Ráfordulnak a kiadók a karácsonyi csúcsra

Könyvek megjelenése szempontjából is pörgősnek ígérkezik az október-november, lássuk, mi vár ránk a következő hónapban.

salvadordali.jpg

Fiona Barton: A gyanúsított (XXI. Század Kiadó, megjelenés: október 2.)

19oct-agyanusitott.jpgAmúgy is meglehetősen szeretjük a krimi-műfajt, de mivel a nyár végeztével lassan közeledik a (remélhetőleg utolsó) téli időszámításra való átállás, illetve a hosszú hideg esték, ebben a hónapban három ilyen jellegű könyvet is ajánlunk. Ezek közül az első a holnap megjelenő A gyanúsított. Fiona Barton regénye két Thaiföldön eltűnő tizennyolc éves lányról szól, alighanem megtestesítve minden szülő egyik legnagyobb rémálmát.

Linda Polman: A halálsor angyalai (Athenaeum Kiadó, megjelenés: október 3.)

Számos (sőt inkább számtalan) könyv jelent már meg a halálbüntetésről, halálraítéltekről, Linda Polman holland oknyomozó újságíró munkája azonban egy elsőre meglehetősen bizarrnak tűnő szeletén keresztül nyújt betekintést ebbe a kérdéskörbe: a halálraítéltek menyasszonyait és az ő szerelmük (?) történetét ismerhetjük meg. Meghökkentően sok olyan nő van ugyanis világszerte, akik olyan halálraítéltekkel leveleznek (sőt mennek férjhez hozzájuk). Polman ilyen nők történetén keresztül mutatja be a siralomházak világát.

Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak (Helikon Kiadó, megjelenés: október 4.)

Szintén a hónap elején érkezik a jelenlegi talán legnépszerűbb (és sokak szerint legkiemelkedőbb) magyar humorista, Bödőcs Tibor második könyve, első regénye. Bödőcs nem csak azért vált a magyar humor kortárs mércéjévé, mert tud és mer a politikával is viccelni, hanem mert emellett nagyon érti és érzi a vidéki magyar néplelket, a falut, a kocsmát, és azt úgy tudja előadni, hogy mind az ott, mind a városban élők tudnak rajta nevetni és gondolkodni egyaránt. A Meg se kínáltakban is ez a közeg kerül fókuszba.

Salvador Dali: Egy zseni naplója (Helikon Kiadó, megjelenés: október 7.)

Számomra Salvador Dali a 20. század egyik legjelentősebb zsenije – egyszersmind életem egyik legmeghatározóbb kulturális élménye volt meglátogatni az állandó Dali-múzeumot szülővárosában, Figueresban. Így kifejezetten várom ezt az eddig nem elérhető, beszédes címmel megjelenő naplót. Az Egy zseni naplójának bevezetésében Michel Déon francia akadémikus egyebek között azt írja, hogy ez a napló "emlékmű, amelyet Salvador Dalí önnön dicsőségére emel. Szerénységet hiába is keresnénk benne, annál megkapóbb az őszinte!sége”. Nos, ez mindent elmond arról, mit várhatunk Dalitól és a könyvtől.

Jay Dawes: A TRX kézikönyve - A legjobb gyakorlatok, a leghatékonyabb edzések (Jaffa Kiadó, megjelenés: október 8.)

trx.jpgAz utóbbi évtizedben számos új, korábban különlegesnek vagy épp abszolút idegennek tűnő edzésforma lett népszerű hazánkban. Közülük is az egyik legjelentősebb rajongótáborral a TRX rendelkezik, és továbbra is töretlenül gyűjti követőit. Jay Dawes könyve 117 gyakorlatot és 31 edzésprogramot mutat be fényképekkel, variációs lehetőségekkel és biztonsági eligazításokkal, így kifejezetten hasznosnak ígérkezik azoknak akik rendszeresen szeretnének edzeni, akár edzőteremben, akár az alapok elsajátítását követően otthon.

Yrsa Sigurdardóttir: Exit (Animus Kiadó, megjelenés: október 28.)

19okt-exit.jpgYrsa Sigurdardóttir nem csak a legeslegnehezebben kimondható nevű szerző címére pályázhatna jelentős esélyekkel, de a krimijei izgalmasság-faktora révén minőségibb kategóriákban is erős versenyzőnek számít. A mi érdeklődésünket legalábbis már az Emlékszem ráddal is felkeltette. Legújabb története, az Exit horrorisztikus bűncselekményein keresztül az iskolai kamaszbántalmazások meglehetősen aktuális kérdését járja körül, bizonyítva, hogy a skandináv krimi hátborzongató műfaja továbbra is érvényesen tud szórakoztatni azokat, akik a thrillerszerű szórakoztatásra fogékonyak.

John Le Carré: Ügnök a terepen (Agave Kiadó, megjelenés: október 17.)

ugynokaterepen.jpgA kortárs kémregények doyenje, John Le Carré, akinek a nevéhez olyan műfajmeghatározó történetek kötődnek, mint A kém, aki bejött a hidegről vagy a Suszter, szabó, baka, kém, nyolcvannyolc évesen is bizonyítja, hogy nem csupán fordulatos, izgalmas műveket tud alkotni, de továbbra is tud és mer aktuális lenni. Sőt, karakterein keresztül állást foglal olyan, a honfitársait (és primer olvasóit) továbbra is rettenetesen megosztó kérdésekben, mint például a Brexit.

 

süti beállítások módosítása