Borzongás és környezetvédelem a könyvlapok segítségével

Krimi, sci-fi és disztopikus regény mellett környezetvédelmi tippekkel és Pető Péterrel kínálnak meg minket júliusban a kiadók.

07-halalka.jpg

Sophie Mackintosh: Kék sorsjegy (Athenaeum Kiadó, megjelent: július 1.)

A szolgálólány meséje óta kifejezetten népszerűek a női sorsok köré épülő disztopikus történetek, igazán jót azonban nehéz találni. A Kék sorsjegy elgondolkodtatónak ígérkező regény a szabad akaratról, az anyaság utáni vágyról, a társadalmi elvárások erejéről – és úgy általában a női gondolkodásról kiszorított, szélsőséges helyzetben. A brit írónő, Sophie Mackintosh első, a The Water Cure című regényét Man Booker-díjra jelölték 2018-ban – magyar nyelven azonban a most érkező Kék sorsjegy az első elérhető műve.

07-arnyakmestere.jpgDonato Carrisi: Az árnyak mestere (General Press Kiadó, tervezett megjelenés: július 13.)

A lelkek ítélőszéke és A sötétség vadásza után Donato Carrisi ismét Rómába kalauzolja olvasóit. Marcus és segítője, a nyomfotós Sandra Vega ismét összefognak – ezúttal egy még a korábbiaknál is pikánsabb ügy miatt. 1521-ben X. Leó pápa arról rendelkezett, hogy Róma városát soha nem szabad teljes sötétségben hagyni; utasítást adott, miszerint az utak, a templomok és az épületek mindig legyenek kivilágítva éjszaka. 2015 februárjában azonban egy áramszünet után elszabadult a pokol – szó szerint…

Stephen King: Az Intézet (Európa Kiadó, tervezett megjelenés: július 14.)

Stephen King legújabb regényében egy intézetbe kalauzol minket, ahol a szüleiktől elrabolt, különleges képességű gyermekeket tartanak brutálisan fogva, hogy kinyerjék erejüket, akár kínzás árán is. Vajon van menekülés erről az extrém helyről…? Kingtől nem idegen, hogy történetei főhősének gyerekeket tegyen meg – Az Intézet is beáll King ilyen regényeinek sorába. Hogy aztán majd akár ki is lóg-e felfelé onnan, az néhány nap múlva kiderül.

Philip K. Dick: Űrlottó (Agave Kiadó, tervezett megjelenés: július 14.)

07-urlotto.jpgAz Agave Kiadó immár évek óta nagy hangsúlyt helyez a sci-fi műfaj egyik megújítójának számító Philip K. Dick műveinek (újra)kiadására. Ezúttal Dick első regénye, az Űrlottó került sorra, mely, bár 1955-ben íródott, ma is aktuális felvetésekkel beszél a hatalomról, a hatalomban lévők, azt elvesztők, és azt megszerezni vágyók egymáshoz való viszonyáról – mindezt a Dicktől megszokott, ma sem elavultnak ható űrepikus körítéssel – ami önmagában is több mint körítés.

Pető Péter: #halálka (Libri Kiadó, tervezett megjelenés: július 14.)

Pető Péter jelenünk egyik legtehetségesebb újságírója és szerkesztője – a 24.hu főszerkesztőjeként idén már az 50 legbefolyásosabb médiavezető listájára is felkerült. Legújabb regényének alapját két egymástól független öngyilkosságot bemutató újsághír jelenti: egy budapesti szórakozóhely bárjából leugró menedzser, valamint egy másik öngyilkos férfi sorsa, akinek a híre azért került be ugyanabba a lapba, hogy kitöltse a rovat átszerkesztése miatt felszabadult helyet… Brutális ám elgondolkodtató téma, személyes, média- és társadalmi viszonylatban egyaránt.

Janine Eck: 100 dolog, amit a Földért tehetsz (Centrál Kiadó, tervezett megjelenés: július 31.)

07-100dolog.jpgUgyan az utóbbi hónapokban a koronavírus gyakorlatilag mindent háttérbe szorított, a COVID19-világjárvány előtt globálisan a legtöbb szó talán a környezetvédelemről esett. Beszélhetünk az államok és vállalatok felelősségéről, a ruhaipar vagy épp a légitársaságok ökológiai lábnyomáról, de időnként saját portánkon is érdemes körültekinteni: mi mit tehetünk egy fenntarthatóbb bolygóért? Janine Eck ehhez ad száz hasznos tippet.

süti beállítások módosítása