Tényleg gyengébbek az amerikai sörök?

„Mi a közös az amerikai sörben és a tengerpartban? Mindkettő nagyon közel van a vízhez” – mondja a klasszikus vicc. De van alapja?

Az európai közhiedelem szerves része, és Magyarországon is gyakran és hangosan emlegetett mondás, hogy az amerikai sörök gyengébbek, mint azok, amelyek az öreg kontinensen terjedtek el. Hogy ez számszakilag valós állítás-e, azt nagyon könnyű ugyan megállapítani, igazságot tenni ugyanakkor egy fokkal bonyolultabb.

img_0351.JPG

Kezdjük azzal, hogy maga a sör úgy általában nem is olyan gyenge ital. Míg egy áltagos whisky, mondjuk a Johnny Walker Red Label 40%-os alkoholtartalmú, ami azt jelenti, hogy egy négycentes pohárban 1,6 cl-nyi alkohol található, az 5,2%-os Dreher Classic korsónként (5dl) 2,6 centiliternyi alkoholt tartalmaz. Az összehasonlítás persze kissé fals, hiszen a töményitalokkal ellentétben a sört ritkán isszuk meg húzóra, de azért jól mutatja, hogy vigyázzunk vele – vagy ne, ha épp az a cél.

De mi a helyzet az amerikai sörökkel? – merülhet fel joggal a kérdés, ha már ez a címe a cikknek. Nos, a számok nem hazudnak: az üvegen feltüntetett értékek alapján a Budweiser vagy a Samuel Adams alapváltozatának százalékos alkoholtartalma nem különbözik jelentős mértékben az ismert európai márkákétól (Heineken, Amstel, Gösser), sem a magyar tömegtermékektől (Borsodi, Dreher, Soproni). A kézműves söröket és speciálisabb típusokat figyelmen kívül hagyva, csupán a hagyományos értelemben vett világos sörök esetében az alkoholtartalom 5% körül szóródik. Ráadásul számos amerikai sörtermelő nagyvállalat az alkoholtartalom mellett a gabonatartalmat és egyéb értékeket is akkurátusan felültet a palackjain, melyekből kiderül, hogy e téren sem vízszerűek.

img_0353.JPG

Két tény azonban valóban a sztereotípia alapjául szolgálhat. Egyrészt az újvilágban kétségtelenül elterjedtek és igen népszerűek a light és lite típusú, szándékosan kevesebb alkoholt tartalmazó sörök, másrészt az Egyesült Államokban egy üveg sör mérete csak kb. kétharmada a hazánkban is szokásos fél liternek (12 oz – 3,55 dl). Így, bár a klasszikus Budweiser vagy a Samuel Adams Boston Lager alkoholtartalom terén versenyre kel az átlagos magyar sörökkel, e két szempontot figyelembe véve, ha az állítás nem is igaz, némi alapja azért van a viccnek.

 

Tetszett a cikk?
Kövesd az art&go-t Facebookon is!
Film, könyv, színház, zene, gasztro, utazás - élmény!

 

süti beállítások módosítása