Idén a krimik hónapja lesz a március

Bár a télnek – reményein szerint – már vége, otthon még borzonghatunk-izgulhatunk.

marc-jegmadar.jpg

Fedőneve: Jégmadár (XXI. Század Kiadó, megjelenés: március 20.)

Donald Trump elnöksége a kezdetektől – sőt már a megválasztását megelőzően is – botrányokkal van kikövezve. Olykor döbbenetes twitter-üzenetei azonban eltörpülnek egynéhány külpolitikai húzásához, az ún. „orosz szál”-hoz, valamint Trump korábbi nőügyeihez, valamint azok elkendőzéséhez képest. A Fedőneve: Jégmadár szerzőjét, aki, elvileg informátora érdeke védelmében, nem vállalta a nevét, ez utóbbi szál ihlette meg. A regény címszereplője, Jégmadár elsőosztályú női titkosügynök. Küldetése, hogy elcsábítson egy vagyonos és politikai körökben befolyásos férfit, majd elérje, hogy feleségül vegye. Hogy milyen a regény, hamarosan kiderül –a névtelenség mindenesetre ezúttal talán jó reklámot biztosít.

Mattias Edvardsson: Látszólag normális (Partvonal Kiadó, megjelenés: március 21.)

marc-hazudik.jpgStella látszólag egy átlagos tinédzser, aki éli felhőtlen hétköznapjait, amíg egy nap meg nem vádolják egy nála jóval idősebb férfi meggyilkolásával. Stella apja az egyházközösség elismert lelkipásztora hazudik, hogy alibit biztosítson lányának, ám ahogy a nyomozás halad előre, a férfi úgy kezdi egyre jobban elveszíteni a kontrollt, és már nem tudja leplezni személyiségének sötét oldalát. A nyomozás során Stella szavaiból kiderül, hogy közelről ismerte a meggyilkolt férfit, és nem ez az egyetlen titok, amit a szülei előtt rejteget…

Robin Cook: Génhiba (Geopen Kiadó, megjelenés: március 21.)

Robin Cook, az orvosi témájú thrillerek doyenje és elsőszámú mestere legújabb regényében modern problémával, a szervátültetéssel, génmanipulációval foglalkozik. Miközben a Génhiba elgondolkodtatja az olvasókat a legkorszerűbb vívmányokkal élő és visszaélő ember morális felelősségéről, egyben egy izgalmasnak ígérkező történet is olyan törekvésekről, amelyek emberéleteket kockáztatva feszegetik az orvostudomány legvégső határait

Seth Stephens-Davidowitz: Mindenki hazudik - Az vagy amire klikkelsz (Athenaeum Kiadó, megjelenés: március 27.)

marc-latszolag.jpgSeth Stephens-Davidowitz, a Harvardon végzett közgazdász, a Google volt adattudósa, a New York Times rovatvezetője szerint az, amit az emberekről gondoltunk, nagyrészt totális tévedés, elsősorban azért, mert az emberek hazudnak. Ezzel az állításával mondjuk nem teljesen értünk egyet, hiszen egy jól kezelt hazugság is tartalmaz annyi információt, mint egy-egy igaz mondat, ezzel együtt Stepens-Davidowitz adatkezelési filozófiája érdekesnek hangzik. Hiszen, mint ahogy a könyve írja, az internet korában már nem kell arra hagyatkoznunk, amit az emberek magukról mondanak.A keresőmotorok, a közösségi oldalak, a randi- és a pornóoldalak digitális aranybányák a Big Data kutatóinak. Ezekből az adatokból megtudjuk, milyenek is vagyunk mi ténylegesen - ami lehet vicces, de akár sokkoló is. 

David Baldacci: Kiút (General Press Kiadó, megjelenés: március 27.)

David Baldacci legújabb regényének kiindulópontja meglehetősen hat az emberi félelmekre-érzésekre, és persze tabukra: ha valaki közvetlen közelről néz végig egy gyilkosságot és öngyilkosságot, az óhatatlanul nagy hatással lesz rá. Különösen igaz ez akkor, ha az illető nyomozó – a regényfőhősével pontosan ez történik, és ezt követően egy egyszerre megrázó és érthetetlen bűncselekmény okára próbál fényt deríteni.

süti beállítások módosítása