Újcirkusz a világ minden sarkából

A Recirquel új bemutatója mellett svéd és ausztrál társulat is fellép a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül.

Az újcirkusz az egyik legdinamikusabban fejlődő színpadi műfaj, amely nemcsak a hagyományos cirkuszt újíthatja meg, hanem a kortárs táncot és a színházat is. Varázslatos sokszínűségére mi sem lehetne jobb példa, mint a Budapesti Tavaszi Fesztivál újcirkusz-előadásai, amelyek – bár mindhárom egyazon műfajba tartozik – nem is különbözhetnének jobban.

A stockholmi illetőségű Svalbard Company négy nemzetközileg elismert, bámulatos tudású fiatal artista társulata, akik számos eszközön és számban mozognak otthonosan a kínai rúdtól az egyensúlyozáson és az akrobatikán át egészen a mozgásszínházig. Március 31-én és április 1-én a Trafóban első előadásuk, az All Genius All Idiot lesz látható, amely rögtön elnyerte a déli félteke legnagyobb nyitott művészeti fesztiválja, az Adelaide Fringe legjobb cirkusz és fizikai színházának járó díját. Igazi bevállalós előadás, tele energiával, izgalmas karakterekkel és magával ragadó színházi pillanatokkal. „A Svalbardnak megvan az az odavágó ereje és veszélyes szexualitása, akár a legjobb rockbandáknak” – írta róluk a Total Theatre kritikusa, Thomas JM Wilson.

17_03_31-04_01_all_genius_all_idiot_c_jakub_jelen.jpgAll Genius All Idiot (fotó: Jakub Jelen)

Az ausztrál CIRCA társulatot Yaron Lifschitz hívta életre több mint egy évtizeddel ezelőtt. A brisbane-i csapat azóta 6 kontinens 37 országában járt már; Magyarországon is több alkalommal felléptek. Az Opus 2 egy igazi formabontó darab, a zene és az újcirkusz kivételes fúziója, ahol a két műfaj közötti határvonalak szinte elmosódnak, és egészen megkapó, megindító harmóniában forrnak össze. „Ez a rendkívüli est egyszerűen ellenáll mindenféle leírásnak” - írta a The Guardian kritikusa. A kanadai La Press szakírója szerint az Opus 2 „a cirkusztörténelem kivételes előadása, a cirkuszművészet mesterműve”. A darabot április 9-10-én láthatja a közönség a Müpában.

A Recirquel a 2014-ben bemutatott, nagysikerű A Meztelen Bohóc után ismét a clownt állítja főszerepbe, ám ezúttal teljesen más megközelítésből. A Vági Bence és Neil Fisher által közösen színre vitt Adieu!-ben nem a megszokott bohóceszköztáré – piros orr és egyszerű szüzsék – a főszerep, hanem az intelligens, kifinomult humor és színészi játék, valamint a társulattól már megszokott lenyűgöző trükkök állnak a középpontban. A keserédes szerelmi történet egyben társadalmi korkép is, amelyben nemcsak a főszereplő bohócházaspár életébe pillanthatunk bele, de megismerhetjük Budapestet az ötvenes évektől indulva a világháború sötét napjain át egészen az 1910-es évekig. Lakatos Leonetta és Pintér Áron kezei közt a díszletként szolgáló polgári lakás hétköznapi berendezései is cirkuszi rekvizitumokká avanzsálnak – a fürdőkád csónakká, a gigantikus csillár trapézzá változik, a gardróbszekrény mélye pedig különleges titkokat rejt. Az akrobatikus-komikus bohócduett április 18-án a Müpában debütál, majd 19-én is látható lesz, valamint a fesztivál után is a társulat repertoárján marad.


Forrás: BTF

 

Tetszett a cikk?
Kövesd az art&go-t Facebookon is!
Film, könyv, színház, zene, gasztro, utazás - élmény!

 

süti beállítások módosítása