Budapestre érkezik a Kétely

Fekete Ernőék egy fiatal és karizmatikus papot keresnek, akihez zarándokolnak a hívők.

A Mediszin Kft. és az Orlai Produkciós Iroda augusztus elején mutatta be a Kétely című darabot a balatonföldvári Kultkikötőben. Az előadás szeptembertől a budapesti Belvárosi Színházban lesz látható. A Pulitzer- és Tony-díjas dráma több mint ötszázszor ment a Broadway-n, filmváltozatában pedig Meryl Steep és Philip Seymour Hoffmann játszotta a két főszerepet.

Játék: ide kattintva két jegyet nyerhet 
a Kétely szeptember 10-ei előadására!

Az 1964-ben játszódó darab cselekménye szerint a bronxi St. Nicholas Egyházi Iskola igazgatónője, Aloysius nővér kemény kézzel és alapvető gyanakvással kezeli a gondjaira bízott gyerekeket. Az iskola azonban új tanítót kap Flynn atya személyében, aki modern gondolkodást és személyes odafigyelést hoz a szigorú intézménybe. Hamarosan összetűzésre kerül sor kettejük között, és amikor egy fiatal nővér elárulja, hogy a férfi különös figyelemmel viseltetik az egyik diák iránt, az események váratlan fordulatot vesznek.

orlai_ketely_1.jpgFekete Ernő a Kételyben (fotó: Takács Attila)

John Patrick Shanley Pulitzer-díjas drámájában a pedofíliával megvádolt papot Fekete Ernő alakítja, akinek régi álma teljesült azáltal, hogy egy atyát játszhat a színpadon. A filmváltozat forgatását megelőzően Philip Seymour Hoffman többször is konzultált egy pappal, mikor a szerepre készült; Fekete Ernő és a rendező, Pelsőczy Réka is beszéltek róla, hogy jó lenne valami hasonló, de nem csak egy átlagos misét szeretnének megnézni. „Jó lenne viszont találni egy karizmatikus és viszonylag fiatal papot, akinek nem csak a mise levezetését hallhatnánk, de a szentbeszédét is, amikor a saját gondolatait osztja meg a hívőkkel, erre több példa van a darabban is. Egy olyan híres papot keresünk majd, akihez zarándokolnak a hívők” – mondta Fekete Ernő.

"Ez a színdarab nem arról szól, hogy a pedofíliáról beszéljünk vagy az egyházon belüli furcsaságokról, hanem ez egy példázat arról, hogy igenis lehet olyan szituáció, amikor nem tudjuk eldönteni, kinek van igaza. Ez egyfajta kielégületlenség és furcsa érzés nekünk, készítőknek is, hogy miközben játsszunk és igyekszünk érdekfeszítőek maradni, a végén nem adunk megoldást a nézőknek. A darab címe azonban Kétely és ha mi nem tartjuk magunkat ahhoz, hogy a végén ne lehessen dönteni, akkor nem végeztük jól a feladatunkat" - vélekedik az előadásról a színművész.

Arra a kérdésre, hogy el tud-e vonatkoztatni Seymour Hoffmann emlékezetes, Oscar-díjra is jelölt alakításától, a Katona József Színház színésze igennel felelt, majd hozzátette, hogy „de el is kell”. „Én még akkor láttam ezt a filmet, amikor bemutatták, de azóta nem néztem meg, és jó ideig nem is áll szándékomban, mert nem szeretném egy pillanatig sem őt másolni, vagy csak azért is mást csinálni, mint amit ő. Az nem jó, ha nagyon bennünk van egy ilyen élmény, mert vagy görcsösen ellene dolgozunk, vagy pedig óhatatlanul elkezdjük másolni. Én nem vagyok Philip Seymour Hoffman, ahogy Dorka sem Meryl Streep, teljesen más karakterek, alkatok, színészek vagyunk, elismerve persze, hogy mindketten zseniális művészek” – tette hozzá Fekete Ernő.

A Kétely szeptember 11-én mutatkozik be a Belvárosi Színházban, ezt követően 12-én és 24-én, valamint október 9-én, 10-én és 20-án is látható lesz.


Forrás: Orlai Produkciós Iroda

süti beállítások módosítása