Egy tartalmas hétvége Egerben és Egerszalókon

Öt nevezetességet szedtünk össze Egerből és Egerszalókról, amelyeket akár egy háromnapos hétvége alatt is kényelmesen abszolválhatunk.

Vár (Dobó István Vármúzeum)

Az egri vár a maga módján viszonylag épségben megmaradt, habár a makettek és filmes rekonstrukciók alapján egykor csodálatos középkori székesegyházból, mely köré az egész vár épült, már csak romok láthatók. Jegyet már a vár kapuján belépve kell váltanunk, és bár vannak plusz költséggel járó szolgáltatások, a normál jeggyel a legtöbb minden megtekinthető. Kihagyhatatlanok a tárlatvezetések, bizonyos helyekre ugyanis csak így juthatunk be, és ha szerencsénk van, kifoghatjuk a majd’ két méter magas, egri vitéznek öltözött tárlatvezetőt is, aki a számos, ámde jó érzékkel adagolt információ mellett komplett stand-uppal is megörvendeztet minket.

eger_1.jpgKilátás az egri várból a Dobó térre és a bazilikára

Az egyik tárlatvezetés a Kazamata kiállítást mutatja be, amely az egykori kazamatában, vagyis a vár valaha lőszerraktárnak használt föld alatti járatában található, ahol makettek és videók segítségével ismerhetjük meg a régi székesegyház történetét. Innen a Bornemissza Gergelyről elnevezett Gergely-bástya érintésével a felső kaszárnyaterembe jutunk, ahol Gárdonyi Géza regénye kapcsán tudhatunk meg egyet s mást az 1552-es hadviselő felekről.

A másik vezetés a Hősök termét mutatja meg Dobó István vörös márvány síremlékével, a durvább élményekre vágyók pedig folytathatják útjukat a Börtönkiállításra, ahol a megszégyenítés, kínvallatás és kivégzés meglehetősen fantáziadús középkori módszereiről kaphatunk átfogó betekintést a megfelelő tárgyi emlékek segítségével. Az önállóan látogatható vártörténeti kiállítás – bár nem tartogat hasonló izgalmakat – mindenképpen megnézésre érdemes.

 

Minaret

Az egri minaret a legépebb formában megmaradt törökkori minaret Magyarországon (a másik kettő a pécsi és az érdi), egyben az Oszmán Birodalom legészakibb európai emléke. A 40 méter magas toronyba 97 lépcsőfokból álló csigalépcső vezet fel, olyan szűkös és kicsi térben, amiben egy átlagos magasságú és szélességű ember is éppen hogy csak elfér. Klausztrofóbiásoknak nem ajánlott, akik azonban felmásznak a vasráccsal körülvett erkélyre, gyönyörű kilátásban lesz részük. A negyedórás turnusokban felengedett 10-15 ember csak nagyon szűkösen fér el a nagyjából egy talpnyi szélességű erkélyen, de bőven megéri kiadni rá 400 forintot, még ha elhúzódó sorban állásra kell is számítanunk.

 eger_2.jpgA minaret a várból tekintve

Szépasszony-völgy

A Szépasszony-völgy nem más, mint egy U alakban elterülő pincesor, ahol természetesen igazi egri borokat kóstolhatunk. A pincék jellegükben széles skálát mutatnak: van itt igazi, hamisítatlan borospince; szépen berendezett, kulturált borozó; aztán van olyan is, amely előtt részeg fiatalok cigiznek, miközben bentről partyzene szól; és persze a sznobok és újgazdagok is megtalálhatják a nekik való vendéglátóhelyet. A hozzám hasonló tök átlag borfogyasztónak a Wanda Borházat javaslom, ahol viszonylag megfizethető áron, nyugodtan elborozgathatunk. A völgy a belvárostól nagyjából fél óra gyalog, visszafelé ez az idő a megivott bor mennyiségétől függően nőhet.

 

Egerszalóki Barlanglakások

Egertől mindössze 15 perc buszútra található Egerszalók, amely amilyen kicsi, olyannyira izgalmas falucska. Az egerszalóki barlanglakások sziklába vájt lakások, amelyekben még az ágyat is a kőzetből faragták ki. A könnyen faragható vulkanikus riolittufából a XVIII. században vágták ki az első lakásokat, és egészen az 1960-as évekig laktak bennük. Szerencsére ép állapotban őrződtek meg az utókor számára, 600 forintos jeggyel pedig meg is tekinthetők a korabeli eszközökkel és egyéb alkalmatosságokkal együtt. Plusz 400 forintért az úgynevezett barlangmoziban egy 3D-s rövidfilmet is megnézhetünk, egy mini Jurassic Parkot, amelyben egészen a dinoszauruszok koráig megyünk vissza Egerszalók és a barlanglakások történetében. Nyáron színházi előadások és egyéb szabadtéri programok is várják az oda látogatókat.

 eger_4.jpgEgy barlanglakás Egerszalókon

Termálfürdő

Egerszalók mégsem elsősorban a barlanglakásokról, hanem a gyógyvizéről nevezetes. A termálvíz három fürdőt is táplál: a Thermal Park Hotelt, az olcsóbb és kevesebb szolgáltatást nyújtó Nosztalgia Fürdőt, valamint közvetlenül mellette a modernebb hangzású és felszereltségű Saliris Resort Gyógy- és Termálfürdőt, amely fölött egy luxusszálloda magasodik. Az utóbbi kettő festői környezetben található: a völgyet körülvevő hegyeken hatalmas fenyvesre nyílik rálátás, és közvetlenül a nagy gyógyfürdő mellett található a sódomb, egy gyönyörű földtani képződmény, amelyhez hasonló csak kettő van még a világon.

eger_3.jpgAz egerszalóki termálfürdő és a sódomb festői környezetben

A Saliris Resort nem kifejezetten olcsó: az egész napos jegy 5800 forint, és ebben a szaunahasználat még nincs is benne: ehhez még újabb 2000 forintot kell kicsengetnünk. Aki nem kívánja egész nap áztatni magát, az nyugodtan menjen 17 óra után: szerintem 3-4 óra bőven elég arra, hogy mindent kipróbáljunk, és ez esetben csak 2200 forintunk bánja. A medencék száma 24 darab, de ez a szám ne tévesszen meg senkit: a szolgáltatások száma valójában nem olyan magas, és fájóan hiányzik egy rendes úszómedence. Ami kiemelkedővé teszi ezt a fürdőt, az az elhelyezkedése, máskülönben azt kell mondjam, nagyrészt lehúzás az egész.

süti beállítások módosítása