A Könyvfesztivál és a Könyvhét között sincs megállás

Májusi ajánlónkban pótlunk néhány áprilisi adósságot is.

maj-kikvagytokti.jpg

Háy János: Kik vagytok ti? (Európa Kiadó, megjelent: április 8.)

Rögtön egy súlyos adóssággal kezdjük: bár online lap vagyunk, „lapzárta” után jutott el hozzánk a legújabb Háy-könyv híre, melynek áprilisban kellett volna az ajánlónk kiemelt szereplőjének lennie. De majd most, elvégre jobb későn, mint soha. De beszéljenek helyettünk a szerző sorai, aki Szerb Antal óta először mert újszerűen magyar irodalom alkotóihoz nyúlni.: "Író vagyok, nem akartam más írókat szobornak látni, nem akartam szobrok közt élni. Ki akartam szabadítani őket ebből a fogságból, mert a vaspáncél csak a középkori lovagoknak áll jól, az íróknak nem. Azt akartam, hogy legyenek újra érinthetők, közvetlenek és megszólíthatók. Hogy olyanok legyenek, mint a barátaink, a rokonaink, az osztálytársaink. Hogy embernek látszódjanak, nagyszerűeknek és esendőeknek, olyanoknak, akikre lehet haragudni, és olyanoknak, akiket lehet szeretni.” – írja saját könyvéről Háy.

77 csodálatos úti cél (Kossuth Kiadó, megjelent: április 26.)

maj-77.jpgA Kossuth Kiadó gondozásában megjelent album egyszerre nyújt segítséget és vizuális élményt az építészetet és az utazást kedvelőknek, korokon és földrészeken átívelő gyűjteményével. Dél-Amerikától Észak-Európáig, Ázsiától Ausztráliáig nyújt lehetőséget a tervezgetésre-álmodozásra – a néhány héttel ezelőtt lottómilliárdossá vált honfitársunknak pedig azonnali minőségi úticélválasztási tanácsadó lehet.

Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz (Libri Kiadó, megjelenés: május 3.)

Az Egyasszonnyal, melyben saját élettörténetét vetette papírra, országos hírnevet szerző miskolci születésű írónő ezúttal a családon belül erőszakkal, gyerekek ellen elkövetett szexuális bűnökkel foglalkozik. Mi lesz egy megnyomorított gyermekből? Hogyan válik szörnyeteggé egy felnőtt? És vajon meg lehet-e törni a generációkon átívelő családi mintákat? – súlyos kérdések, olvasva is. Hát még átélve…

Harlan Coben: Szökevények (Jaffa Kiadó, megjelenés: május 6.)

maj-szokevenyek.jpgA krimi-műfajt ebben a hónapban a népszerű Harlan Coben új regénye képviseli. A Szökevények egy New York-i orvos-családapa drogfüggővé vált lányáért való küzdelméből indul ki, ám a cselekmény útja gyilkosságokkal, eltűnésekkel van kikövezve. Hogy a történet milyen, az majd csak olvasás közben derül ki, de az alaphelyzet természetes ösztönössége ígéretes könyvre utal.

Michael Wall: Kívül a Földön – Az idegen létformák szexuális élete és egyéb SETI-ségek (Athenaeum Kiadó, megjelenés: május 16.)

Michael Wall (vagy az ügynöke/kiadója) minden bizonnyal kiváló marketinges, már a könyvről szóló sajtólevelet olvasva úgy felszaladt a szemöldökünk, hogy egyből elkezdett minket érdekelni a könyv. Mindenesetre ritkán kapunk olyan könyvről értesítést, melynek már a címében idegen létformák szexuális élete szerepel. Michael Wall ráadásul nem fikciót ír, hanem kutatási eredményeket elemez, és a tudomány űrlényekre vonatkozó elképzeléseit vizsgálja. Nem csak UFO-rajongóknak ajánlott, de nekik kötelező.

Yotam Ottolenghi: Egyszerűen (Gabo Kiadó, megjelenés: május 17.)

maj-egyszeruen.jpgA gasztrokönyvek (leánykori nevükön szakácskönyvek) kétségtelenül reneszánszukat élik – mostanában mi sem tudjuk megállni, hogy ne biztosítsunk legalább egynek-egynek helyet havi ajánlónkban. Ezúttal Yotam Ottolenghi Egyszerűenjére esett a választásunk, amely leginkább azzal keltette fel a figyelmünket, hogy nem fogások vagy kalóriamennyiség alapján csoportosít, hanem olyan alternatív, ám a mindennapi főzéskor igen hasznos szempontok szerint, mint például hogy mi készíthető el 10 vagy kevesebb hozzávalóból, mi mennyire egyszerű, vagy épp mi az, amihez nem vagy alig kell bevásárolni alapanyagot.

Neil Gaiman & Terry Pratchett: Elveszett próféciák (Agave Kiadó, megjelenés: május 26.)

maj-elveszettprofeciak.jpgAntikrisztus, boszorkányvadász hadsereg, az Apokalipszis négy motorosa – csak egy kis ízelítő két, saját zsánerében (sőt zsánereiben) kiváló szerző, az Amerikai istenek, Anansi fiúk, Coraline, A temető könyve és Csillagpor című regényekkel számos irodalmi díjat nyert Neil Gaiman és a Korongvilág-regényeket jegyző Terry Pratchett tollából. A magyarul először 2013-ban megjelent regény felújított kiadásban, új borítóval kerül a boltokba.

süti beállítások módosítása