Alföldi Róbert lesz III. Richárd a Radnótiban

Andrei Şerban Shakespeare királydrámáját, Mohácsi János Závada Pál regényét rendezi a következő évadban.

Szikszai Rémusz rendezése kezdi az évadot a Radnóti Színházban – az Ádám almáivalt Budapesten először láthatja színpadon a közönség. A színpadi változat Anders Thomas Jensen filmje alapján készül, amit évekkel ezelőtt nagy sikerrel játszottak a magyar mozik is. A fekete-komédia középpontjában a közmunkára ítélt, neonáci Adam áll, akit a hitbuzgó pap, Ivan megpróbál a jó útra terelni.

kovatsadel.JPGKováts Adél (fotó: Dömölky Dániel)

Ezt követően Valló Péter ezúttal egy kamaradarabot állít színpadra, Tennessee Williamstől az Üvegfigurákat. A világhírű amerikai drámaíró az önéletrajzi ihletésű művét „emlék-játékként” definiálja, amelyben egy háromtagú család reményekkel és illúziókkal teli életét kelti életre.

A Radnóti meghívta a világhírű román rendezőt, Andrei Şerbant, aki nem ismeretlen a budapesti közönség számára: 2010-ben és 2012-ben dolgozott már a budapesti Nemzeti Színházban, továbbá számos vendégjátéka látható volt Magyarországon. Şerban a III. Richárdot állítja színpadra a Radnóti Színházban, amelynek 2018 februárjában lesz a bemutatója. A címszerepre Alföldi Róbert érkezik, aki három rendezés után először lép színészként a Radnóti színpadára.

Az évad utolsó premierje egy ősbemutató lesz, Závada Pál Egy piaci nap című regényét alkalmazzák színpadra a Mohácsi testvérek. Závada Pál műve a magyar történelem egy fontos és eddig kevéssé feldolgozott szeletét tárgyalja: a második világháború után vidéken lezajlott, zsidók elleni pogromok témáját dolgozza fel. A regény az elmúlt év egyik legfontosabb kortárs irodalmi alkotása volt.

Ebben az évadban számos elismerésben részesültek a Radnóti művészei. Schneider Zoltán Kaszás Attila-díjat, Őri Rózsa rendezőasszisztens Magyar Teátrum díjat, Csomós Mari Nemzet Színésze címet, Pál András a Téli regében nyújtott alakításáért a Gábor Miklós-díjat nyerte el. Kováts Adél pedig „A legjobb női alakításért járó díjat” kapta meg a POSZTon a színészzsűritől, a Futótűzben nyújtott alakításáért. A következő évadban kihirdetett Kaszás Attila-díj 3 nevezettje közé választották Gazsó Györgyöt.

Szávai Viktória és Adorjáni Bálint szeptembertől nem társulati tagként játsszák tovább szerepeiket a Radnóti színpadán. A következő évadban újabb tagok érkeznek a színházhoz, Kaposvárról Kelemen József és Kecskemétről Porogi Ádám.


Forrás: Radnóti Színház

 

Tetszett a cikk?
Kövesd az art&go-t Facebookon is!
Film, könyv, színház, zene, gasztro, utazás - élmény!

 

süti beállítások módosítása