Budán is van (színházi) élet

A szeptember 16-ai Színházak Éjszakája kapcsán összegyűjtöttük, hol mivel várják az érdeklődőket.

Budára is megéri színházba menni – ezt régóta tudjuk. Az idei Színházak Éjszakája kapcsán azonban fokozottan igaz ez az állítás, hiszen a Dunától nyugatra fekvő fővárosi játszóhelyek is színes programmal várják az érdeklődőket.

sze-buda-szkenehu.jpg                         Kép forrása: szkéné.hu

Átrium Film-Színház (1024 Budapest, Margit körút 55.)

Az Átrium délután háromtól a kora esti órákig várja változatos programmal az érdeklődőket. Az odalátogatók kulisszabejárás keretein belül ismerhetik meg az idén nyáron felfrissült előcsarnokú épület titkait – a séta két turnusban, 15:00-ás és 15:30-as kezdettel indul. Ezt követően a bátrabbak elénekelhetik Az Őrült Nők Ketrece ismert dalait, méghozzá élőzenés kísérettel. Az esti órákban bemutatkozik Szélinger Anna és ukuleléje, a Manőver Alkotócsapat színházi játékra invitálja az érdeklődőket, Duda Éva, az Átrium repertoárján lévő Frida rendezője és koreográfusa pedig a spanyol táncról mesél.

Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház (1027 Budapest, Jurányi u. 1-3.)

A Jurányi este hétkor nyitja meg kapuit a Színházak Éjszakája keretein belül hozzájuk látogató nézők előtt. A színházteremben a Dumaszínház koncertszínházi premierje, a Garázsbanda lesz látható, Jankovics Péter, Szabó Zoltán és Vinnai András közreműködésével. Ezt követően a Tünet Együttes népszerű előadása, a Sóvirág kulisszatitkairól láthatnak egy filmet az érdeklődők, melyet beszélgetés követ a rendezővel, Szabó Rékával, valamint az előadás 91 éves táncosával, az Auschwitz-et túlélő Fahidi Évával. A Jurányi programját a Füge és a MU Színház közös produkciója, a „karamazov” alapján összeállított koncert zárja, melyben Adorjáni Bálint, Jankovics Péter, Lazók Mátyás, Orosz Ákos az előadásban elhangzó dalokat adja elő, néhány „külsős” számmal kiegészítve.

Karinthy Színház (1115 Budapest, Bartók Béla út 130.)

A Karinthy Színház már délelőtt 11-kor megkezdi a Színházak Éjszakáját: a gyerekeket-családokat várják a Zsuzsika hangjával. 12:55-től a készülő A mi kis városunk nyílt próbájába tekinthetnek bele az érdeklődők. Az est további része igen változatosan alakul a Karinthyban: Tortúra közönségtalálkozó, élő szinkronszínház, kulisszajárás, tűzvédelmi gyakorlat, koncert és slam poetry est is várja a karszalaggal rendelkező látogatókat. A nap folyamán végig látható lesz egy jelmezekből, kellékekből és makettekből összeállított kiállítás. A könnyebb megközelíthetőség érdekében a Játékszín és a Karinthy között karszalaggal igénybe vehető turnébuszok közlekednek.

MU Színház (1117 Budapest, Kőrösy József u. 17.)

A MU Színházban délután kettőkor kezdődik a Színházak Éjszakája a színház szépkorú törzsközönségének (de nem kizárólag nekik) tartott nyílt táncórával. Délután négytől pedig kifejezetten a családok számára tart nyílt táncpróbát a MU Terminál Termini csoportja, hogy az érdeklődők megismerhessék a műhely munkáját – és persze magát a műfajt. Ezt követően a Káva Kulturális Műhely tart workshopot „a színház mindenkié” jeligére. A MU programját Molnár Csaba könnyed hangvételű, szórakoztató előadása, a CMMN SNS PRJCT zárja.

Szkéné Színház (1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3. II/94.)

A Szkéné önmagán térben túlmutató programmal nyit: az érdeklődők az egész BME-t bebarangolhatják egy színházi útvesztő keretein belül. A cél: szkénés előadásokhoz kötődő tárgyakat, személyeket találni. A turnusok tízpercenként indulnak, az utolsó csapat 17:00-kor kezdheti meg a kincskeresést. Ezt követően (délután ötös kezdéssel) a Nézőművészeti Kft. tart felolvasószínházi előadást decemberi bemutatójukból, Georg Büchner Leonce és Léna c. drámájából. 20 órától 21:30-ig a Testvérest lesz látható, melyet egy, az előadás rendezője, Scherer Péter által moderált beszélgetés követ, meglepetésvendégekkel.

Trip (1011 Budapest, Batthyány tér, Kassa hajó)

Az ősszel induló Trip Színház gyakorlatilag a Színházak Éjszakáján mutatkozik be. A Tripnek a szűk értelemben nem Budán található, de a Duna budai partján horgonyzó Kassa hajó ad otthont. 11:00 és dél között a Dumaszínház novemberi gyerekbemutatója, a Micimackó olvasópróbájába tekinthetnek bele az érdeklődők, ezt követően pedig bejárhatják és megismerhetik magát a Kassa hajót. A későbbi programok között található tervelfogadás, kerekasztal-beszélgetés, táncoktatás és nézőképző is. Az estet Jónás Vera Experiment koncert, valamint filmvetítés zárja.

(A szintén Budán található Baltazár Színház és Vidám Színpad programját cikksorozatunk későbbi részében mutatjuk be.)

További információ és a karszalagvásárlás a Színházak Éjszakája honlapján érhető el.

süti beállítások módosítása