Milyen könyveket érdemes karácsonyra ajándékozni?

Öt újdonság, amivel nem lehet melléfogni!

A karácsonyi könyvajándék-ötlet nagyjából annyira elcsépelt, mint az étkészlet nászajándékként, ugyanakkor kis odafigyeléssel – és persze, ha legalább valamennyire ismerjük a másikat – frappáns vagy épp hasznos meglepetés is előbukkanhat a csomagolópapír mögül. Mi olyan, frissen megjelent kiadványok közül válogattunk, melyek sokaknak – vagy épp mindenkinek – ideális ajándékul szolgálhatnak.

fordos_1.jpg

Craig Glenday: Guinness World Records 2018 (Gabo Kiadó)

Ki ne szeretne társaságban villogni érdekességeket, kevéssé tudott dolgokat érintő lexikális tudásával…? A Guinness World Records évente megjelenő albumának legújabb, egyben legaktuálisabb kiadványában számos lebilincselő különlegességről olvashatunk. „A leghosszabb kanapé hosszabb-e, mint a leghosszabb vonat? A legmagasabb húsvéti tojás nagyobb-e, mint a legmagasabb hóember?” – csak néhány kérdés, amire választ kaphatunk, de  az ügyesség, gyorsaság, méret és érték mellett idén a szuperhősök is nagy szerepet kaptak a kiadványban.

Fördős Zé: Megúszós kaják – 81 ütős cucc (Lunchbox Produkciós Kft.)

Alighanem sokunknak jelent problémát a hétköznap esti vacsora, vagy akár a hétvégi ebéd kérdése is. És ha már nagyon unjuk a „kedd: kínai kaja, csütörtök: girosz”-hoz hasonló, hétről hétre ismétlődő menetrendeket, ugyanakkor nem riaszt el minket a tűzhely, a serpenyő és a fakanál gondolata, Fördős Zé legújabb könyvét nekünk találták ki. Gyors, ám változatos étkezés, viszonylag kevés energiabefektetéssel? Vállalható kompromisszum. Egyedül élőknek kifejezetten ajánlott!

Fucskár Ágnes – Fucskár József Attila: Hungarikumok könyve (Alexandra Kiadó)

Hungarikum – számos alkalommal hallhattuk az utóbbi időben ezt a kifejezést a karikás ostor és némi aktuálpolitika kapcsán. Fucskár Ágnes és Fucskár József Attila ezúttal – a korábbi nagy sikerű, hazai vagy határon túli tájegységeket bemutató albumjaikat követően – arra tesz kísérletet, hogy egy kötetben ízelítőt adjon hazánk kulturális sokszínűségéből, rejtett értékeiből. Az album körülöleli az építészet, a képzőművészet, a gasztronómia területét – a leírásokat a szerzőktől már megszokható igényes fényképek is kísérik.

J.R.R. Tolkien: A gyűrűk ura I-III. (Európa Kiadó)

gyuruk.jpgAz előző kiadványokkal ellentétben Tolkien monumentális fantasyja talán nem mindenkinek ideális ajándék, a rajongóknak, valamint a szépirodalmat és a szórakoztató irodalmat egyaránt kedvelők számára azonban telitalálat lehet „minden idők legnagyobb tündérmeséje”. Tolkien hiperrészletes világa több generációt ragadt már magával, népszerűsége továbbra is töretlen. A gyűrűk ura első megjelenésének ötvenedik évfordulója alkalmából az angol felújítás mellett most egy frissített, újrarajzolt térképekkel megjelent magyar kiadás is érkezett.

Elnökasszony; Erzsi bölcsességei; Rupert Malac bölcsességei (Libri Kiadó)

erzsi.jpg

A magyar cukiállatos blogok, Instagram-fiókok és Facebook-oldalak közül az utóbbi időben kettő is igencsak méltó lett a figyelemre. Erzsi, a társadalmilag érzékeny, igen fontos kérdésekben véleményt nyilvánító macska már rutinos írónőnek számít, első könyve tavaly jelent meg, idén karácsonyra pedig két művet is elkészített (lejegyezte: Homonnay Gergely). A Facebookot idén meghódító, a cuki törpemalacos posztok mellett a felelős állattartásért is harcoló Rupert Malac elsőkönyves szerző (művét lejegyezte: Győri T. Bence). Ugyan a könyveket még nem olvastuk, a weben megjelenő posztjaik alapján épp azért tartjuk figyelemre és követésre méltónak Erzsit és Rupertet, mert közel sem csak az aranyos háziállatoskodásról szól a Facebook-oldaluk, hanem népszerűségüket és reklámértéküket felhasználva olyan, számukra fontos ügyek mellett is kiállnak, mint például Erzsi esetében a Budapest Pride.

süti beállítások módosítása