Történelmi újdonságok karácsonyra

Ha esetleg az ünnep előtti utolsó héten sincs még ajándékötletünk, a történelem mindig érdekes lehet.

kari-amerika.jpg

Ifjabb gróf Andrássy Gyula: Diplomácia és világháború (Szépmíves Könyvek, megjelent: november 11.)

kari-andrassy.jpgIfj. Andrássy Gyula történelmi visszatekintése, elemzése igen széleskörű és korrekt ismeretekről tanúskodik, az első világháború kirobbanására vonatkozó értékelése pedig talán új szempontokat hoz be eddigi gondolataink közé. Ugyanis sok elemében helytálló megfigyelést közöl a Károlyi-kormány időszakáról vagy a Tanácsköztársaságról. És bár, mint tudjuk, a történelem igazságos értékelése kapcsán, bár nem elegendő egyetlen közelről érintett szereplő nézőpontjából látni az eseményeket, szükséges is az ő mondanivalójukat is meghallgatni-elolvasni, valamint természetesen átgondolni.

Szabó Péter: Magyarok a Don-kanyarban (Kossuth Kiadó, megjelent: november 20.)

kari-don.jpgA XX. századi magyar történelem egyik sokat idézett, politikai vitákat kiváltó eseménye volt a 2. magyar hadsereg tragikus története 1942-43-ban. A szerző feltárta a fennmaradt és elérhető levéltári forrásokat, felkereste a még élő résztvevők többségét, és a feledés homályába merült korabeli naplókat, feljegyzéseket is bemutat. A kötet szakszerűségével, a legapróbb részletekre történő kitekintéssel a magyar hadtörténetírás jelentős vállalkozása, a napjainkig tudatunkban élő, az egész nemzetet megrázó tragédia őszinte és kritikus bemutatása. A kötet immár negyedik, teljesen átdolgozott, frissített illusztrációs anyaggal, számos, eddig nem publikált fényképpel ellátott kiadásban jelenik meg

Sebők Miklós; Böcskei Balázs: Itt van Amerika - Az amerikai politika hatása Magyarországon (Athenaeum Kiadó, megjelent: november 21.)

Az első McDonald's 1988-as megnyitása szimbolikus eseménnyé vált. Az "igazi" - tehát már nem csalamádés - hamburgerért kígyózó Régiposta utcai sorok jelezték: ahogy a magyar nép készen állt arra, hogy az állampárti szocializmust demokráciára és piacgazdaságra cserélje, ugyanúgy éhezett a Big Macre a CityGrill után. De az Újvilágból nem csak az idealizált Amerika-kép kellékei érkeztek meg a rendszerváltással. E kötetben több mint harminc elismert Amerika-szakértő, illetve gyakorlati szakember foglalta össze, hogyan hatott az elmúlt évtizedekben az amerikai politika a magyar közéletre. Bemutatjuk, hogyan amerikanizálódtak a hazai ideológiai viták, a kampánytechnikák, valamint a magyar politikai intézményrendszer. Mindezekkel – pozitív vagy negatív értelemben, de – az amerikai politikai hatások a magyar mindennapok elválaszthatatlan részévé váltak.

Edward Carey: Kicsi - Madame Tussaud életének rémisztő és csodálatos regénye (Európa Kiadó, megjelent: november 28.)

kari-tussaud.jpgA kicsi, csúnyácska Marie 1761-ben született egy svájci falucskában. Szülei halála után egy viaszszobrász segédjeként a forrongó Párizsban találta magát, sőt hamarosan a versailles-i palotában, ahol egy hercegnő szobrászoktatója lett, majdnem megosztozott egy süteményen a királlyal, és megmentette Marie Antoinette-et a szülőágyon. Aztán kitört a forradalom… A Kicsi egy valóság ihlette, különös felnőtt mese művészetről, sorsról, az emberi test és lélek legsötétebb bugyrairól, elhivatottságról, szerelemről - olyan, mintha Charles Dickens és David Lynch négykezese volna.

Jean Des Cars: Ferenc József és Sisi (Helikon Kiadó, megjelent: december 6.)

Akari-sisi.jpg világtörténelem egyik leghíresebb házaspárjának életét bemutató, gazdagon illusztrált könyv minden korábbinál részletesebben tárja elénk Ferenc József és Sisi szerelmének tragédiákkal és sorsfordító eseményekkel tarkított történetét. Az alapos kutatómunkára alapozott mű szerzője, Jean des Cars jóvoltából megismerhetjük az uralkodópár nyilvános - politikai, diplomáciai és reprezentációs - tevékenységének mozgatórugóit, de emellett bepillantást nyerünk a koronás fők magánéletébe is, és láthatjuk, hogy az bizonyos esetekben miképpen hatott a világpolitikára.

Adam Higginbotham: Éjfél Csernobilban - A világ legnagyobb nukleáris katasztrófájának (eddig) elmondatlan története (I. P. S. Könyvkiadó, megjelent: december 7.)

Adam Higginbotham kimerítő kutatáson alapuló dokumentumregénye részletekben bővelkedő, olvasmányos elbeszélése a csernobili atomkatasztrófának. Az esemény, amely hozzásegítette ellenfelét, az Amerikai Egyesült Államokat ahhoz, hogy győztesen kerüljön ki a hidegháborúból, döntő szerepet játszott az öröknek tűnő szovjet birodalom összeomlásában. Moszkva számára egyaránt jelentett politikai, pénzügyi, környezeti és tudományos katasztrófát, a világ számára pedig az atomenergiáról alkotott gondolatok újraértékelését.

David Render: Tankcsaták a nyugati fronton - Egy harckocsiszakasz-parancsnokháborúja (Jaffa Kiadó, megjelent: december 16.)

David Render a sandhursti katonai akadémiáról frissen kikerült, tizenkilenc esztendős hadnagyként került Franciaországba. A háború utolsó évét David Render mindvégig a harcok sűrűjében töltötte. Sherman harckocsikból álló szakaszával részt vett a nyugati front szinte összes jelentős hadműveletében a normandiai gyilkos páncéloscsatáktól kezdve a Market Garden hadműveleten és a Siegfried-vonal ellen intézett, keserves téli támadáson át egészen a rajnai átkelésig és a Harmadik Birodalom belsejébe indított végső invázióig.  A szerző a fegyveres harc kellős közepébe kalauzolja olvasóit, ám az egykori fiatal tiszt visszaemlékezése nem csupán hadtörténeti szempontból érdekes: izgalommal és fanyar angol humorral teli elbeszélése egyaránt szól a folyamatos küzdelemmel járó túlzott megterhelés testi és lelki hatásairól, a harcmező borzalmairól, a háborúban kialakuló bonyolult emberi kapcsolatokról, valamint a véres és felőrlő hadviselés etikai vonatkozásairól.

süti beállítások módosítása