Íme a januári könyvújdonságok

A karácsonyi hajtás után kicsit leáll a könyvpiac, de januárban is érkezik azért néhány érdekesség.

jan-toredelmes.jpg


Billy Moore: A kíméletlen - Rémálom Thaiföldön (Jaffa Kiadó, megjelent: december 1.)

jan-kimeletlen.jpgBár a könyv még tavaly év végén jelent meg, akkor elkerülte a figyelmünket, mulasztásunkat most pótoljuk. A kíméletlen William Moore döbbenetes "túlélőkalandjának" igaz történetét beszéli el, miközben bemutatja egy turistaparadicsomként csodált egzotikus világ sötét oldalát. Dokumentumértékű, de torokszorítóan izgalmas, fordulatos regénye hol hátborzongató, hol megrendítő drámai epizódok során át kalauzolja végig olvasóját Thaiföld zajos, nyüzsgő utcáin és félelmetes börtönein. A nagy sikerű könyvből Jean-Stéphane Sauvaire, az Őrült Johnny rendezője forgatott filmet.

Jeli Viktória - Tasnádi István: kettős:játék (Tilos az Á Könyvek, megjelenés: január 9.)

A Kolibri Színházban már bemutatott kétnézőpontú történet ezúttal egy könyv oldalain is megelevenedik – választásunk szerint egy tizennégy éves lány, vagy egy tizenöt éves fiú szemszögéből követhetjük végig az internetes ismerkedés fokozatait. A történet olyan aktuális kérdéseket feszeget, mint a virtuális és a valós valóság (?) között rés, a másnak lenni akarás és a megbízhatóság problémaköre.

Vámos Miklós: töredelmes vallomás (Athenaeum Kiadó, megjelenés: január 15.)

„Az elbeszélés olyan történet, amelyet a havilapokban adunk közre, terjedelme tizenötezer karakternél több, néha húsz- vagy akár harmincezer. Elég hosszú tehát. A novella viszont az, ami befér a hetilap egy teljes oldalára, tehát régi számolással kábé tíz flekk (ennyi nagy sorközzel telegépelt oldal). Ami ennél is rövidebb, az mi? A két háború közt tárcának hívták, ám az inkább egyfajta személyes újságcikk. Lehet-e novellát - történetet - írni még sokkal tömörebben, ha tetszik, töményebben? Kihívás. Én megpróbáltam, először szerkesztői kérésre, aztán már sportból, "odaülök, rövidülök" jeligére” – mondja Vámos Miklós legújabb kötetéről.

Király Levente (szerk.): Hofi megmondja (Corvina Kiadó, megjelenés: január 29.)

Nem igazán szeretjük a teátrális-patetikus jelzőket, de most nem tudunk máshogy fogalmazni: Hofi Géza a magyar humor legjelentősebb, megkerülhetetlen alakja. Bár színielőadásszámba menő fellépései voltak az igaziak, szövegei alighanem írásban is kellően erősek ahhoz, hogy könyvet érdemeljenek. Bár Hofi immár több mint másfél évtizede nincs köztünk, nem csak emléke, de humora is él.

Katerina Diamond: Az angyal (General Press Kiadó, megjelenés: január 30.)

Elhagyatott őrbódé, elszenesedett holttest - olyan sémák ezek, amelyeket egy krimiben jól és rosszul is fel lehet használni. Katerina Diamond eddig meglehetősen jól sáfárkodott a sablonokkal, legújabb könyvétől is ezt várjuk. Az írónő hamarosan megjelenő regényében a népszerű nyomozópáros, Imogen Grey és Adrian Miles igazán nehéz helyzetbe kerül, hiszen a cselekmény előrehaladtával személyesen is érintetté válnak a bonyolult gyilkossági ügyben.

süti beállítások módosítása