Számos érdekes könyv jelenik meg novemberben is

Észak-Koreából kicsempészett beszámoló, tinderes gyilkosról szóló skandináv krimi, természetfotós album és Lovasi-dalszövegek a havi könyvajánlónkban.

konyvek11_2.jpg

Könyvmegjelenések szempontjából kétségtelenül a november az egyik leginkább várt hónap - ekkor fordulnak rá a kiadók a karácsonyra. Ennek megfelelően mi sem tudtuk egyetlen cikkbe szedni, mely könyveket várjuk a legjobban: most a november első felében a boltba kerülőket listáztuk, de hamarosan jelentkezünk a hónap második részével is.

Pan-Dji: Vádirat (Libri Kiadó, 2017. november 7.)

vadirat.jpg„Észak-Koreáról keveset tudunk. Az országgal kapcsolatos híreket a nukleáris és rakétakísérletek, vagy a kommunista dinasztia aktuális uralkodójának külső szemlélő számára megdöbbentő kinyilatkozásai, tettei dominálják. Belső világáról, az emberek hétköznapjairól, gondjaikról, bánataikról imitt-amott jelentek meg írások, főként észak-koreai menekültek tollából, olyanokéból, akiknek sikerült megszökniük az északi rendszer poklából. A Vádirat azonban az első mű, melynek írója ma is Észak-Koreában él. A személyével kapcsolatos részletek a szerző védelme érdekében homályban maradnak. A neveket és a helyszíneket érthető megfontolások alapján, számolva a súlyos retorziókkal, ugyancsak megváltoztatták.

Az elbeszélések valódiságában mégsem kételkedünk egy pillanatig sem. Mert maguk a történetek nagyon is valóságszerűek. Mert nagyon is beleférnek abba a képbe, amelyet ezzel az országgal kapcsolatban magunk elé képzelünk. Mert valóságosnak tűnnek a helyszínek, az emberek, a környezet és a konfliktusok. Egyszóval minden. Olvasva az írásokat hol elcsodálkozunk, hol megdöbbenünk. Felháborodunk, gyomrunk görcsbe rándul: lehetséges, hogy a 21. században ilyen élet jut osztályrészül egy egész népnek, huszonhétmilliónyi embertársunknak. És magunkban tiltakozunk: hogyan nézheti ölbe tett kézzel a nemzetközi közösség, hogy mindez a szemünk előtt megtörténhessen? A Vádirat szerzője és azok, akik a műnek Észak-Koreából való kijuttatásában szerepet játszottak, már megtették a magukét. Ők nem ültek ölbe tett kézzel. Rajtunk a sor, hogy mi is tegyünk valamit. Első lépésként, hogy elolvassuk és átérezzük a Vádiratban szereplő tanúvallomásokat.”

A Vádirat kedvezményes áron előrendelhető a kiadó honlapján.

 

Jo Nesbo: Szomjúság (Animus Kiadó, 2017. november 7.)

szomjusag.jpgA talán legnépszerűbb élő skandináv krimiszerző, Jo Nesbo ismét visszatért korábbi regényhőséhez, az alkoholproblémával küzdő mogorva norvég nyomozóhoz, Harry Hole-hez. Pont nemrég került a mozikba a sorozat egyik korábbi regénye, a Hóember filmadaptációja, így különösen aktuális a Szomjúság magyar változatának megjelenése. Arról nem is beszélve, hogy a kritikák - köztük a miénk is - egybehangzóan állítják: a könyv jóval erősebb, mint a film. A skandináv krimiket tehát elsősorban azért mégiscsak olvasni kell.

„Harry Hole három éve visszavonult a nyomozói munkától, a rendőrtiszti főiskolán tanít, kiegyensúlyozott életet él. Ám a boldogság vékony jég, amely bármikor beszakadhat az ember lába alatt... Amikor egy fiatal nőt brutálisan meggyilkolnak a fővárosban, Mikael Bellman rendőrfőkapitány személyes okokból Harry segítségét kéri. Hamarosan újabb hasonló gyilkosság történik, Harry pedig - sutba dobva élete szerelmének és önmagának tett ígéretét - beleveti magát a munkába. Mindössze két nyom van, amelyen elindulhatnak: az első áldozat nyakán lévő sebekben talált rozsda- és festékmaradványok, valamint a tény, hogy mindkét nő társkereső oldalak rendszeres látogatója volt. Harry azonban valami mást is lát. Valamit, ami megragadja a figyelmét, és arra ösztökéli, hogy mit sem törődve a kockázattal újra a nyomába eredjen a gyilkosnak, aki egyszer már túljárt az eszén...” – tudunk meg ezt-azt a cselekményről a Szomjúság fülszövege segítségével.

A Szomjúság kedvezményes áron előrendelhető a kiadó honlapján.

 

Brock Yates: Enzo Ferrari – A birodalom, és ami mögötte van (Athenaeum Kiadó, 2017. november 7.)

ferrari.jpgMilye ember lehetett az, aki felépített egy olyan márkát, melynek neve mára egybeforrt az autógyártás és autóversenyzés legfelsőbb kategóriájával - és amely - ha épp versenyről van szó - aligha mindenki kedvence, de amelyet minden, a téma iránt kicsit is érdeklődő is ismer és elismer?

A fülszöveg szerint: „Zsarnok? Zseni? Vagy csak zseniális üzletember? Végre kezünkben tarthatjuk az első minden részletre kiterjedő és valóban alapos kutatómunka nyomán készült életrajzot a 20. század egyik legbefolyásosabb, legtitokzatosabb szereplőjéről - Enzo Ferrariról.  Brock Yates bebocsátást nyert Ferrari legbelső köreibe, és mindent felfed előttünk: törvénytelen fiával ápolt furcsa kapcsolatától egészen a briliáns marketingfogásokig, melyek világszerte híressé tették a nevét. Ez a fordulatos, élvezetes, botrányos és informatív olvasmány minden tekintetben felér figyelemre méltó alanyához, Enzo Ferrarihoz.”

Ferrari élete nem csak papírra, de vászonra is kívánkozik: nem is meglepő, hogy már készül is a film a kötet alapján Michael Mann rendezésében. A főszerepekben Hugh Jackman és Noomi Rapace lesznek láthatóak. Az alkotás 2019-ben kerül majd a mozikba, a könyv azonban napokon belül elérhető lesz a magyar olvasók számára is.

Az Enzo Ferrari kedvezményes áron előrendelhető a kiadó webshopjában.

 

Az év természetfotói – Magyarország, 2017. (Alexandra Kiadó, 2017. november 7.)

termeszetfotoi.jpgAz Alexandra Kiadó gondozásában idén is megjelenik az immár hagyományosnak számító, az év legjobb magyar természetfotóit bemutató album. „Az Év Természetfotósa pályázat Magyarország és a régió legrangosabb természetfotós versenye, melyet immár 25 esztendeje rendez meg évről évre a naturArt. A fotóművészet egyik legösszetettebb és legtöbb fáradsággal járó ágának hazai és határon túli képviselői ezúttal is alaposan kitettek magukért, amit látványosan bizonyítanak azok a rendkívüli fotók, amelyek újra és újra meghökkentenek, elgondolkodtatnak, vagy épp megnevettetnek bennünket. A pályázat az idén is kiemelkedő anyaggal ajándékozott meg minket. A díjnyertes képeket és a zsűri által legjobbnak ítélt fotográfiákat hagyományainknak megfelelően most is egybegyűjtöttük, és ebben a lebilincselő albumban mutatjuk be a természet szépségei iránt érdeklődő közönségnek.” – mondja a könyv fülszövege.

Az album kedvezményes áron előrendelhető a kiadó webshopjában.

 

Lovasi András: Még nem összes (Libri Kiadó, 2017. november 9.)

megnemosszes.jpgA Még nem összes Lovasi András énekes-gitáros, dalszerző eddigi pályafutásának darabjait gyűjti kötetbe. Harminc év, több mint háromszáz dalszöveg az 1980-as évek végétől máig, a pécsi Szenes Klubtól a Budapest Arénáig. A kötetet eddig publikálatlan költemények-dalkezdemények, gitárakkordok és Lovasi András saját illusztrációi színesítik. „Lovasi verseiben úgy kerülnek ironikus térbe az élet röhejes apróságai, hogy abba bele kell halni. Legendás sortörései, expresszív képei, népdalos allegóriái csiklandozzák a magyar nyelvet, az édes anyanyelv pedig vele nevet. Egy egész nemzedék lát Lovasi szemével" – írja Grecsó Krisztián, míg Lackfi János szerint „Lovasi képei, hangulatai makacsul belénk gubancolódnak, mint a bogáncs, nem lehet szabadulni tőlük".

A Még nem összes kedvezményes áron előrendelhető a kiadó honlapján.

süti beállítások módosítása