Még november elején is októberre fókuszálunk

Néha a szerkesztőt is érhetik meglepetések – pár napja szembesültünk vele, hogy eredetileg novemberre várt könyvek már kaphatóak.

kes.jpg

Jo Nesbo: Kés (Animus Kiadó, megjelent: október 25.)

Elsősorban a Harry Hole-sorozat révén Jo Nesbo a skandináv krimi-műfaj kétségtelenül legismertebb szerzője lett. Bár más regényeket is írt (melyek közül volt, amelyik jelentős sikert aratott), azért mégiscsak az vele kapcsolatban a legérdekesebb, ha új Hole-történet jelenik meg. Pár nappal ezelőtt ez történt: immár itthon is elérhető a magyarul nemes egyszerűséggel csak Kés című regény, melyben az alkoholista nyomozó – a szerző ígérete szerint – minden eddiginél mélyebbre zuhan, miközben olyan gyilkosságot kell felderítenie, amely minden szempontból közelről érinti őt.

Masha Gessen: A szavak ereje - Pussy Riot (Athenaeum Kiadó, megjelent: október 29.)

2012. február 12-én öt fiatal nő lépett be a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházba. Neonszín ruhában, harisnyában és maszkban "punk imát" adtak elő. "Isten Anyjához" könyörögtek, hogy szabadítsa meg őket Putyintól. A biztonsági őrök gyorsan lekapcsolták őket. Hármójukat letartóztatták, bíróság elé állították. Egyesek szerint a Pussy Riot tagjai nem csupán ádáz politikai szembenállók, de művészek is. A könyv szerzője, Masha Gessen széles körű kapcsolatot alakított ki a csoport tagjaival, a hozzátartozókkal és társaikkal, ám a Szavak ereje több, mint egy aktivista punk-rockbandáról szóló könyv – egyben kortünet Putyin Oroszországáról is.

T.M. Logan: 29 másodperc (General Press Kiadó, megjelent: október 31.)

29masodperc.jpgT.M. Logan regénye érdekes kérdésfelvetést fogalmaz meg: vajon egy addig tisztességesen, jószándékúan élő emberből is válhat gyilkos, ha a lehetőség is úgy hozza? A 29 másodperc története szerint Sarah megment egy bajban lévő kislányt, és a cselekedete egy nagyhatalmú és veszélyes férfit tett az adósává. És ez a férfi ellenállhatatlan viszonzást biztosítana neki: ha mond egy nevet, azt elteszi az útból. Mi vajon ellen tudnánk állni egy ilyen hirtelen jött ajánlatnak? Hiszen csak egy 29 másodperces hívás lenne az ára…

Pataki Éva: Alex és Andy - Két magyar filmcézár itthon és másutt (Athenaeum Kiadó, megjelenés: október 31.)

Korda Sándor (Alexander Korda) és Vajna András György (Andy Vajna) - két filmproducer, akiknek személyét már életükben legendák övezték. Eltérő történelmi kor szülöttei, teljesen más Magyarországról vándoroltak ki, egészen másfajta filmeket hoztak létre, másként alakult az életútjuk, ugyanakkor szembeszökőek a közöttük meglevő hasonlóságok is. Rendkívüli érzékkel találtak rá azokra a témákra és formákra (Korda rendezőként is), amelyekkel meghódították a széles közönséget. Hiszen, bár Vajna az utolsó éveiben meglehetősen megosztó lett itthon politikaközeli szerepvállalása miatt, tény: a filmekhez ő is, akár csak a másik messzire került magyar, Korda Sándor, rendkívüli módon értett.

süti beállítások módosítása