Így szeretünk mi?

Ma lesz utoljára látható az Így szerettek ők koncertszínházi előadás a Városmajorban. Mi múlt héten láttuk – ha nincs még programja, kövesse példánkat!

Négy színész, egy autentikus zenekar, egy író – és számos korszakos géniusz. Ennyi kell a minőségi időtöltéshez, a minőségi sikerhez. A Nyáry Krisztián népszerű könyve alapján készült előadás pontosan azt és csak azt nyújtja, amit várunk tőle, az azonban több mint elegendő.

szerettek2.jpgÍgy szerettek ők (fotó: Éder Vera)

Közhely, de igaz: a művészek lelke érzékeny és változatos, így hát magánéletük is viharos, a közönség számára pedig érdekes. Ráadásul mindez a legtöbb esetben szorosan összeforr az adott költő életművével is, a szerelem múzsa, a múzsa szerelem.

Hallgatva a Kaláka együttes által előadott megzenésített verseket, a két színészházaspár, Gryllus Dorka és Simon Kornél, Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter által megelevenített valós vagy annak tűnő jeleneteke, Nyáry Krisztián értő narrálását, hol elszomorodunk, hol nevetünk, hol csodálkozva nézünk, hol magunkra ismerünk.

Látjuk a fiatal Szabó Lőrincet, ahogy groteszk természetességgel átengedi menyasszonyát mentorának, Babits Mihálynak. Látjuk a bohém Petőfit. Látjuk az őrületbe hajló Vajda János magánéleti terrorját. Látjuk a költészet playboyát, Heltai Jenőt. Látjuk a gyerekességre hajlamos Kosztolányit. Látjuk az idős Szabó Lőrincet, aki évtizedekig csalta feleségét annak legjobb barátnőjével. És látjuk az ismert, a naplók mellett jórészt a verseknek köszönhetően emlékké váló nőket. És halljuk – és értjük – a verseket.

Ennél többet pedig aligha kívánhatunk egy előadástól.

 

Tetszett a cikk?
Kövesd az art&go-t Facebookon is!
Film, könyv, színház, zene, gasztro, utazás - élmény!

 

süti beállítások módosítása