Hamarosan kezdődik a 20. Zsidó Kulturális Fesztivál

A fesztivál „előprogramjaként” augusztus 27-én a Frankel Leó úti Zsinagógában nyárbúcsúztató klezmerest várja a közönséget.

Mint húsz éve mindig, a nyár idén is a zsidó kultúra ünnepével búcsúzik Budapesttől: a fővárosban szeptember 3-14. között tart a Zsidó Kulturális Fesztivál, amely mára Európa legnagyobb és legelismertebb zsidó kulturális programsorozatává nőtte ki magát.

somnakaj.jpgSomnakaj

A korábban Zsidó Nyári Fesztiválnak nevezett rendezvény szervezői a nyitottságot, sokszínűséget, toleranciát, egymás elfogadását és a békés együttélést hirdető zsidóság arcát mutatják meg, mert azt vallják: a kultúrában úgy találhatunk egymásra, hogy közben megmaradhatunk saját magunknak. A Zsidó Kulturális Fesztivál sikereinek köszönhetően kaphattak teret azok az immár méltán népszerű zsidó kulturális rendezvények, színházak és kisebb fesztiválok, amelyek egész éven át izgalmas élettel töltik meg a lendületesen fejlődő zsidónegyedet.

A fesztivál – amely évről évre felvonultatja a zenei és színházi élet nagyságait – az elmúlt évekhez hasonlóan számos könnyű- és komolyzenei koncerttel, színházi és irodalmi programmal várja az érdeklődőket a fesztiválnak otthont adó, különleges varázsú, gyönyörű helyszíneken. A hazai és külföldi, zsidó és nem zsidó fellépőket, zenészeket, művészeket fölvonultató fesztivál célja a zsidó kulturális örökség megőrzése, minél szélesebb körrel való megismertetése, hiszen a magyar zsidóság és a régió kultúrája mindannyiunk közös kincse.

A Dohány utcai Zsinagógában láthatják a Budapest Klezmer Band és a Budapest Bár közös koncertjét, a Trio Midnight Szakcsi Lakatos Bélával és Tony Lakatossal a magyar táncdalszerző, Gábor S. Pál örökzöld dalait idézi meg. Egymásra talál Gershwin zenéjében a Budapest Jazz Orchestra és Joanne Faulkner amerikai jazz-díva, valamint Balázs János zongoraművész. A Sabbathsong Klezmer Band és a 100 Tagú Cigányzenekar egy nagy zenei utazásra visz el Budapesttől Jeruzsálemig, Koncz Zsuzsa és zenekara pedig legutóbbi lemezének dalaiból és nagy slágereiből hoz összeállítást. Révész Sándor két kiváló zenésszel kiegészülve a „Rock and Roll közlegények” című műsorával lép a közönség elé, Európa három vezető kántorának – Shmuel Barzilai, Nikola David, Nógrádi Gergely – koncertje pedig egyszerre lesz ünnepélyes, könnyed és fennkölt.

A Goldmark teremben színpadra állítják többek között Karinthy Ferenc egyik drámáját, Nóti Károly leghíresebb bohózatát, de megnézhetik a Somnakaj című cigány musicalt, amelyben közreműködik többek között Oláh Gergő, Falusi Mariann, Tintér Gabriella és Szirtes Edina Mókus is. Sass Sylvia ária- és dalestjét Hauser Adrienne zongorakíséretével szintén ezen a helyszínen hallhatják.

A Bethlen téri és a Hegedűs Gyula utcai Zsinagógában Máramaros eltűnt zsidó közösségének népköltészeti emlékei szólalnak meg újra, Malek Andrea éneke ötvözi majd a jazzt a népzenével. Seress Rezső dalai Óbudán hangzanak föl Fesztbaum Béla tolmácsolásában, a Magyar Rádió Márványtermében Korcsolán Orsolya hegedűművész hangversenyét élvezhetik.

A Fesztivál helyszínei: Dohány utcai Zsinagóga, Goldmark terem, Hegedűs Gyula utcai Zsinagóga, Bethlen téri Zsinagóga, Frankel Leó úti Zsinagóga, Óbudai Társaskör, Magyar Rádió Márványterem.

 

Forrás: Zsidó Kulturális Fesztivál

süti beállítások módosítása