Öt dolog, amit nagyon bírtunk Milánóban

Elegáns emberek, kiváló fagyi, könnyen megközelíthető látványosságok – és még sorolhatjuk a pozitívumokat.

Bár az operarajongóknak és futballszurkolóknak értelemszerűen többnapos túrával érdemes kalkulálniuk, a Wizz Air ideális menetrendje (heti négy napon hajnalban és késő este is repül Budapest és Milánó között) lehetővé teszi, hogy a turistáknak akár egy korán kelős, későn fekvős, igen fárasztó, ám kétségtelenül élményszámba menő napot is elegendő legyen eltölteniük az észak-olasz városban. A még fapados szinten is kifejezetten olcsónak számító repülőjegyek pedig kétségtelenül az egyik legnépszerűbb úti céllá tették Milánót.

milano1.jpgFotó: Layover Guide

Cikkünk első részében öt dolgot gyűjtöttünk össze, amit kimondottan kedveltünk az egynapos városlátogatás során – holnap jövünk a fanyalgó második résszel (update: időközben az is megjelent).

Egynapos

Milánó esetében a Wizz menetrendje abból a szempontból is ideális, hogy a „lombard főváros” bejárására kényelmesen elegendő egy hosszú nap. Dóm, főtér, Galleria, Scala, Castello Sforzesco stb. – a főbb látnivalók kifejezetten közel vannak egymáshoz ebben az amúgy sem túl nagy, ám meglátogatásra érdemes városban. Az egy napba egy kényelmes ebéd és egy múzeumlátogatás is belefér, kis szerencsével (és gondos előretervezéssel) akár az Utolsó vacsorát is megtekinthetjük.

Metróhálózat

Az egynapos túrák hatékonyságát kétségkívül elősegíti Milánó kiterjedt, sűrű és jól működő metróhálózata. A szerelvények gyors időközönként követik egymást, a csatlakozások is magától értetődőek és könnyen megtalálhatóak, és gyakorlatilag minden látnivaló könnyen elérhető valamelyik metróvonal segítségével.

img_0532.JPG

Délelőtti kávé, déli pizza, délutáni fagyi

Sok negatívumot is el lehet mondani Milánóval és Olaszországgal kapcsolatban – következő cikkünkben ezt meg is tesszük –, az azonban biztos, hogy konyhájuk és általában a gasztronómiájuk emlékezetes marad. A tartalmas egynapos túra egyik legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor megérkezésünk után nem sokkal már a Dóm mellett szürcsöltünk egy klasszikus olasz presszókávét. A belváros számos kis éttermének egyikében elfogyasztott olasz pizza sem okozott csalódást. Édesszájúaknak pedig igazi Kánaán lehet Milánó: mi speciel a napot végigfagyizva, több különböző prémium cukrászdát és eldugott fagylaltozót kipróbálva sem fogtunk ki egyetlen gyengébbet sem...

Elegancia

A pizzán, fagyin (valamint talán a boron és focin) kívül a divat az egyik első kifejezés, ami az olaszokról és különösen Milánóról az eszünkbe juthat. Ugyan mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki Milánóban szeretné feltölteni a ruhásszekrényét, nézni azért szabad: és nem is feltétlenül csak a több mint 150 éves Galleria Vittorio Emanuele II. kirakatait érdemes megfigyelni, de a helyi lakosok ruházatát is. Mintha ebben a városban mindenkinek (vagy legalábbis majdnem mindenkinek) különleges érzéke lenne a divathoz, az elegáns öltözködéshez…

img_0525.JPG

Környék

Milánó (környéke) azok számára is ideális célpont lehet, akik nem városnézéssel szeretnék tölteni a szabadidejüket. Elég csak annyit mondani, hogy Garda-tó és Comói-tó: a kirándulók garantáltan megtalálják a számításukat. De említhetnénk a közeli Monzát, és a kb. két és fél órás autó- vagy vonatútra eső Maranellót, ezektől a nevektől pedig az autósportok szerelmeseinek kezd el hevesebben verni a szíve.

 

Tetszett a cikk?
Kövesd az art&go-t Facebookon is!
Film, könyv, színház, zene, gasztro, utazás - élmény!

 

süti beállítások módosítása