80 éves a Margitszigeti Szabadtéri Színpad

A jubileumi évadban „Ajándék Budapestnek” mottóval ingyenes közösségi eseményekkel és szuperprodukciókkal várják a közönséget.

Fennállásának és működésének 80. évfordulóját ünnepeli 2018-ban a Margitszigeti Szabadtéri Színpad. A Szabad Tér Színház újfajta közösségi eseményekkel és minden eddiginél különlegesebb programsorozattal készül. Az ünnepi évad mottója: „Ajándék Budapestnek”, ami előrevetíti, hogy a kínálat igazi kuriózumnak ígérkezik a főváros kulturális életében. A jubileumi évadban elindul az ország első „kulturális livestream” szolgáltatása, hogy minél többen átélhessék a művészet sokszínűségének élményét. Az élő közvetítések révén a programok egy részét a közösségi tereken is nyomon követheti majd a közönség, sőt mobiltelefonján is élvezheti a koncerteket egy-egy videóközvetítés keretében.

margitszigeti_szabadteri_geberle_berci_1.jpgA Margitszigeti Szabadtéri Színpad (fotó: Geberle Berci)

A repertoáron a tradicionális operák és a klasszikus műfajok mellett színházzal, klasszikus-, és könnyűzenével, balettel, képzőművészettel is találkozhat majd a nagyérdemű – jelentette be Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és művészeti vezetője az ünnepi évad eseményeit ismertető sajtótájékoztatón.

A Szabad Tér Színház kezdetektől felvállalt célja volt, hogy egyedi, mégis sokszínű, minőségi kulturális értékhez juttassa közönségét. Ennek megfelelően, napjaink trendjeihez alkalmazkodva a Budapesti Nyári Fesztivál 2017 nyarán is számos színházi előadást, opera- és musicalbemutatókat, táncelőadásokat, jazz-, klasszikus zenei és crossover koncerteket, Színházi Szemlét, interaktív gyerekszínházat, bábelőadásokat, matinékat, irodalmi eseményeket kínált. Hazai és nemzetközi kiválóságok fellépéseinek sora fémjelzi, és egyben pozícionálja is a Margitszigeti Szabadtéri Színházat, mint kedvelt és népszerű játszóhelyet a nagy nemzetközi nyári színházak sorában, Mörbisch-től Veronáig, Salzburgtól Savonlinna-ig, vagy Bregenz-től Bécsig.

Az idei 105 program több mint százezer nézőt vonzott, ami az elmúlt évhez képest 20 százalékos növekedést jelent mind a nézőszám, mind a bevétel tekintetében. 2018 nyarára a jubileumi évadhoz méltóan minden eddiginél nagyobb volumenű programsorozattal, közösségi eseményekkel és kivételes szuperprodukciókkal készülnek, nemcsak a színpadokon, hanem azok környékén is, a főváros különböző pontjain. Az ünnepi évad mottója: „Ajándék Budapestnek”.

A jubileumi évad közösségi eseményeit a Mezítláb a réten című ingyenes koncert nyitja meg a margitszigeti nagyréten, 2018. június 9-én. A nyitóünnepségen Alexander Rybak fehérorosz származású norvég hegedűművész, énekes és zeneszerző, a 2009-es Eurovíziós Dalverseny győztese várja a publikumot. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara ígérkező koncertjén meglepetésre is készülnek A nyár fényei címmel. A rendezvényen a keringő világrekord felállítására is kísérletet tesznek.

A Nemzeti Filharmonikusok immár hagyományos nyitókoncertjén ezúttal Carl Orff Carmina Buranajának dallamai csendülnek fel.

A Magyar Állami Operaház együttműködésével, Anger Ferenc rendezésében Richard Strauss Salome című egyfelvonásos operáját láthatja a közönség, amely a Margitszigeten debütál, Rost Andrea, Komlósi Ildikó, Gerhard Siegel főszereplésével.

A Budapesti Nyári Fesztivál vendége lesz az amerikai Jeff Mills, aki az Óbudai Danubia Zenekarral ad koncertshow-t, Christophe Mangou vezényletével. Magyarországon először a Margitszigeten mutatják be a The Great Gatsby című balettshow-t is, amely F. Scott Fitzgerald kultikus regénye és a mozi alapján a húszas évek füstös, mámoros, féktelen hangulatát idézi.

A világhírű basszbariton Erwin Schrott és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara nagyszabású operagálát ad elő. Az ünnepi évadban a Szabad Tér Színház operettbemutatót is tart, Kálmán Imre Cirkuszhercegnő című magyar remekművét állítják színpadra Szabó Máté rendezésében.


Forrás: Szabad Tér Színház

süti beállítások módosítása