Barlang és atom

Nincs új a nap alatt, de ez nem is baj – Baldacci a tőle megszokott profizmussal lát hozzá új sorozatához.

David Baldacci új sorozatának első része kapcsán végig az az érzésem volt, mintha a szerző steril, laboratóriumi körülmények között kifejlesztett volna egy ideális krimit. Pontosan adagolt összetevők, jól használt technikai eszközök, a szükséges metszéspontokon elhelyezett fordulatok – a kísérlet sikeres volt.

grandcanyon.jpg

Lássuk, milyen összetevőket használt Baldacci, akit eddig is a legtudatosabb krimiírónak tartottam. 1. Végy egy rejtélyes múltú főhőst. 2. Adj hozzá egy sokak szemében már-már misztikusnak tűnő legendás helyszínt. 3. Legyen egy olykor meglepetéseket okozó segítőtárs. 4. Utazzanak sokat. 5. Végül szükség lesz egy ármánykodó kormányügynökségre. 6. És természetesen, ha mindez megvan, keverjünk bele geopolitikai konfliktushelyzetet is, és 7. egy külföldi, kiváló képességű ellenség is kell, aki 8. nem a stratégiai ellenség, de őt is le kell győzni.

baldacci.jpgAz olvasók gyakran igazságtalanok a krimikkel szemben. Egyszerre várjuk el tőlük, hogy legyenek nagyon újszerűek, lepjenek meg minket sokszor, legyen feszültséget keltő tétje a történetnek – ugyanakkor, ha az újítások miatt nem kapjuk meg a megszokott sémáinkat, szintén marad hiányérzetünk. Nem vagyunk könnyű esetek, na. Baldacci ezt végtelenül profin kezelte, és ez egyáltalán nem baj.

Az újítást ezúttal a főhős Atlee Pine jelenti, nem csak neme, de személyisége, és a múltjában rejlő dráma miatt. Ennek a cselekményszálnak nincs semmilyen közvetlen kapcsolata Az irgalom útja fő történetével, ugyanakkor remek, fordulatos extra háttértörténetet tud majd nyújtani a széria több részére, talán egészére is. Illetve a helyszínválasztás, a Grand Canyon sziklái és barlangjai is ideális főhelyszínnek bizonyulnak, a maguk egyszerre varázslatos és rejtélyes valóiban.

Baldacci olajozottan működő, precíz krimit hozott létre, profin. Baj ez? Nem, egyáltalán: a baj az lenne, ha nem így lenne. Az pedig, hogy mivel tudja majd a második részben überelni az első könyvben megírt atomfenyegetős-nemzetközi-összeesküvős történet tétjét, hamarosan kiderül.

süti beállítások módosítása