Porgy és Bess autentikus amerikai szereplőkkel

Huszonhat év után látható újra Gershwin népszerű jazzoperája a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

A Szabad Tér Színház június 23-án és 25-én live koncert formájában mutatja be Gershwin egyik legismertebb művét, a Porgy és Bess jazzoperát a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, szimfonikus zenekarral, nagy létszámú kórussal, látványvetítéssel, amerikai vendégkarmesterrel és 13 afroamerikai szólistával.

margitszigeti_szabadteri_geberle_berci_1.jpg(Margitszigeti Szabadtéri Színpad (fotó: Geberle Berci)

„Summertime”, „I Wants to Stay Here”, „A Woman is a Sometime Thing” – ismerős dallamok, a legnagyobb előadók, többek között Ella Fitzgerald és Louis Armstrong hangján megszólaló slágerek. Mégis ritkán adatik meg, hogy eredeti zenei környezetükben, élőben élvezhessük Gershwin kompozícióit, amelyeket a Porgy és Bess című művéhez megalkotott.

A Porgy és Bess a hazai operaszínpadok ritkán játszott darabja, ami a megvalósítás nehézségeinek köszönhető. Bár a magyarországi ősbemutatót 1970-ben megtartották az Erkel Színházban, az előadást le kellett venni repertoárról a szigorított szerzői előírások miatt: Gershwin jogutódja ragaszkodott hozzá, hogy a fekete szerepeket kizárólag afroamerikai énekesek alakítsák. A megváltozott feltételek mellett azóta a műnek egyetlen magyarországi bemutatója volt, 1991-ben a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. 26 évvel a margitszigeti bemutató után most ismét felcsendül a vérbő „amerikai folkopera”, a szerző eredeti szándéka szerint fekete szólistákkal.

A szerepek hiteles megformálására olyan amerikai operasztárok érkeznek, mint a Besst alakító Laquita Mitchell, a Porgy-ként színre lépő Kenneth Overton vagy a Sporting Life szerepében bemutatkozó Robert Mack, aki egyben a New York Opera Noir társalapítója és igazgatója.

A szimfonikus zenekari kísérettel, nagy létszámú kórussal és egyedi látványvilággal megvalósuló produkció nemcsak az operarajongóknak nyújt ritka élményt, de a jazz műfaj kedvelőinek is különleges zenei csemegét ígér. A Szabad Tér Színház produkcióját James Meena, az Észak-karolinai Opera Carolina főigazgatója és vezető karmestere dirigálja, aki eredeti művészi látásmódjáról és lendületes pódiumjelenlétéről ismert.

Az előadásokra jegyek még kaphatóak.


Forrás: Szabad Tér Színház

süti beállítások módosítása