9.)

A Színházak Éjszakája már délelőtt 11-kor elkezdődik a bulinegyedben található RS9 Színházban: nyitásként bárki kipróbálhatja magát díszletezőként. A délután folyamán a legkisebbeknek maszkfestéssel és a Formiusz Színházzal közös A Szorgalmas és rest lány című gyerekelőadással kedveskednek. A színház készülő bemutatója, a Folyóügy kapcsán improvizációra invitálják a közönséget, majd a Verslábak Neccharisnyában címmel adja elő kortárs költőnők verseit négy színésznő. Zárásként a színház Tizenegyes kórterem című előadása lesz látható.

Újszínház (1061 Budapest, Paulay Ede utca 35.)

A Paulay Ede utcai teátrum is kulisszajárással várja az érdeklődőket – a szervezők ígérete szerint az érdeklődők a színház minden rejtett zegzugát bejárhatják a pincétől a zsinórpadlásig. A stúdiószínpadon Esztergályos Cecília pályafutásának hatvan évét, számos alakítását feldolgozó önálló estje, a Meddig vagyok? lesz látható, míg a nagyszínpadon a Madarak zenekar és az Újszínház színészzenekara koncertjét nézhetik és hallgathatják meg a Színházak Éjszakájára karszalagot váltók.

További információ és a karszalagvásárlás a Színházak Éjszakája honlapján érhető el.

süti beállítások módosítása