Az Egyesült Államokban turnézott az Operaház

A társulat 8 estén 7 különböző programmal (operával, balettel és gálával) lépett színpadra.

Négy magyar operaprodukció mutatkozott be New Yorkban. Míg az éppen száz esztendős Kékszakállú herceg várát jól ismeri, a vele egy estén bemutatott Mario és a varázslót először hallhatta a közönség. A Sába királynője több mint 100 éve nem szerepelt amerikai operaszínpadon, Erkel Ferenc Bánk bán című darabját pedig először adta elő Európán kívüli kontinensen professzionális operatársulat.

mario1_foto_nagy_attila.jpgFotó: Nagy Attila

A kéthetes amerikai út első felében az említett magyar operáké volt a főszerep. A két héten át remekelő 87 zenekari tag mellett 21 szólista (köztük a Carnegie Hall-beli koncert világsztárja, Rost Andrea), valamint 72 énekkari művész és 12 statiszta működött közre a produkciókban. A közönség már a turnét nyitó Bánk bán-előadását is álló tapssal fogadta, s ez a lelkesedés estéről estére fokozódott. A nézőtéren számos kint élő magyar foglalt helyet, de az amerikai publikum is megismerte és szívébe zárta a budapesti társulatot.

A New York-i tartózkodás második felében a Magyar Nemzeti Balett 81 táncosa (és 10 saját balettintézeti növendéke) mutatott be egész estés balettprodukciókat. A 8 első magántáncosból, 17 magántáncosból és 56 tánckari művészből álló társulat A hattyúk tavával és a Don Quijotéval nyerte el leginkább a közönség tetszését. A közönségét, mely csak a David H. Koch Színházban adott esteken összesen 13.500 nézőt jelentett. (A budapesti Opera előadásai nagyobb nézőtéri telítettség mellett mentek, mint egy átlagos este a szomszédos Metropolitan Operában, a kéthetes High Note Hungary Fesztivál össz-nézőszáma pedig elérhette a 20 ezer főt is.)

Sok külföldi turnéval ellentétben, ahol csak koncertszerű előadásokkal tud kiállni az adott együttes, az Opera mind a 7 színházi programjához elvitte teljes jelmez- és díszletkészletét. A 13 konténerben és 8 légipostai csomagban érkező kellék összesen több mint 21 tonnát nyomott – közel 1000 díszlet és kellék, illetve több mint 2700 jelmez utazott. A Don Quijote kikötője, árbocos hajója, piactere és bálterme ugyanúgy megjelent a színen, mint a Sába királynőjének temploma.

süti beállítások módosítása