Ezeket a novemberi bemutatókat várjuk nagyon

Pálfi György első színházi rendezése, műfaji határokat összemosó operett, újabb kecskeméti Zsótér-rendezés és Balikó Tamásra emlékező előadás is szerepel a listánkon.

Engedj be (Trip Színház, bemutató: november 1.)

November 1-jén nemcsak új bemutatót láthatunk, de egy új színház is megnyitja kapuit. Illetve a kifejezés nem pontos, hiszen a Magács László által alapított TRIP Színháznak nem csak egy kapuja lesz: az intézmény bázisa a Kassa hajó, ám előadásaikat számos különböző, alapvetően nem színházi térben tervezik létrehozni. „Olyan élményeket akarunk adni, amelyek kizökkentenek a napi rutinból, de mégsem feltétlenül a könnyed szórakoztatás kategóriájába esnek. Megpróbálunk minden lehetséges helyet színházzá változtatni, ahol olyan egyszeri és megismételhetetlen pillanatok jönnek létre néző és művész között, melyekre a hagyományos kőszínházi formák nem adnak lehetőséget” – mondta a színház.hu-nak Magács László. Első projektjük az Engedj be! című romantikus vámpírthriller, mely a Zsilipben, az MSZMP volt pártétkezdéjében lesz látható. Az előadás az ismert filmrendező, Pálfi György első színházi munkája. Az Engedj be!-re jegyek itt kaphatóak.

img_3616.jpgPróbafotó (fotó: Csákvári Péter)

A vágy villamosa (Csiky Gergely Színház, bemutató: november 3.)

Tennessee Williams népszerű drámája Miskolctól Tatabányán át Pécsig az ország számos pontján látható volt már (Budapesten jelenleg is két változatban fut, nem számítva az Erkel Színházban látható balettet), legközelebb Kaposváron kerül színpadra. A Csiky Gergely Színház november 3-án debütáló előadását Bérczes László rendezi. Blanche szerepében a színház kiváló színésznője, Mészáros Sára lép színpadra. Jegyek ide kattintva válthatóak.

Luxemburg grófja (Budapesti Operettszínház, bemutató: november 4. és 5.)

Somogyi Szilárd már Kaposváron, 2016-ban megrendezte egyszer a Luxemburg grófját, most ugyanazzal az alkotócsapattal a Budapesti Operettszínházban a színház saját társulatával is színpadra állítja Lehár Ferenc operettjét. Ígérete szerint a most készülő előadás sok tekintetben más lesz, mint a kaposvári.  „Nem controll c controll v alapú a produkció lesz, hiszen ez a sok újdonság, és legfőképpen a szereplők engem is inspirálnak. A koncepció csak erősödött bennem Kaposvár óta, és persze a világ is sokat változott két év alatt. Máshol lesznek a súlypontok, hangsúlyok” – emelte ki a rendező.

ge_l4590x.jpgSomogyi Szilárd az előadás sajtótájékoztatóján (fotó: Budapesti Operettszínház)

Somogyi Szilárd, aki eddig elsősorban musicaleket rendezett az Operettszínház nagyszínpadán, hozzátette, hogy rendezéstechnikailag nincs különbség operett és musical között, a színészvezetés kapcsán azonban nagyon kell figyelni.  „Vigyáznom kell arra, hogy lehetetlen dolgokat ne kérjek az énekesektől, mert azért ez mégiscsak egy klasszikus műfaj. Bár az én vágyam elmosni az operett és a musical határát ebben az előadásban” – tette hozzá Somogyi Szilárd.

A Luxemburg grófja főbb szerepeiben – kettős szereposztásban – Dolhai Attila / György Rózsa Sándor, Fischl Mónika / Lukács Anita, Frankó Tünde / Vermes Tímea, valamint Kálloy Molnár Péter / Földes Tamás lépnek színpadra. Az előadásra jegyek itt válthatóak.

Egy őrült nap emléke avagy Figaro házassága (Nemzeti Színház, bemutató: november 10.)

Sardar Tagirovsky másodszor rendez a Nemzeti Színházban, ezúttal Beaumarchais komédiájának, a Figaro házasságának Sényi Fanni által átdolgozott és a jövőbe helyezett változatán dolgozik. „Egy nem távoli, de távolinak tűnő jövőben Spanyolország nagyhatalommá vált egy A.I.DEN (Éden) nevű vállalatnak köszönhetően. A vállalat a mesterséges intelligencia fejlesztésével foglalkozik, elnöke egy 21. századi gróf. Az ő házában vagyunk. A grófnak, mint mindenkinek, vannak vágyai és félelmei. Vágyakozik személyi titkárának, Figarónak menyasszonya után. És képes bármilyen követ megmozgatni, hogy megszerezze, ami kell neki” – áll a színlapon. Almaviva grófként Schnell Ádám, feleségeként Szűcs Nelli lép színpadra, Figaro bőrébe Kristán Attila bújik, menyasszonyát, Suzanne-t Barta Ágnes játssza. Az előadásra itt kaphatóak jegyek.

A jó ember Szecsuánból (Kecskeméti Katona József Színház, bemutató: november 17.)

Zsótér Sándor és a kecskeméti társulat gyümölcsöző együttműködése már több remek előadást eredményezett – a 2015 decemberében bemutatott Macska a forró bádogtetőn például a POSZT fődíját is megkapta –, ezúttal pedig egy Brecht-darabon dolgozik együtt megszokott alkotócsapatában. A jóságról és a szeretetről, valamint azok korlátairól szóló A jó ember Szecsuánból Ungár Júlia fordításában, Ambrus Mária díszleteivel és Benedek Mari jelmezeivel lesz látható, a címszerepben Trokán Nórával. Az előadásra ide kattintva vásárolhatóak jegyek.

Az ördög (Karinthy Színház, bemutató: november 24.)

Mozgalmas novembernek néz elébe a Karinthy Színház – két héttel azt követően, hogy először mutatnak be operettet (XIV. René), november 24-én egy régi-új előadást is műsorra tűznek. 2013 őszén volt a bemutatója a Balikó Tamás által rendezett Molnár Ferenc-vígjátéknak, Az ördögnek, melyet most a 2014-ben elhunyt színész–rendező emlékére újít fel a színház. Az előadást Balikó Tamás eredeti rendezésének nyomán Szabó P. Szilveszter állítja színpadra, a címszerepet ezúttal az Operettszínház tagja, Földes Tamás alakítja. Az ördögre itt válthatóak jegyek.

ordog.jpgSzabó P. Szilveszter és Balázs Andrea Az ördögben (kép forrása: karinthyszinhaz.hu)

Egyéb színházi különlegességek Budapesten

Hello, Dolly! (a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadása a RaM Colosseumban, november 10.)

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház a RaM Collosseumba látogat tavalyi évadban bemutatott zenés előadásával, a Michael Stewart és Jerry Herman által írt Hello, Dolly!-val. A népszerű filmmusicalt, melyben egykor Barbra Streisand aratott nagy sikert – és azután számtalan kiváló színésznő még – rendezőként Szente Vajk jegyzi, a címszerepben Horváth Margit lép színpadra.  A Hello, Dolly! budapesti előadására ide kattintva válthatóak jegyek.

NT Live - Luchino Visconti: Megszállottság (színházi közvetítés az Uránia Nemzeti Filmszínházban, november 14.)

Folytatódik az Uránia NT Live sorozata, november 14-én Luchino Visconti Megszállottság című filmjének színházi adaptációja következik Jude Law főszereplésével, az egyre elismertebb belga színházi alkotó, Ivo van Hove rendezésében. A Megszállottság James M. Cain A postás mindig kétszer csenget című regényéből készült. Az előadás a görög tragédiákat idézi: a szereplők nem kerülhetik el előre látható végzetüket. A vetítésre itt vásárolhatóak jegyek.

megszallottsag.jpgHalina Rejin és Jude Law a Megszállottságban

Szép jó estét, Mr. Green! (a Veres 1 Színház előadása a Belvárosi Színházban, november 15.)

A Veres 1 Színház előadása két olyan emberről szól, akikben látszólag semmi közös nincs, nem akarnak egymással találkozni, ám egy ítélet miatt nincs választásuk. Jeff Baron díjnyertes komédiáját 22 nyelvre fordították le, s a világ 46 országában már több mint 500 alkalommal mutatták be. Budapestre Székhelyi József és Pál Tamás kettőse hozza el ezt a történetet. Az előadás nem most debütál a Belvárosi Színházban – már októberben is látható volt –, ám aki korábban lemaradt róla, most pótolhatja. Jegyek itt érhetőek el.

süti beállítások módosítása