Ha november, akkor könyvözön

Folytatódik a karácsonyi könyvőrület, olyannyira, hogy novemberi ajánlónkat két részre kellett bontanunk – íme a hónap első fele.

felszep.jpg

Hofi naplója (Kossuth Kiadó, megjelenés: november 11.)

Hofi Géza minden idők legnagyobb magyar humoristája. Volt, van és lesz. A hamarosan megjelenő, róla szóló (újabb) kötet révén még jobban megismerhetjük a humor mögött álló embert is. Az album válogatást ad Hofi Géza saját kezűleg alkotott képes "naplójából", interjúiból, pálya- és kortársak visszaemlékezéseiből. A fotókkal és más "kordokumentumokkal" gazdagon illusztrált kötetet a Hofi özvegyével készült nagyinterjú valamint a teljes művészi pályát átfogó adattár mellett néhány relikvia hasonmása teszi igazán különlegessé.

Linwood Barclay: Huszonhárom (General Press Kiadó, megjelenés: november 13.)

huszonharom.jpgLinwood Barclay legújabb magyarul elérhető regénye meglehetősen rejtélyes bűnügy utáni nyomozást mutat be, ugyanakkor a mögötte álló lehetőség, vagyis az, hogy valakik tudatosan megfertőzik egy város vízhálózatát, meglehetősen ijesztő. Talán pont ez az a tényező, ami miatt még akkor is kénytelenek vagyunk komolyan megélni a regény egyes részeit, ha amúgy maga a rejtély valószerűtlennek hat. A jó krimi ugyanis képes megszólítani, megérinteni az olvasóit. Barclay pedig rutinos, jó író.

Parti Nagy Lajos: Félszép (Magvető Kiadó, megjelenés: november 18.)

A szerző maga válogatta kötetbe 1995 és 2018 között különböző lapokban megjelent írásait. Rövidprózák, tárcák, naplócédulák, publicisztikák váltakoznak gazdagon a Félszép oldalain, melynek elsődleges szövegszervező elve az idő. Éves bontás szerint olvashatunk köz- és magánérzet éppen aktuális viszonyairól, láthatjuk, a fikció terepasztalán hogyan születnek meg a beszélő nevű és nyelvünkben élő Parti Nagy-karakterek, hogyan talál rá egy-egy figurára, hogyan vált regisztert és hogyan tömörít össze világokat zsebkendőnyi területen. Ez a hely pillanatnyi hazánk: ahol játszunk, és ahol figyelünk egymásra.

Steve Berry: Máltai csere (Gabo Kiadó, megjelenés: november 18.)

maltai.jpgSteve Berry a történelmi krimik és kalandregények szerzőinek egyik legnépszerűbb képviselője ezúttal a Vatikán, a pápaválasztás, és a humanitárius területen ma is igen aktív Máltai Lovagrend soraiba beférkőzött titkos társaság köré épített fel egy évszázadokon és országokon átívelő hátterű történetet. Ha némi hasonlóságot érzünk a Dan Brown által is igen kedvelt témákkal és stílussal az talán nem véletlen, de Berry írói kézjegyei minden bizonnyal más hangulatú és karakterisztikájú történetet biztosít az érdeklődő olvasók számára.

Margaret Atwood: Testamentumok (Jelenkor Kiadó, megjelenés: november 18.)

A Margaret Atwood regénye alapján készült A szolgálólány meséje c. sorozat az utóbbi évek egyik legdrámaibb, egyszersmind legpozitívabb nézői és szakmai fogadtatású szériája. A regény folytatásában, a Testamentumokban tizenöt évvel később kapcsolódunk be újra a kanadai írónő által megálmodott univerzumba. A regény még megjelenése előtt felkerült a Booker-díj hosszúlistájára. A zsűri elnöke, Peter Florence azt nyilatkozta a Testamentumokról: "A spoilerezés elkerülése és a kegyetlen titoktartási egyezmény miatt nem árulhatom el, ki, hogyan, miért, sőt azt sem, hol. Csak annyit mondhatok: rémisztő és lélegzetelállító könyv." Ráadásként A szolgálólány meséje is megjelenik új kiadásban.

süti beállítások módosítása