Régi és új újdonságok januárban

A januári megjelenések mellett 2019-es év végi, de korábbi ajánlóinkból kimaradt könyveket is válogattunk.

jan-aketpapa.jpg

Kleinheincz Csilla - Roboz Gábor (szerk): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019 – Gabo Kiadó, megjelent: 2019 október 29.

jan-magyarscifi.jpgJanuári ajánlónkat két olyan könyvvel kezdjük, melyek már a tavalyi év végén megjelentek, de most váltak igazán aktuálissá. Az első közülük a Gabo Kiadó gondozásában immár hagyományosan megjelenő évösszesítő novelláskötet, mely magyar szerzők rövid sci-fi és fantasy történeteit tartalmazza. Erős év volt 2019: génszerkesztett madarak, emlékektől betépő fiatalok, lelkekre éhes bánya, menekülő szörnyek, esőmágia, valóságból kifakuló emberek, farkasok, polipok és macskák: az antológiasorozat idei kötetében tizenhat különös novella található részben ismert szerzőktől, részben azonban még a köztudatba kevésbé bekerült tehetségektől.

Anthony McCarten: A két pápa – Agave Kiadó, megjelent: 2019. november 28.

A mindenség elmélete és A legsötétebb óra Oscar-díjra jelölt forgatókönyvírójának legújabb könyve egy korábban példa nélküli hatalomátvételről, a világ legerősebb vallási intézményéről és két nagyon különböző férfiról szól. 2013 februárjában az őskonzervatív XVI. Benedek pápa benyújtotta a lemondását. Több mint 700 éve ő volt az első pápa, aki önként mondott le a hatalomról. Utódja I. Ferenc lett, aki nem csak a névválasztásával lett különleges: 1200 éve ő az első nem európai pápa, aki egykor egy tangóklub kidobóembereként dolgozott, továbbá lelkes focidrukker volt, és értett a nép nyelvén. Ebben a könyvben megismerhetjük Benedek és Ferenc jellemformáló élményeit a háború dúlta Németországban és Argentínában, valamint betekintést kapunk a világ egyik legzártabb intézményébe. A történet több Oscar-díjra jelölt filmváltozata elérhető a Netflixen.

Marcia és Thomas Mitchell: Egy kém az iraki háború ellen – Athenaeum Kiadó, megjelenés: január 8.

Katharine Gun, a brit titkosszolgálat munkatársa egy nap nehéz döntést hoz: szigorúan bizalmas információt juttat el a sajtónak egy amerikai–brit kémakcióról, amelynek célja, hogy megszerezzék az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazását a 2003-as iraki invázióhoz. A könyv megírását alapos kutatómunka előzte meg, a szerzőpáros ráadásul izgalmasan meséli el ennek a fiatal nőnek a történetét, aki az elveiért vállalta a kockázatot. A történet alapján készült filmet Keira Knightley főszereplésével várhatóan a hazai mozikban is bemutatják.

Chris Carter: Egy gonosz elme – General Press Kiadó, megjelenés: január 14.

jan-gonoszelme.jpgEgy bizarr baleset folytán egy még bizarrabb gyilkosságra derül fény egy amerikai kisvárosban. A férfira azonban, akit a kettős gyilkosság vádjával letartóztatnak, hamarosan egy még sokkolóbb gyanú árnyéka vetül: legalább huszonöt éve folyamatosan rabolja el, kínozza és csonkítja meg az áldozatait. A gyanúsított azt állítja, ártatlanul keveredett bele az egészbe, és egy titokzatos idegen követte el a bűntényeket… Részünkről kíváncsian várjuk, mit hoz ki az olykor brutálisan realista thrillereket író Carter ebből az alaptörténetből – minden bizonnyal fel fogja dobni 1-2 hideg, téli, kanapén üldögélő esténket.

Hajnóczy Soma - Kelle Botond: Elképesztő trükkök hétköznapi tárgyakkal – HVG Könyvek, megjelenés: január 17.

Hajnóczy Soma, a bűvészet történetének egyik legfiatalabb világbajnoka, az illúzió és a humor műfaját ötvözve egyedi stílust alakított ki. Első könyvében szerzőtársával, Kelle Botonddal együtt ötven trükkjének titkát fedi fel, köztük a legnépszerűbb videóin látható trükkjeiből is megtanít néhányat. Ezek kivitelezéséhez nincs szükség másra, csupán egy-egy környezetünkben is könnyedén elérhető hétköznapi tárgyra. A könyv nem csak azért lehet érdekes, mert beláthatunk ennek a titokzatosan izgalmas világnak a kulisszái mögé, de gondoljunk csak bele, milyen elismerő pillantásokat zsebelhetünk be a munkahelyünkön, baráti társaságokban, unalmas családi összejöveteleken, ha néhány trükköt mi magunk is el tudunk sajátítani.

süti beállítások módosítása