Ezek a könyvek biztosan jól mutatnak a fa alatt

Idén is összegyűjtöttünk néhány olyan könyvötletet, amik szép karácsonyi ajándékot jelenthetnek a témák iránt érdeklődnek.

Olvasni jó, könyvet vásárolni jó. Ugyanakkor, bár sok családban kifejezetten szokásos, hogy könyv (is) kerül a karácsonyfa alá, nehéz pontosan eltalálni a megajándékozott ízlését, pontos érdeklődési körét. Hogy segítsünk ezen a problémán néhány tanáccsal, ezúttal olyan, az utóbbi pár hónapban megjelent albumot, gyűjteményt és díszdobozos kiadványt válogattunk, amelyek közül biztosan mindenki örülne valamelyiknek – vagy akár mindnek.

1001film.jpg

Alexandr Szolzsenyicin: A Gulag-szigetvilág 1-3. (Helikon Kiadó)

gulag.jpgA szépirodalom kedvelői számára Alekszandr Szolzsenyicin 1973-as regényét, A Gulag-szigetvilágot ajánljuk, mely kétségtelenül a huszadik század egyik legjelentősebb műve. A regény miatt a szerzőt a szovjet vezetés rövid úton megfosztotta állampolgárságától és kiutasította az országból. Már a megtorlás eme gesztusa is érezteti mindazokat a „veszélyeket”, amelyeket ez a terjedelmében és mondandójában egyaránt súlyos mű magában hordoz. A Gulag-szigetvilág nem pusztán a sztálini munkatáborok poklának aprólékos feltérképezése – melynek bugyrait a szerző maga is megjárni kényszerült –, hanem egy egész korszak embertelensége felett mondott vádirat is. A Helikon Kiadó új kiadásban, teljes terjedelmében, Soproni András fordításában, három kötetben jelentette meg A Gulag-szigetvilágot, mely ide kattintva rendelhető meg.

Craig Glenday (szerk.): Guinness World Records 2020 (Gabo Kiadó)

guinness.jpgImmár hagyomány, hogy a Gabo Kiadó gondozásában évről évre magyarul is megjelenik Craig Glenday válogatása a világ legnagyszerűbb, legdrágább, legmeglepőbb vagy épp legfurább rekordjairól. Mivel az utóbbi egy esztendő is elég mozgalmas volt, így a sorozatot évente követők is találhatnak maguknak számos újdonságot, akik pedig „Guinness-szűzek”, ám fogékonyak a rekordokra, minden bizonnyal lapról lapra fognak meglepődni. A rekordkönyv ide kattintva rendelhető meg.

Desszertleckék (díszdobozos kiadás, Central Kiadó)

box_latvany_feher.jpgA Desszertleckék négy tematikus kötetében több mint 200 édesség található, amelyek nem csupán igazi Kánaánt jelentenek az igazán édesszájúaknak, de alighanem mindenki más is megtalálja a leginkább fogára való finomságot. A szerkesztők arra is ügyeltek, hogy kezdőknek és haladóknak egyaránt kínáljanak ötleteket. A díszdobozban található négy kötet a Sütemények családi és ünnepi alkalmakra, a Mennyei gyümölcsös édességek, a Látványos torták kezdőknek és haladóknak, valamint az Ellenállhatatlan karácsonyi finomságok címet viselik. A Desszertleckék díszdobozos kiadása ide kattintva vásárolható meg.

Jamie Oliver: Vega - Könnyű és finom zöldséges receptek (Park Könyvkiadó)

Akinek van vegetáriánus rokona-barátja, és szeretné megajándékozni, ne is keressen tovább. Mi, húsevők sokszor elképzelni se tudjuk, hogy olykor mennyire nehéz lehet egy vegának úgy étkeznie, hogy az ne csak tápláló, de valóban változatos ízvilágú is legyen. Jamie Oliver, a nemzetközi hírű, brit sztárszakács ezúttal ízletes, növényi alapú ételekkel jelentkezik. A világ minden tájáról merített inspirációkkal ezek a legtöbb esetben amúgy egyszerű ételek a zöldségek valódi választékát jelentik. És egyébként lássuk be, heti egy-két húsmentes nap talán nekünk, nem vegetáriánusoknak sem árthat. Jamie Oliver legújabb könyve ide kattintva vásárolható meg.

Méhes Károly: Száguldó magyarok - Legendás pilótatörténetek (Athenaeum Kiadó)

A Forma 1 rajongói idén is több könyv közül válogathat, ám Méhes Károly legújabb munkája kétségtelenül hiánypótló abból a szempontból, hogy az összességében nem túl sikeres magyar autósport kiemelkedő egyéniségeivel foglalkozik. Szisz Ferenc 1906-ban megnyerte a legelső Grand Prix-t, a Francia Nagydíjat, Hartmann László az 1930-as években próbálta felvenni a versenyt a nagy autógyártókkal. A nyolcvanas évekre ugorva Kesjár Csaba lehetett volna az első magyar F1-pilóta, de csak három kör adatott számára 1987-ben, egy évvel tragikus halála előtt. Végül Baumgartner Zsolt lett az első magyar Forma 1-es versenyző 2003-04-ben, aki húsz nagydíjon indult, és egy világbajnoki pontot szerzett. Méhes Károly könyve, mely a leírások mellett fotókkal és interjúkkal mutatja be a négy versenyzőt, ide kattintva vásárolható meg.

Steven J. Schneider: 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz (Gabo Kiadó)

Az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz minden országból és műfajból válogat: az akciófilmtől a westernen, az animációs filmen, komédián, dokumentumfilmen, musicalen, thrilleren, noiron, rövid- és romantikusfilmen keresztül a sci-fiig minden képviselteti magát. A mozi több mint egy évszázados történetét felölelő könyv korábbi változatát harminc nyelvre fordítottak le és majdnem kétmillió példányban kelt el világszerte. A világ legismertebb és legjelentősebb filmkritikusai segítségével felújított és újraszerkesztett kiadás ötszáz eredeti filmplakátot és több száz jelenetfotót tartalmaz. A komplex és hiánypótló gyűjtemény ide kattintva rendelhető meg.

Suzanne Collins: Az éhezők viadala-trilógia (limitált díszdobozos kiadás – Agave Kiadó)

ehezokviadala.jpgA szériát a legtöbben talán az azóta Oscar-díjat is nyert világsztár, Jennifer Lawrence főszereplésével készült mozifilmek révén ismerték meg, de Suzanne Collins disztopikus trilógiája könyvként is jelentős nemzetközi sikert ért el. Népszerűségének legfőbb oka alighanem az a telitalálat, amilyennek a főhőst, Katnisst ábrázolta. A szabadságharcos íjászlány olykor tényleg gyomorszorító kalandjait három regényen, Az éhezők viadalán, a Futótűzön és A kiválasztotton keresztül követhetjük. A trilógia ide kattintva vásárolható meg.

süti beállítások módosítása