Megkezdődtek a könyvfesztiváli bombázások

Az intenzív támadások egészen a hónap végéig tartanak – íme áprilisi könyvajánlónk második része.

apr-larsson.jpg

David Mitchell: Csontórák (Európa Kiadó, megjelenés: április 12.)

David Mitchell, a Felhőatlasz szerzője ismét egy korokon és kontinenseken átívelő, epikus történetet alkotott, amely egyszerre sorsregény, metafizikai thriller és meditáció halandóságról és túlélésről. A történet szerint a tizenöt éves Holly Sykes, miután csúnyán összeveszik az anyjával, dacosan otthagyja az otthonát. Nem szökni akar, csupán bebizonyítani, hogy ő már nem gyerek, ám a távolléte alatt súlyos tragédia éri a családját, ami hatással lesz Holly egész életére, a szeretteire – és azokra, akiket még nem is ismer. Ahogy telik az idő és elketyeg az élet, fény derül egy misztikus csoport létezésére, és egy egész élet látomásai és véletlenei értelmet nyernek egy szürreális, láthatatlan háborúban, amely a világunk peremén zajlik.

Jan Stocklassa: Stieg Larsson titkos iratai - A Palme-gyilkosság kulcsa (Animus Kiadó, megjelenés: április 16.)

Stieg Larsson, akit a világ elsősorban a Millennium-trilógia szerzőjeként ismer, újságíróként foglalkozott a 20. század egyik legrejtélyesebb bűnügyével, az Olof Palme elleni merénylettel. Tíz évvel Stieg Larsson halála után megnyitják a Millenium-trilógia szerzőjének archívumát: Jan Stocklassa a valaha élt egyik legnagyobb svéd krimiíró segítségével az igazság nyomába ered: könyve nem csupán egy kegyetlen gyilkosság természetrajza, hanem egy vérbeli skandináv krimibe oltott, pontos és fontos kordokumentum is. Larrson már bizonyította, hogy természetes érzéke van a krimihez; hamarosan kiderülhet, hogy a fikció és a valóság között van-e átfedés.

Enzo Ferrari: Rettenetes örömeim - Életem története (Gabo Kiadó, megjelenés: április 22.)

apr-ferrari.jpgEnzo Ferrari 1898. február 18-án született Modenában. Pilóta volt, majd konstruktőr, s megalapította a nevét viselő autógyárat. A Ferrari istálló a könyv kiadásáig tizenhat konstruktőri és tizenöt egyéni világbajnoki címmel tartja a Forma-1-ben a világbajnoki elsőségek rekordját. Az autósport atyja az ágaskodó lovacskát az olasz minőség világszerte ismert jelképévé tette. Ebben a folyamatosan kiegészült önéletrajzi albumban az Enzo Ferrari által írt oldalak tele vannak érdekes anekdotákkal, valamint lényegre törő, nem mindig elismerő szakmai és emberi ítéletekkel azokról a pilótákról, akik a csapatában versenyeztek, de nem hiányzik ezekről az oldalakról a fájdalom sem. Mert ebben a könyvben, félretéve közmondásos visszafogottságát, Ferrari szabadon beszél olyan bensőséges dolgokról is, mint tragikusan fiatalon elhunyt Dino fia halála, amelynek hatására minden későbbi öröme "rettenetessé" vált. A könyvet másik fia, Piero rendkívül személyes hangvételű visszaemlékezése gazdagítja, amely a nagy öreg utolsó éveinek néhány ismeretlen fejezetét tárja a nyilvánosság elé. 

Dave Itzkoff: Robin (Partvonal Kiadó, megjelenés: április 23.)

Robin Williams az egyik legkedveltebb és legtöbbször félreértett szórakoztatóművész volt, akit eleinte komikus zseniként ismert meg a világ. Ünnepelt filmjeit a magyar közönség is ismerte és szerette, a mai napig népszerű filmjei közé tartozik a Holt költők társasága, a Jó reggelt, Vietnam!, A halászkirály legendája, az Aladdin vagy a Mrs. Doubtfire. Williams rögtönzőtehetségének köszönhetően számtalan különböző karaktert keltett életre, a Good Will Hunting-béli alakítása az Oscar-díjat is meghozta számára. A portrékötetben szó esik a férfi utolsó éveit megkeserítő betegségről is, amelynek szomorú következményéről a rajongók nem sejthettek semmit. A családtagokkal, barátokkal és kollégákkal készített száznál is több interjú, illetve a kutatómunka nyomán megszületett könyv újszerű módon jeleníti meg Robin Williamset.

Dezső András: Maffiózók mackónadrágban (XXI. Század Kiadó, megjelenés: április 23.)

apr-maffiozok.jpgKi volt a hetvenes évek legendás gengsztere, a Los Angelesben agyonlőtt Markó Béla? Mivel kezdte karrierjét Vizó, a diszkópápa? Honnan indult az 1996-ban meggyilkolt dúsgazdag vállalkozó, Prisztás József? Miből szerezte első millióit a luxus Bentleyében agyonlőtt Seres Zoltán? Kik azok a túlélők, akik évtizedeken át meghatározói szereplői voltak ennek a körnek? Dezső András, az Index újságírója, kétszer nyerte el a legjobb oknyomozó újságíróknak járó Göbölyös Soma-díjat, ezen kívül az Európai Sajtódíjra is jelölték. Rendszeresen publikál az alvilágot, titkosszolgálatokat érintő témákban. Most arra vállalkozott, hogy a történeti levéltárban porosodó, egykoron szigorúan titkos rendőrségi és állambiztonsági dossziék, periratok, korabeli újságcikkek százain átrágva magát, interjút készítve egykori alvilági szereplőkkel és rendőrökkel,  bemutassa a magyarországi szervezett bűnözés kialakulásának és fejlődésének történetét.

Filippov Gábor-Nagy Ádám-Tóth Csaba szerk.: Párhuzamos univerzumok (Athenaeum Kiadó, megjelenés: április 23.)

apr-univerzumok.jpgA Párhuzamos univerzumok tizenöt tanulmánya a Star Wars, a Star Trek, a Harry Potter-széria, a Deadpool, a Kapcsolat vagy a Trónok harca mellett számos további népszerű sci-fi, horror, fantasy és disztópia tudományos szempontú elemzésére vállalkozik. A műfaji sokféleség mellett a kötet fő újdonsága, hogy a társadalomtudományok mellett a természettudományok kiváló és elismert magyar képviselői is képviseltetik magukat benne. Lehetünk-e fiatalabbak a saját gyermekünknél? Megjósolható-e a jövő a tudomány segítségével? Hány neme lehet egy földönkívülinek? Hogyan építsünk életképes diktatúrát? Gazdasági hiba volt-e a Birodalom presztízsberuházása, a Halálcsillag megépítése? Cersei Lannister vagy Daenerys Targaryen kormányzott-e jobban? Na és mitől leszünk szerelmesek? – ha figyelünk, ezekre a kérdésekre is (egyfajta) választ kaphatunk.

John Scalzi: Pusztító tűz (Agave Kiadó: megjelenés: április 23.)

apr-pusztito.jpgJohn Scalzi bizonyára nem igényel nagyobb bemutatást a sci-fiket kedvelők számára. A Vének háborúja és több más díjnyertes könyv szerzőjének nagy része van abban, hogy ismét reneszánszukat élik az űroperák és a katonai sci-fik. A könyvei folyamatosan a New York Times bestsellerlistáin nyitnak, és nemrég Hollywood is felfedezte magának: most tavasszal a Netflix három novelláját is adaptálta a Love, Death & Robots című antológiájában, és már dolgoznak a Vének háborúja megfilmesítésén is. A Könyvfesztiválra érkezik Scalzitól a Pusztító tűz c. új regénye, ami Az összeomló birodalom c. Locus-díjas kötet folytatása, ezen kívül új borítókkal és limitált díszdobozos kiadásban is újra megjelenik a Vének háborúja-széria is. Valamint maga a szerző is Budapestre látogat a Könyvfesztivál alkalmából, és április 27-én dedikálást is tart.

süti beállítások módosítása