A koncertek mellett a kultúra is népszerű a Szigeten

Újcirkusz, kortárstánc, opera és stand-up is a legnagyobb magyar fesztivál programjában.

A Sziget Fesztivál a kezdetek óta nagy hangsúlyt fektet a koncertek mellett a kulturális kísérőprogramokra, és bár a fesztivál közönsége mostanra jelentős részben nemzetközivé, maga a fesztivál pedig Európa egyik legfontosabb könnyűzenei rendezvényévé vált, ma is kiemelten jelentősnek mondható a Sziget kulturális programkínálata.

bi_20160816_0031.jpg

Kardos József, a Sziget Fesztivál programigazgatója szerint világ- és Európa-szinten is rengeteg kiváló zenei fesztivál közül válogathatnak az érdeklődők: a Sziget egyik védjegye azonban éppen az, hogy a koncertek mellett egyéb kulturális programokat is kínál. „A korábbi években úgy tapasztaltuk, hogy az egy hétig folyamatosan a Szigeten tartózkodó fesztiválozóknak különösen nagy igényük van a változatosságra: az őket érdeklő koncertek mellett szívesen vesznek részt nemcsak a kulturális programokon, de a civil szervezetek által szervezett workshopokon, a jógaórákon is, de említhetném a sakksátor vagy éppen a Múzeumi Negyed programjait is. Éjjel a bulié a főszerep, de fontos, hogy napközben és az esti órákban egyéb alternatívát is tudjunk nyújtani.” – véli a kulturális programokért is felelős szervező.

„Egy teltházas nap esetében közel százezer ember tartózkodik egyszerre a Szigeten – ez hatalmas tömeget jelent, könnyen megtelik minden programhelyszín. A kulturális programok esetében sem ritka, hogy akár már fél órával az esemény kezdete előtt hosszú sorokban várják az érdeklődők a program kezdetét” – tette hozzá Kardos József.

Bár a táncra, koreográfiára épülő produkciók mellett egyéb előadások is megjelennek a kínálatban, mainstream kőszínházi produkciókat nem találhatunk a programban. „A Szigetre látogatók hetven százaléka külföldi, így elsősorban angol nyelvű vagy szövegmentes, a zenén, mozgáson alapuló előadásokban gondolkozunk. Illetve, bár számos kiváló előadást látunk év közben a hazai kőszínházakban, ezek legtöbbje aligha lenne teljes egészében élvezhető a Szigeten egy sátorban, ahova beszűrődik a párhuzamosan zajló koncertek zaja, és ahol folyamatosan ki-be járkálhatnak a nézők. Ugyanakkor fontos számunkra – például a kortárstánc vagy az újcirkusz esetében –, hogy a külföldi társulatok mellett hazai alkotóknak is lehetőséget adjunk a bemutatkozásra” – emelte ki programigazgató.

A tavalyi sztárfellépő Rihannának egymillió dollárt fizettek a szervezők – és bár azt minden kérdés nélkül tudjuk, hogy egy-egy kortárstánc-együttesnek ennek az összegnek nyilván csak a töredéke üti a markát, azért rákérdeztünk a részletekre is. Kardos József elmondta, hogy bár az csak a rendezvényt követően derül majd ki, pontosan mennyi az idei fesztivál összköltsége, de az utóbbi évek tapasztalatai alapján annyit már tudnak, hogy az idei Sziget Fesztivál teljes lebonyolítása körülbelül 6-7 milliárd forintba kerül. „Ebből a kulturális programok fellépőihez köthető költség (gázsi, szállás, utaztatás) nagyjából 400 millió forintot tesz ki, de ebbe az újcirkusz, a tánc vagy épp az opera műfaja mellett beletartoznak például a jazz-zenekarok is, valamint többek között a Világzenei Színpad fellépőinek költségeit is ide számítjuk” – zárta beszélgetésünket Kardos József.

 

Tetszett a cikk?
Kövesd az art&go-t Facebookon is!
Film, könyv, színház, zene, gasztro, utazás - élmény!

 

süti beállítások módosítása