Valló Berta illusztrációival nyit a Werk Galéria

Most látható hazánkban először a világ száz legjelentősebb illusztrátora közé egyedüli magyarként beválasztott grafikus kiállítása.

Valló Berta az Eötvös gimnázium után, 18 évesen költözött Londonba, ahol a Central Saint Martins Művészeti Egyetemre iratkozott be, mert ezt tartotta a legjobb és legmenőbb iskolának. Londont nehezen szokta meg, de illusztrátorként ma már New Yorkkal együtt olyan innovatív helynek tartja, amelyben meg lehet grafikusként élni.

valloberta_kep2.jpg

A Taschen kiadó az Instagramon fedezte fel képeit, s miután bekerült a The Illustrator – 100 Best From Around The World című kiadványukba, keresett, sokat foglalkoztatott illusztrátor lett. A London-Stansted repülőtéren is van például egy falrész, amelyet ő tervezett, emellett cégeknek, magazinoknak dolgozik.

Ugyanakkor Budapest az a hely, amely igazán inspirálja.  Otthonaként tekint a városra, úgy érzi, valamiféle kollektív tudat köti össze a magyarokkal. Budai nyár című képének hősnői nyolcvan körüli budai úriasszonyok. „Egy idő után nyilvánvalóvá vált, hogy nem csak én hagytam el a várost és költöztem külföldre, hanem szinte az egész generációm. A Budai nyárban egy viccesnek ható, valójában negatív utópiát fogalmaztam meg a magyar társadalomról, ahol lassan már csak az öregek maradnak meg.”

A Werk Galériában december 10-én 19 órakor nyíló kiállításának a Tájkép banyatankkal címet adta. A digitális technikával készült képein Budapest karakteres alakjait jeleníti meg, köztük a buszon utazó öregasszonyt szatyorral, a pesti fürdő közönségét, vagy éppen hétköznapi, kiszolgáltatott arcokat. A tárlat január 12-ig látható.

süti beállítások módosítása